Ο γιος μου απαντά σε όλα «Κι εμένα τι με νοιάζει;». Πώς να το χειριστώ;

Ο γιος μου απαντά σε όλα «Κι  εμένα τι με νοιάζει;». Πώς να το χειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου, 9 ετών, απαντά «εμένα δεν με νοιάζει» σε ό,τι κι αν του πεις, ενώ ξέρεις ότι τον νοιάζει. Το πρόβλημα έχει μεγαλώσει καθώς το ίδιο κάνει και στην τάξη με αποτέλεσμα να έχει επικοινωνήσει ο δάσκαλος μαζί μας για να του μιλήσουμε... Τι λες λοιπόν σ’ αυτό το παιδί;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Ο γιος σας, λοιπόν, μεγαλώνει. Στα πλαίσια του μεγαλώματός του είναι φυσιολογικό να μην ενδιαφέρεται για θέματα που ενδιαφερόταν σε προηγούμενη ηλικία. Επομένως, για να μην τον αδικήσουμε, χρειάζεται να ακούσουμε ποιο είναι το ερώτημα πριν προηγηθεί αυτή η απάντηση. Δεν μπορεί να απαντά έτσι σε όλα. Στην ηλικία αυτή, τα σημαντικά θέματα που διαπραγματεύονται τα παιδιά είναι η διαφοροποίησή τους και η προσωπική αίσθηση της επάρκειας ή ανεπάρκειάς τους. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ σημαντικό να νιώσουν ότι η αυτονόμηση επιτρέπεται και ότι μπορούν να έχουν και προσωπική άποψη πέρα από των γονέων και των δασκάλων. Είναι πολύ όμορφο που εσείς γνωρίζετε στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον του- κρατήστε αυτή την πληροφορία, είναι χρήσιμη. Επιτρέψτε του παρόλα αυτά να αμφισβητήσει. Ευχαριστείστε το δάσκαλο για την επίσης πολύτιμη πληροφορία που σας έδωσε. Εσείς μπορείτε να τον καταλάβετε διαφορετικά.

Τι απαντάς σε αυτό το παιδί; Πόσο τον χαίρεστε που μεγαλώνει. Πόσο υπέροχος είναι που έχει άποψη. Πόσο καλά κάνει που κάποια πράγματα δεν τον αφορούν.

Εάν νιώθετε ότι αυτό δεν είναι διαφοροποίηση αλλά κάτι άλλο και ότι επηρεάζεται η λειτουργικότητά του σε σημαντικούς τομείς ή γίνεται επιθετικός, τότε για να τον φροντίσετε, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στο ερώτημά σας. Η δική σας κρίση είναι ουσιαστική, εσείς που γνωρίζετε το παιδί σας, αν ανησυχείτε, χρειάζεται να κινηθείτε αναλόγως. Μια συζήτηση μαζί του για το τι σημαίνει αυτό, επίσης θα σας βοηθούσε να τον καταλάβετε καλύτερα. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v