Να αφήνω την κόρη μου να ξεσπάει ή να της αποσπώ την προσοχή όταν κλαίει;

Να αφήνω την κόρη μου να ξεσπάει ή να της αποσπώ την προσοχή όταν κλαίει;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η μικρή μου τον τελευταίο καιρό, λόγω αρκετών συγκρούσεων με τον μπαμπά της, έχει αποστροφή όταν τον ακούει να μιλάει αυστηρά. Επίσης, όταν κλαίει για κάτι που δεν παίρνει, τι είναι πιο σωστό; Να την αφήνουμε να ξεσπάει ή να τη διακόπτουμε προσπαθώντας να της αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο; Είναι 2 ετών και 5 μηνών.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχέση του παιδιού τόσο με την μητέρα όσο και με τον πατέρα είναι πολύ σημαντική. Συνήθως, λόγω της σημασίας της, αυτή η σχέση περνά από διάφορες δυσκολίες. Στόχος λοιπόν δεν μπορεί να είναι να αντέξουμε τη δυσκολία, γιατί δεν είναι μόνιμη η παρουσία της. Στόχος είναι να φροντίσουμε τη σχέση. Έτσι, η σχέση της κόρης σας με τον πατέρα της χρειάζεται φροντίδα. Ένας άλλος τρόπος πιθανώς να χρειάζεται πέρα από την αυστηρότητά του. Μπορείτε να βοηθήσετε λέγοντας τη γνώμη σας, ωστόσο η μεταξύ τους αλληλεπίδραση μπορεί να παράγει μια άλλη λύση από τη δική σας. Επιτρέψτε τους να το κάνουν!

Όσον αφορά το κλάμα, είναι μια οικεία αντίδραση των παιδιών αυτής της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει τόσο επειδή δεν μπορούν να εκφραστούν καλά με τον προφορικό λόγο, όσο και γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα της αυτονόμησής τους. Διεκδικούν λοιπόν. Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση, αυτονόμηση ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο κάποιες μικρές «ελευθερίες» που αντιστοιχούν στην ηλικία. Επομένως, της δίνετε αυτό που εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να διαχειριστεί και την αφήνετε ελεύθερα να αλληλεπιδράσει μαζί του (π.χ. ένα παιχνίδι). Αντίστοιχα, της εξηγείτε πολύ όμορφα όταν δεν μπορεί να έχει κάτι. Θα το καταλάβει και θα νιώσει κι εκείνη όμορφα όταν ξέρει ότι την φροντίζετε.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v