Οι μαμάδες, λοιπόν, που ξέρουν να ισορροπούν μεταξύ δουλειάς και οικογένειας...
Ξέρουν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τις ενοχές
Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι το μικρό σου θα πει το πρώτο του «μαμά» όσο εσύ θα είσαι στη δουλειά ή με το ότι το μωρό σου περνάει τη μισή και πλέον ημέρα του μακριά σου. Ωστόσο, οι μαμάδες που έχουν ισορροπήσει μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, είναι εκείνες που έχουν αφήσει πίσω τους τις ενοχές, γνωρίζοντας ότι η δουλειά είναι για εκείνες αναγκαιότητα -είτε οικονομική είτε ψυχική και ότι, μπορεί να μη μαγειρεύουν πολύ, αλλά είναι ένα πρότυπο δυναμικό κι ανεξάρτητο, άξιο να υιοθετηθεί απ' τα παιδιά που μεγαλώνουν.
Έχουν επιλέξει προσεκτικά ποιος «κρατάει» το παιδί
Σίγουρα η δυνατότητα επιλογής δεν υπάρχει για όλους -ίσως χρειαστεί το παιδί να γραφτεί απλά στον πλησιέστερο παιδικό σταθμό. Ωστόσο, ένας ασφαλής τρόπος για να νιώσει ο γονιός καλά και σίγουρος, είναι να θέσει ορισμένα αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τον σταθμό ή τον άνθρωπο που φροντίζει το παιδί εν τη απουσία του, φροντίζοντας να πρόκειται για απασχόληση δημιουργική που βοηθά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού με αγάπη και σεβασμό.
Το πρωί δεν τρέχουν πανικόβλητες (ή τουλάχιστον... προσπαθούν)
Αν πρέπει όχι μόνο να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, αλλά και... τον εαυτό σου για δουλειά, τότε πρέπει να επενδύσεις στην οργάνωση. Τσάντες, ρούχα και τάπερ ετοιμάζονται απ' την προηγούμενη μέρα και θυσιάζεται λίγος ύπνος για να ξυπνήσουν λίγα λεπτά πριν τα παιδιά, προκειμένου να πιουν δυο γουλιές καφέ με την ησυχία τους.
Κοιμούνται επαρκώς
Ή, τέλος πάντων, όσο επαρκώς μπορεί να κοιμάται μια μαμά. Αν όλες οι μαμάδες κοιμούνταν όσο επιθυμούσαν, τότε ο κόσμος θα είχε πολύ λιγότερες εκνευρισμένες μαμάδες. Έτσι, ένα απ' τα βασικότερα συστατικά μιας ισορροπημένης μέρας (και, άρα, μιας ισορροπημένης ζωής) είναι ένας σχετικά πλήρης και ξεκούραστος ύπνος.
Ζητούν βοήθεια -και την έχουν
Κακά τα ψέματα: να τα κάνεις όλα μόνη, απλώς δεν γίνεται. Επομένως, οι μαμάδες που τα καταφέρνουν να εργάζονται και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να χάσουν το μυαλό τους, μοιράζουν τις δουλειές του σπιτιού και ζητούν (και δέχονται) βοήθεια απ' τους άλλους.
Το Άγιο Σαββατοκύριακο
Όταν τις καθημερινές τρέχεις μεταξύ δουλειάς και παιδιών, ξέρεις ότι τα Σαββατοκύριακα είναι μια λαμπρή ευκαιρία για οργάνωση. Τότε γίνονται οι «χοντρές» δουλειές και τα ψώνια της εβδομάδας. Για να κυλήσει ευκολότερα η εβδομάδα, τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να φτιάξετε δυο-τρία φαγητά όπως φιλέτο κοτόπουλο, πίτες ή κέικ, που θα χρησιμεύσουν για σνακ τις επόμενες ημέρες ή να οργανώσετε τα ρούχα των παιδιών για κάθε μία από τις ημέρες του σχολείου.
Βάζουν όρια στη δουλειά τους
Είναι σημαντικό να χαράζονται νοητές γραμμές μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, ούτως ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο απ΄τη μία ή την άλλη πλευρά. Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να φύγεις με το πέρας του 8ώρου, να πληρωθείς τις υπερωρίες ή να αρνηθείς να δουλέψεις αιφνίδια όσο είσαι σε άδεια, ωστόσο είναι βασικά εργασιακά δικαιώματα που οι μαμάδες οφείλουν όσο κανείς να διεκδικούν.
Πίνακες ανακοινώσεων, ημερολόγια κ.λπ.
Επειδή με ένα μυαλό είναι κάθε άλλο παρά δύσκολο να «χάσεις την μπάλα», οι μαμάδες που δουλεύουν έχουν ανακαλύψει το εργαλείο που λέγεται ημερολόγιο. Σημειώνουν ραντεβού στον γιατρό, ημερομηνίες πληρωμής λογαριασμών και λοιπές υποχρεώσεις κι έτσι ξέρουν τι τους γίνεται ανά πάσα στιγμή.