1. Δεν τινάζετε/τεντώνετε τα ρούχα πριν τα σιδερώσετε
Συνηθίζουμε να βάζουμε τα ρούχα σε μια λεκάνη ή ένα καλάθι, αμέσως αφού τα βγάλουμε απ’ το στεγνωτήριο ή τα μαζέψουμε απ’ το σκοινί ή την απλώστρα (ανάλογα με τις βουλές του καιρού). Ωστόσο, ένα καλό τίναγμα ή ένα… χειρωνακτικό ίσιωμα του υφάσματος στις ραφές και τις πιέτες, μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία.
2. Δεν χρησιμοποιείτε νερό
Τα περισσότερα σύγχρονα σίδερα ρούχων έχουν ενσωματωμένη θήκη και spray νερού –και όχι για διακοσμητικούς λόγους. Το ψέκασμα των ρούχων με λίγο νερό, βοηθά το τσαλακωμένο ύφασμα να μαλακώσει και να σιδερωθεί ευκολότερα. Αν, λοιπόν, δεν βάζετε στο σίδερό σας νερό, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με αντλία spray και βρέξτε ελαφρά τα ρούχα πριν το σίδερο.
3. Χρησιμοποιείτε το λάθος νερό
Τα άλατα είναι ένας πολύ σοβαρός εχθρός για τις περισσότερες συσκευές. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, νερό από τη βρύση όταν σιδερώνουμε, αφενός ταλαιπωρούμε τη συσκευή κι αφετέρου αφήνουμε ίχνη από άλατα στα ρούχα. Ποιο είναι το αντίδοτο, λοιπόν; Το απιονισμένο νερό, που κυκλοφορεί στο εμπόριο και δεν περιέχει άλατα, είναι ιδανικό.
4. Το σίδερο δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία
Το κάθε ύφασμα απαιτεί διαφορετική μεταχείριση και ιδιαίτερη φροντίδα, όχι μόνο για να μην καεί επιτόπου κατά το σιδέρωμα, αλλά για να μην αλλοιωθεί σιγά-σιγά. Το μετάξι κι ο πολυεστέρας χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία και –ιδανικά- ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος ανάμεσα σ’ αυτά και τη συσκευή, που θα λειτουργήσει προστατευτικά. Το τεχνητό μετάξι και τα μάλλινα σιδερώνονται με σίδερο σε μέτρια θερμοκρασία, ενώ τα βαμβακερά και τα λευκά είδη σε υψηλότερη.
5. Δεν καθαρίζετε (τακτικά) το σίδερο
Για να έχει το σίδερό σας την επιθυμητή απόδοση, πρέπει και να συντηρείται σωστά. Η καλύτερη συντήρηση που μπορεί να του κάνει μια νοικοκυρά είναι ο τακτικός καθαρισμός του. Με μαγειρική σόδα, με οδοντόκρεμα και μπατονέτες και με αρκετούς ακόμα τρόπους, θα το κάνετε σαν καινούριο.
Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να καθαρίσετε το σίδερο.
6. Δεν χρησιμοποιείτε (πάντα) τη σιδερώστρα
Λάθος συχνό (κι ανθρώπινο): βιάζεσαι, θέλεις να φορέσεις το φόρεμα που μόλις στέγνωσε, οπότε το απλώνεις όπως-όπως πάνω στο κρεβάτι ή το τραπέζι και το σιδερώνεις επιτόπου. Ωστόσο, οι σιδερώστρες είναι επενδυμένες με ύφασμα που, όχι μόνο αντέχει στη θερμότητα, αλλά «αναπνέει» έτσι, ώστε ο ατμός να έχει μια διέξοδο κάτω απ’ το ρούχο που σιδερώνετε.
7. Το σωστό σιδέρωμα για τα πουκάμισα (το μεγάλο βάσανο)α
Σύμφωνα με τους… ειδήμονες, το ιδανικό είναι ν’ αρχίσετε απ’ τα μανίκια. Το ξέρατε;
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο: