Πώς να διαχειριστώ τη ζήλεια της κόρης μου για τον μικρό της αδερφό;

Πώς να διαχειριστώ τη ζήλεια της κόρης μου για τον μικρό της αδερφό;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καταρχάς, συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 6,5 ετών κι ένα αγοράκι 18 μηνών. Προέκυψε κάποιο πρόβλημα με την κόρη μου και δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Από τότε που γεννήθηκε ο μικρός, ζηλεύει αφόρητα. Στην αρχή δεν το είχα χειριστεί καλά, διότι δεν είχα αρκετή βοήθεια και είχα αφοσιωθεί περισσότερο στον μικρό. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, που σταμάτησα και να θηλάζω, προσπάθησα να αναπληρώσω το κενό. Παίζω όσο μπορώ μαζί της, συνέχεια τη φιλάω και της λέω πόσο την αγαπώ. Η κόρη μου, όμως, έχει συνέχεια υπερένταση, είναι επιθετική και ανυπάκουη. Δεν της ζητάω πολλά, προσπαθώ να της δείξω με κάθε τρόπο πως την αγαπάω και της έχω αδυναμία, αλλά δεν ανταποκρίνεται. Έχει ξεκινήσει να μην κοιμάται νωρίς τα βράδια, κινείται συνεχώς γενικά και έχει αρνητικότητα και υπερένταση. Υποπτεύομαι μήπως εκτός από ζήλια έχει και θέμα ΔΕΠΥ, αν και κάθεται και διαβάζει υπομονετικά και παίζει με τις φίλες της αρκετά καλά. Μέσα σε όλα αυτά, δείχνει προτίμηση στη γιαγιά που τα προσέχει όταν δουλεύω. Τι κάνω λάθος με το παιδί μου;
Απάντηση:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

σας ευχαριστώ με τη σειρά μου για τα καλά σας λόγια και για το ερώτημά σας.

Όπως θα γνωρίζετε, η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια αποτελεί θα λέγαμε μια φυσιολογική αντίδραση καθώς το πρώτο παιδί νιώθει ότι χάνει τα προνόμια που είχε στην προηγούμενη φάση σαν μοναχοπαίδι, και επιπλέον για μεγάλο διάστημα δεν μπορεί να χαρεί τα προνόμια της αδερφικής σχέσης, καθώς με το μωρό δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Έτσι λοιπόν, κάθε υγιές παιδί αντιδρά με κάποιο τρόπο σε αυτή την αλλαγή, με διαφορετική ένταση και διάρκεια κάθε φορά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα παιδιά μπορεί να δυσκολέψει περισσότερο, καθώς όσα περισσότερα χρόνια έχει μάθει ένα παιδί σαν μοναχοπαίδι, τόσο πιο δύσκολο του είναι να μετακινηθεί από αυτή τη θέση.

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι πάντα μια απαιτητική διαδικασία για όλη την οικογένεια αλλά και για τη μητέρα ιδιαίτερα. Μην ενοχοποιήστε που χρειάστηκε να αποτραβηχτείτε λίγο προκειμένου να φροντίσετε το μωρό σας. Ήταν κάτι που χρειαζόταν να το κάνετε επειδή αγαπάτε τα παιδιά σας. Στο παρόν που έχει κάπως διαμορφωθεί το πρόγραμμα του γιου σας, είναι πολύ καλή περίοδος να βρείτε μοναδικό χρόνο και με την κόρη σας. Θα ήταν πολύ βοηθητικό να κάνετε δραστηριότητες μόνο οι δύο σας, για παράδειγμα όταν κοιμάται το μωρό, και να της αφιερώνετε ξεχωριστό χρόνο. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, που δεν αναφέρατε, έχει και η συμμετοχή του συζύγου σας σε όλο αυτό. Είναι πολύ πολύτιμος ο ρόλος του πατέρα οπότε βάλτε τον μέσα σε όλη τη διαδικασία για να απολαύσει τις σχέσεις σας!

Τελειώνοντας, όσο ο γιος σας μεγαλώνει και ξεκινά να επικοινωνεί μαζί σας, τόσο πιο εύκολες θα γίνονται οι συνθήκες μεταξύ τους καθώς η σχέση θα αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Αν πράγματι υπάρχει ανησυχία για ΔΕΠΥ συζητήστε το πρώτα με τον παιδίατρό σας, που έχει την εικόνα του παιδιού, και αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο θα σας παραπέμψει σε κάποιο παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v