Ο πρώην σύζυγός μου κοιμάται ακόμα σπίτι μας. Τι να κάνω;

Ο πρώην σύζυγός μου κοιμάται ακόμα σπίτι μας. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω χωρίσει εδώ και 3 χρόνια με τον πατέρα των παιδιών μου. Έπειτα από πολλές, δύσκολες στιγμές που πέρασα, επιτέλους έβαλα τέλος. Αυτός, όμως, συνεχίζει να έρχεται στο σπίτι, να κοιμάται εκεί και να ισχυρίζεται ότι αυτός ο τρόπος κάνει καλό στα παιδιά και ότι εγώ είμαι κομπλεξική και απαράδεκτη. Εγώ νιώθω αηδία γι’ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά στα παιδιά δεν τον έχω κατηγορήσει ποτέ. Είναι όντως υγιές για τα παιδιά να μένει σπίτι αυτός ο άνθρωπος ή τους κάνουμε κακό;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ένα διαζύγιο και κυρίως μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι (ακόμη και χωρίς διαζύγιο), επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Η απόφαση για το πώς θα λυθεί ή εξελιχθεί η πορεία, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τους συντρόφους. Κανένας τρόπος ή λύση που δεν μπορούν οι γονείς να υπερασπιστούν, δεν μπορεί να είναι καλή για τα παιδιά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η απόφαση χωρίζω ή παραμένω στο γάμο, δεν μπορεί να εμπλέκει τα παιδιά και να τα χρησιμοποιεί σαν λόγο προκειμένου να διαιωνίζονται καταστάσεις. Είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά η απόφαση αφορά και χρειάζεται την ευθύνη των γονέων.

Αν έχετε πάρει λοιπόν απόφαση να χωρίσετε σαν ζευγάρι, όσο πιο ξεκάθαρο είναι αυτό, όσο πιο καλά είναι οι γονείς με αυτή τους την απόφαση, τόσο πιο καλά νιώθουν και τα παιδιά γιατί έτσι τα βοηθάτε να εμπιστευτούν ότι ξέρετε τι κάνετε. Η εμπιστοσύνη που θα αναπτύξουν προς εσάς βοηθά πολύ τα παιδιά σας, καθώς όταν αντιμετωπίσουν μια δική τους δυσκολία θα χρειαστεί να ανατρέξουν στον τρόπο που έχουν μάθει να λύνουν προβλήματα, που δεν είναι άλλος παρά ο δικός σας. Οπότε όσο πιο λειτουργικά προχωράτε εσείς, παρά τις δυσκολίες που θα συναντάτε, τόσο πιο εύκολα ανοίγετε δρόμο στα παιδιά σας για το πώς να προχωράνε κι εκείνα.

Στο τελικό σας λοιπόν ερώτημα, αντικαταστήστε τη φράση «για τα παιδιά» με Α’ ενικό πρόσωπο και επαναλάβετε την ερώτηση. Η απάντηση που θα δώσετε είναι η απάντησή σας. Υπερασπιστείτε την!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr



 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v