6 σημάδια ότι το παιδί σάς έχει «καβαλήσει»

6 σημάδια ότι το παιδί σάς έχει «καβαλήσει»

Η διαπαιδαγώγηση και η πειθαρχία των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μας στο οποίο προσπαθούμε να τηρούμε τις ισορροπίες. Από τη μία, δεν πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και καταπιεστικοί με το παιδί και από την άλλη δεν πρέπει να του δίνουμε τόση ελευθερία ώστε να μας κάνει ό,τι θέλει. Κοινώς, ώστε να μας «καβαλήσει». Αν προβληματίζεστε για το αν το παιδί σας χειραγωγεί, τότε τα παρακάτω σημάδια θα σας δώσουν την απάντηση.

Ενδίδετε σε κάθε σκηνή που κάνει

Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για το χειριστικό παιδί, που έχει μάθει πώς να τουμπάρει τους γονείς του. Αν, λοιπόν, έχετε την εντύπωση ότι το παιδί «δημιουργεί» επίτηδες σκηνές οργής ή στενοχώριας (που μοιάζουν με τα λεγόμενα baby tantrums), γιατί ξέρει ότι θα λυγίσετε στις απαιτήσεις του, τότε μάλλον σας θεωρεί εύκολο στόχο. Φυσικά, δεν αδικούμε κανέναν γονιό (ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να ελέγξεις ένα παιδί που ουρλιάζει για να του πάρετε την αγαπημένη του σοκολάτα, όμως θα πρέπει να βάλετε ένα όριο στα «ναι» που θα του πείτε και τις χάρες που θα του κάνετε.

Το αφήνετε να σας χτυπά, να σας δαγκώνει και να έχει βίαιη συμπεριφορά απέναντί σας

Δεν μιλάμε για ένα μωρό που με αυτές τις συμπεριφορές «παίζει» και φυσικά δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Μιλάμε για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που ξαφνικά βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση και, για να πετύχουν «το δικό τους», καταφεύγουν σ’ αυτού του είδους τη βία. Πολλοί γονείς, για να μην δώσουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα, απλώς πάνε με τα νερά του παιδιού. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς μπορείτε να βάλετε όρια σε τέτοιες συμπεριφορές.

Το έχετε μάθει να θεωρεί δεδομένη τη… δωροδοκία

Άλλο δωροδοκία, άλλο επιβράβευση- τα έχουμε πει και παλαιότερα. Όταν, όμως, αυτή είναι ο μόνος τρόπος για να το πείσετε, για παράδειγμα, να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του ή να διαβάσει για το σχολείο (υποχρεώσεις που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχει αναλάβει), έχετε χάσει, εκτός από χρήμα και χρόνο, αλλά και τη μπάλα. Δεν είναι εύκολο να μάθετε στο παιδί ότι το να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του είναι για δικό του καλό, όμως πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσετε.

«Ναι πασά μου/ πριγκίπισσα μου, έρχομαι αμέσως!»

Είστε πάντα εκεί, αφήνετε οποιαδήποτε δουλειά κι αν έχετε και τρέχετε με το παραμικρό στο παιδί οποτεδήποτε και για οτιδήποτε. Με δυο λέξεις, είστε ο γονέας ελικόπτερο. Είτε για να του μαζέψετε εσείς το παιχνίδι που έριξε κάτω είτε για να το ταΐσετε, είτε για να το παρηγορήσετε γιατί έπεσε (ενώ δεν πόνεσε ούτε χτύπησε), του δίνετε την χαρά να έχετε τα πάντα έτοιμα για εκείνο και να λέτε αμέσως «ναι». Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν ότι το παιδί σας κάνει ό,τι θέλει;

Απαιτεί να το… ψυχαγωγείτε διαρκώς

Απαιτεί την προσοχή σας πολύ. Τόσο πολύ που ζητάει επίμονα να το διασκεδάζετε και να παίζετε μαζί του όποτε εκείνο θέλει. Ένα παιδί που έχει μάθει να χειραγωγεί τους γονείς του, τους βλέπει και σαν «διασκεδαστές» που το κάνουν να γελάει όποτε θέλει.

Το αφήνετε να σας μιλάει άσχημα

Προφανώς, τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι σημαίνει να έχεις καλούς τρόπους, όμως είναι δική μας υποχρέωση να του κάνουμε παρατήρηση όταν μας μιλήσει απρεπώς ή δεν μας σεβαστεί. Το ρητό πολλών γονιών που ισχυρίζονται ότι «μικρό είναι ακόμα, θα διορθωθεί» δεν ισχύει. Αυτές οι μικρές, κακές συμπεριφορές είναι εκείνες που θα καθορίσουν τη μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού και που πρέπει να προλάβουμε.  

Για να σας προλάβουμε, το παιδί που από μικρό έχει το πάνω χέρι, που είναι δύσκολο και που καταφέρνει να περνάει πάντα το δικό του, δεν σημαίνει ότι θα γίνει καπάτσος ή καπάτσα όταν μεγαλώσει. Αντίθετα, θα γίνει ένας ενήλικας που δεν θα μπορεί να στηριχθεί στον εαυτό του, θα τα ζητάει όλα έτοιμα και που – το κυριότερο- θα δυσκολευτεί να κάνει σχέσεις, φιλικές, ερωτικές αλλά και επαγγελματικές. Στο χέρι σας είναι να το αλλάξετε. 

v