(φωτο: best-tv.gr)
Με επιστολή του, λοιπόν, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε προτάσεις νομοθετικού και οργανωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να λειτουργούν όλες οι παιδικές χαρές υπό την ομπρέλα του νόμου, αλλά και της ασφάλειας.
Για την παρέμβαση αυτή του Συνηγόρου χρειάστηκαν ουκ ολίγες αναφορές πολιτών σχετικά με τη λειτουργία και την ασφάλεια των παιδικών χαρών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Υπεύθυνοι για τα ζητήματα αυτά είναι οι Δήμοι, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να αναθέτουν σε συγκεκριμένους φύλακες την προστασία αυτών των χώρων όταν είναι ανοιχτοί. Βέβαια, τονίζει ο Συνήγορος, η λήψη μέτρων δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και τις πολύ βραδινές ώρες που σε αυτές εισέρχονται άτομα που μπορεί ακόμα και να τις βανδαλίσουν.
Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο dikaiologitika.gr «Για την ορθή λειτουργία και ασφαλή φύλαξη των παιδικών χαρών, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των χώρων αυτών ανά Δήμο, μέσω της ΚΕΔΕ ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό αφενός μεν τη δημιουργία ελάχιστων προδιαγραφών για τις περιφράξεις τους, αφετέρου δε την ένταξη της ορθής περίφραξης και της επαρκούς φύλαξης με σαφήνεια και προκαθορισμένους όρους στη διαδικασία της πιστοποίησης τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να ορισθεί ως υποχρεωτική η αυτοψία των μελών των Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών πριν τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας, καθώς και να παρασχεθούν σαφείς οδηγίες για το κλείδωμα των παιδικών χαρών. Επίσης, για τους Δήμους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να προβλεφθούν από την Πολιτεία τρόποι διασφάλισης της φύλαξης των παιδικών χαρών είτε με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με την οργάνωση εθελοντικών δομών για το σκοπό αυτό, ενώ θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η διενέργεια τακτικών ελέγχων για την ορθή λειτουργία τους. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων δημοσίων χώρων συνάντησης και συμμετοχής σε προσφιλείς στην εφηβική ηλικία δραστηριότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, καθώς και η συμμετοχή και συνδρομή των εφήβων μέσω διαδικασιών διαβούλευσης και έκφρασης γνώμης προς τις δημοτικές αρχές, σχετικά με τη χρήση και τη διαμόρφωση χώρων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.»
Ανεξάρτητα από το πόσο θα υλοποιηθούν οι σημαντικές εισηγήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει νόημα να τονίσουμε ότι πρώτα από όλα είναι στο δικό μας χέρι, ως πολίτες, να φωτίσουμε το εκάστοτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας. Το να απευθυνθούμε σε μία ανεξάρτητη αρχή, όπως ο Συνήγορος, είναι ένα βήμα, αν και κάπως χρονοβόρο. Ακόμα πιο απλό είναι να επικοινωνούμε οι ίδιοι με τα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών των Δήμων μας και να εκφράζουμε τα παράπονά μας, προκειμένου να επιδιορθώνονται τέτοιου είδους προβλήματα. Προφανώς ο εκάστοτε δήμαρχος δεν μπορεί να ξέρει πότε μία κούνια στην παιδική χαρά έσπασε. Είναι υπεύθυνος, όμως, ώστε να δώσει εντολή για να επιδιορθωθεί άμεσα.
Πηγή: dikaiologitika.gr