Η 7 ετών κόρη μου τρίβει συνεχώς τα γεννητικά της όργανα. Τι να κάνω;

Η 7 ετών κόρη μου τρίβει συνεχώς τα γεννητικά της όργανα. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 7 ετών. Από 4 ετών περίπου άρχισε να τρίβει τα γεννητικά της όργανα. Επισκεφτήκαμε παιδοψυχολόγο, η οποία μας είπε ότι θα σταματήσει όταν θα είναι περίπου 6 ετών. Εκείνη όμως, όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά προσπαθεί να βρει τρόπο να νιώσει ευχαρίστηση. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το κάνει δημόσια, π.χ. μέσα στην τάξη, στο camp που την έγραψα και κυρίως όταν βλέπει τηλεόραση, στον καναπέ. Παρόλο που της έχω εξηγήσει ότι θα πρέπει να πηγαίνει στο δωμάτιό της ή στην τουαλέτα, αυτή πιστεύει ότι οι άλλοι δεν την βλέπουν. Τι να κάνω; Να την πάω σε κάποιον ειδικό;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που οι γονείς από νωρίς καλούνται να αντιμετωπίσουν, πολλές φορές νιώθοντας αμηχανία ή ενοχή για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 ετών ξεκινούν να εξερευνούν το σώμα τους και τις λειτουργίες του και αυτό είναι απολύτως υγιές και θεμιτό. Στα πλαίσια λοιπόν της γνωριμίας τους αυτής με το σώμα, αντλούν και ευχαρίστηση από τις ερωτογενείς ζώνες, με διάφορους τρόπους, όπως με την τριβή που αναφέρετε. Θα έλεγα, ότι η σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού δεν συμβαίνει κατά περιόδους, αλλά είναι συνεχής. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι η ένταση της ενασχόλησης και ο τρόπος που τα παιδιά αντλούν ευχαρίστηση. Συγκεκριμένα, πριν τη σχολική περίοδο τα παιδιά αντλούν ευχαρίστηση ασχολούμενα με τον εαυτό τους, ενώ μετά τη σχολική περίοδο αντλούν ευχαρίστηση από τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και έτσι η εκδήλωση των σεξουαλικών συμπεριφορών μοιάζει να μειώνεται, μέχρι να ενταθεί ξανά στην εφηβική ηλικία.

Επομένως, δεν χρειάζεται να περιμένετε «να περάσει» διότι ακολουθείται η φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης, οπότε δεν είναι ανησυχητικό. Η συμβουλή σας για ιδιωτικό χρόνο στο δωμάτιό της είναι πολύ καλή, αρκεί να μην είναι με βλέμμα αγωνίας ή με τιμωρητικό χαρακτήρα. Εκεί που θα πρέπει να στρέψετε το βλέμμα σας είναι στο αν προχωρά καλά και στους υπόλοιπους τομείς, όπως στις σχέσεις της, στον κοινωνικό της περίγυρο, μαθησιακά κ.α.

Μια δική σας επίσκεψη σε ειδικό θα ήταν βοηθητική προκειμένου να εκφράσετε τις αγωνίες σας και να απαντήσετε σε διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν από το μεγάλωμα των παιδιών.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr


 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v