Η κόρη μου δεν με θεωρεί πατέρα της επειδή είμαι οξύθυμος. Τι να κάνω;

Η κόρη μου δεν με θεωρεί πατέρα της επειδή είμαι οξύθυμος. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω δύο κόρες, 18 και 20 ετών. Εδώ και αρκετούς μήνες, η μικρή δείχνει μια απομάκρυνση από εμένα, λιγότερο από τη μαμά. Δεν έχει κάποια σχέση ή άλλο πρόβλημα. Σε συζήτηση που κάναμε, μου είπε ότι είμαι πολύ απότομος και βρίζω και αυτό την έχει κάνει να μη με θεωρεί πατέρα της. Δεν την έχω δείρει, ούτε έχω ασκήσει κάποιας μορφής βία. Όταν π.χ. δεν πέρασε στις Πανελλήνιες, της πήγα γλυκά, την παρηγόρησα και γενικά μέχρι τώρα ήμουν μάλλον καλός μαζί της, στα «θέλω» και στη «μη» της. Έχω ένα κακό, όμως. Αν πω κάτι μία, δύο, τρεις φορές, θέλω να εισακουστώ. Αν όχι, μπορεί τότε και μόνο να βρίσω ή να είμαι απότομος. Αυτό, εν ολίγοις –με κρύωσε πολύ. Φταίω εγώ; Τι να κάνω;
Απάντηση:
Αγαπητέ αναγνώστη,

Φαίνεται πως έχετε δύο υπέροχες κόρες! Η ηλικία και των δύο είναι αρκετά μεγάλη, οπότε σαν ενήλικες πλέον που είναι, είναι μόνο καλό το ότι έχουν άποψη και απαιτήσεις από τις σχέσεις τους. Μια πολύ σημαντική λοιπόν σχέση, που πραγματικά βάζει θεμέλια στον τρόπο που θα σχετίζονται γενικά, είναι η σχέση με τον πατέρα τους. Οπότε, το γεγονός ότι η κόρη σας θέλει να έχει καλή σχέση μαζί σας και εσείς το ίδιο, είναι υπέροχο. Ακόμα καλύτερο, όμως, είναι το ότι έχετε μάθει την κόρη σας να μη δέχεται συμπεριφορές που δεν της ταιριάζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμπεριφορά έρχεται από εσάς και είναι για εκτίμηση ότι η κόρη σας μπορεί να σας πει τι την δυσκολεύει. Δε χρειάζονται φωνές και βωμολοχίες για να ακουστείτε. Σας ακούν και χωρίς αυτά γιατί είστε πολύ σημαντικός! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να συμφωνείτε για να νιώσετε ότι εισακούγεστε. Το να επιτρέπετε να διαφωνείτε και να αποφασίζει τελικά κάθε κορίτσι με τα δικά του κριτήρια είναι ο στόχος. Αυτό δεν σας κάνει λιγότερο σημαντικό. Αντιθέτως, σας κάνει ένα υπέροχο πατέρα, που χαίρεται το προχώρημα των κοριτσιών του, και είναι δίπλα τους όποτε χρειαστεί να ανατρέξουν σε εκείνον για να τους διδάξει ένα λειτουργικό τρόπο να σχετίζονται. Κι αυτό το χάνετε όταν υψώνετε τη φωνή σας αντί για το χαμόγελό σας.

Τα καλά νέα, επίσης, είναι ότι μπορείτε να το κάνετε τελείως διαφορετικά!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v