Έκπληξη νούμερο 1: Οι φρουτοχυμοί του εμπορίου
Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το νούμερο ένα τρόφιμο- εχθρός των παιδικών δοντιών είναι ο έτοιμος φρουτοχυμός, αφού προς μεγάλη μας έκπληξη, μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη κι από ένα αναψυκτικό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά πρέπει να επιτρέπονται). Αυτό σε συνδυασμό με το ότι συνηθίζουμε να δίνουμε στα παιδιά φρουτοχυμούς, θεωρώντας τους «αθώους» αντικαταστάτες των φυσικών χυμών, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης, που είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της τερηδόνας. Για να περιορίσετε το κακό, η λύση είναι να προσφέρετε στο παιδί το γλυκάκι του αμέσως μετά το φαγητό.
Αποξηραμένα φρούτα: Τα όχι και τόσο υγιεινά σνακ
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Κουβελάς σε άρθρο του paedagogos- thessaloniki.gr, τα αποξηραμένα φρούτα «κολλάνε» στα δόντια ενώ η ζάχαρη που περιέχουν, «ταΐζει» τα βακτήρια του στόματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάβρωση.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με κανονικά φρούτα. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε πώς μπορείτε να κάνετε πιο ελκυστικά τα φρούτα για τα παιδιά, σερβίροντάς τα πρωτότυπα.
Μία καλή λύση είναι να προτιμάτε το μήλο, οι ουσίες του οποίου λειτουργούν (εν μέρει) σαν φυσική οδοντόκρεμα που καθαρίζει και προστατεύει τα δόντια μας. Ειδικά για το σχολείο, είναι το τέλειο θρεπτικό σνακ. Εδώ μπορείτε να δείτε το κόλπο για να μην μαυρίζει το μήλο και το παιδί να μην έχει δικαιολογία για να μην το φάει όταν λείπει απ’ το σπίτι.
Τα «άσπρα» τρόφιμα
Το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι από τα τρόφιμα που τα παιδιά τρώνε αδιαμαρτύρητα, όμως η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και φθορά των δοντιών, λογω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο και υδατάνθρακες που τα κάνει να «κολλάνε» πάνω στα δόντια.
Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι «αθώα» αλλά και περισσότερο θρεπτικά. Εξάλλου, ειδικά στο ρύζι και τα μακαρόνια, αν συνοδεύονται από μια λαχταριστή σάλτσα, η γεύση ελάχιστα διαφοροποιείται.
Οι όξινες τροφές
Το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το ξύδι, οι πίκλες και πολλές ακόμα τροφές με ξινή γεύση προκαλούν δυστυχώς διάβρωση των δοντιών, ειδικά αν τρώγονται μόνες τους. Είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να «κόψετε» τα φρούτα και τα λαχανικά με οξέα από τη διατροφή του παιδιού, όμως, ένα τρικ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάβρωσης είναι, μετά την κατανάλωσή τους, το παιδί να πίνει ένα ποτήρι νερό.
Καραμέλες και γλειφιτζούρια
Από τη μία οι μαλακές καραμέλες, κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν το πράσινο φως για την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων στο στόμα, από την άλλη οι κλασικές σκληρές καραμέλες δεν λιώνουν εύκολα στο στόμα, με αποτέλεσμα να παράγονται πολλά διαβρωτικά οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
Αν αναρωτιέστε γιατί στην ίδια κατηγορία δεν ανήκουν και οι τσίχλες, η απάντηση θα σας εκπλήξει: όπως αναφέρεται σε αντίστοιχο άρθρο του iatronet, οι τσίχλες (φυσικά χωρίς ζάχαρη) θεωρείται ότι κάνουν ακόμα και καλό στη στοματική υγιεινή, αφού, μασώντας τις, παράγουμε σάλιο, το οποίο λειτουργεί σαν ασπίδα των δοντιών κατά της τερηδόνας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται υπερ- κατανάλωση ενώ, σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, καλό θα είναι τα παιδιά να μην αρχίσουν τη συνήθεια της τσίχλας πριν από τα 4 χρόνια.
Στον αντίποδα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τροφές που δυναμώνουν τα δόντια των παιδιών και που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Και αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς μπορείτε να το κάνετε παιχνιδάκι.