Καλαθούνα-λίκνο
Σαφώς, με τον ερχομό του το μωρό σας κάπου πρέπει να κοιμάται. Και η εικόνα του τρυφερού σου αγγέλου, σε ένα μικροσκοπικό, γεμάτο δαντέλες και πλουμιστά υφάσματα, κρεβατάκι, σίγουρα φαντάζει ονειρική. Για πόσο, όμως; Κατά τους πρώτους μήνες, τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Έτσι -ανάλογα, βέβαια, με το μέγεθός της- η καλαθούνα δεν θα το χωρά για περισσότερους από 5-6 μήνες. Το να έχετε πληρώσει, λοιπόν, για το υπέροχο -ομολογουμένως- αυτό «έπιπλο» μια περιουσία… είναι μάλλον ασύμφορο.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές σας; Αν έχετε αγοράσει έτσι κι αλλιώς ένα σύστημα μεταφοράς τριών μερών, δηλαδή έναν σκελετό καροτσιού, στον οποίο πέρα από το καρότσι και το κάθισμα αυτοκινήτου, να εφαρμόζει και πορτ μπεμπέ, έχετε τη λύση: Στο πορτ μπεμπέ, μπορεί να κοιμηθεί ένα μωρό μέχρι 5 μηνών. Γιατί, λοιπόν, να μην αξιοποιήσετε την αγορά αυτή που έχετε ήδη κάνει; Η δεύτερη εναλλακτική έχει να κάνει με το μέγεθος της κρεβατοκάμαράς σας –αν έχετε χώρο, λοιπόν, απλά μεταφέρετε σε αυτήν την κούνια στην οποία θα κοιμάται έτσι κι αλλιώς το μωρό σας σε λίγους μήνες.
Συρταριέρα αλλαξιέρα
Με την προϋπόθεση ότι έχετε ήδη μία αλλαξιέρα για το μωρό σας στο μπάνιο –εκεί, δηλαδή, που του αλλάζετε την πάνα ή που το ακουμπάτε αμέσως μετά το μπανάκι του, δεν χρειάζεστε μία ακόμα π.χ. στο παιδικό δωμάτιο. Το κόστος μιας συρταριέρας με ενσωματωμένη αλλαξιέρα στο πάνω μέρος της είναι τεράστιο, συγκριτικά με το κόστος μιας απλής συρταριέρας, η οποία πράγματι μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για τα ρούχα του μωρού, αν δεν έχετε κάπου αλλού να τα αποθηκεύσετε. Οι πιθανότητες, πάντως, να χρησιμοποιήσετε την αλλαξιέρα του επίπλου, όταν έχετε ήδη μία στο μπάνιο, είναι ελάχιστες.
Τα πολλά βρεφικά παιχνίδια
Κρατήστε, ίσως, κάποια που θα σας φέρουν δώρο, αλλά μην ξοδέψετε χρήματα αγοράζοντας άλλα για το μωράκι σας. Τα νεογέννητα μωρά δεν χρειάζονται παιχνίδια –για την ακρίβεια, δεν τους δίνουν καμία σημασία μέχρι να αρχίσουν κάπως να κάθονται και να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Ένα μόμπιλε πάνω από την κούνια και ίσως μια απαλή κουδουνίστρα σε έντονα χρώματα αρκούν για τους πρώτους μήνες του μωρού σας.
Ειδικός κάδος για πάνες
Οι πάνες του μωρού αρχίζουν να μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα από τη στιγμή που αυτό ξεκινά το ξένο γάλα και δη τις στέρεες τροφές. Όσο θηλάζει, λοιπόν, μπορείτε απλά να πετάτε τις πάνες του στον καλαθάκι απορριμμάτων του μπάνιου, το οποίο καλό θα είναι να αδειάζετε πιο συχνά. Όταν οι πάνες θα γίνουν πιο δύσοσμες, τότε ίσως έχει νόημα να σκεφτείτε τον ειδικό κάδο –αν και, μπορείτε απλά να πετάτε καθημερινά τα σκουπίδια του μπάνιου και να γλιτώνετε και τον χώρο που θα καταλάβει ένας επιπλέον κάδος στο μπάνιο σας.
Τα πολλά καλλυντικά
Πριν ακόμα γεννηθεί η πρώτη κόρη μου είχα επισκεφθεί ένα υπερ-φαρμακείο της περιοχής μας και είχα αγοράσει… ό,τι μου είχαν πουλήσει: Βρεφικό αφρόλουτρο, σφουγγαράκι, κρέμα για τα συγκάματα, ειδικό ενυδατικό λαδάκι για μετά το μπάνιο, ειδικό λαδάκι για τη νινίδα, χτενάκι, άρωμα ειδικά φτιαγμένο για μωρά (!), κρέμες για πιθανή ατοπική επιδερμίδα… Από αυτά, είναι ζήτημα αν χρειάστηκα τα μισά και από τα υπόλοιπα μισά ανακάλυψα αργότερα ότι με «βόλεψε» κάποιο άλλο είδος ή άλλη μάρκα. Εν ολίγοις, πάρτε τα απαραίτητα και στην πορεία θα δείτε τι πραγματικά χρειάζεστε (εξάλλου κατά τους πρώτους μήνες με το μωρό, οι επισκέψεις στο φαρμακείο θα είναι σχεδόν καθημερινές!).
Τα δεκάδες μπιμπερό
Καταρχάς, αν μια μαμά θηλάζει, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να χρειαστεί μπιμπερό. Και όταν έρθει ο καιρός να χρειαστεί μπιμπερό, δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα ποιο μπιμπερό θα «βολέψει» το μωρό της. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αγοράσετε δέκα μπιμπερό μιας συγκεκριμένης μάρκας, που μπορεί τελικά να μη σας βολέψουν. Προμηθευθείτε 2-3 διαφορετικά (μην τα ανοίξετε μέχρι να χρειαστεί και τότε ανοίξτε τα ένα προς ένα), τα οποία όμως να εφαρμόζουν καλά στον αποστειρωτή που θα χρειαστείτε τον πρώτο καιρό, και στην πορεία θα δείτε ποιο από αυτά σας βολεύει περισσότερο.
Θερμαντήρας για μπιμπερό
Δεν είναι το κόστος του που τον κάνει άχρηστο, αλλά το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε την «δουλειά» σας πολύ πιο γρήγορα, με τη μέθοδο «μπεν-μαρί»: Βάλτε το μπιμπερό με το γάλα μέσα σε ένα μεγάλο μπρίκι, το οποίο θα γεμίσετε με καυτό νερό (από τον βραστήρα). Σε 3 λεπτά το γάλα σας θα είναι στην ιδανική θερμοκρασία για το μωρό σας (ο θερμαντήρας «θέλει» γύρω στα 10 –και όταν το μωρό ουρλιάζει από την πείνα, ακόμα κι αυτά φαντάζουν αιώνας!).
Βρεφικά παπούτσια και αξεσουάρ
Αν καταφέρετε και βρείτε βρεφικά παπούτσια που το μωρό σας να μην «πετά» από τα πόδια του με την πρώτη ευκαιρία… πείτε και σ΄εμάς ποια είναι, γιατί έχουμε απελπιστεί! Παρομοίως για τα κοκαλάκια των κοριτσιών (τα μισά τα έχουμε χάσει). Είναι όλα τους άκρως χαριτωμένα –και άκρως άχρηστα!
Παρασκευαστής βρεφικών γευμάτων
Στην αγορά κυκλοφορούν κάτι απίθανα πολυμίξερ, φτιαγμένα κατάλληλα, για τις ανάγκες των βρεφικών τροφών. Τις μαγειρεύουν, τις αλέθουν, τις αποθηκεύουν, τις ζεσταίνουν και γενικώς, κάνουν όσα πολλές επί μέρους συσκευές μαζί. Και κοστίζουν όσο 5 μούλτι. Που είναι ό,τι ακριβώς τελικά θα χρειαστείτε.
Παρκοκρέβατο
Το αφήσαμε για το τέλος γιατί είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσο θα το χρειαστείτε. Για το πρώτο μου μωρό, το παρκοκρέβατο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «τόπος βασανιστηρίου» -ούρλιαζε πριν καν ακόμα την βάλω μέσα. Όταν δε την έβαζα, έκανε αγώνα για να βγει. Το δεύτερο μωρό μου, το δέχτηκε με λιγότερο παράπονο, αλλά από τη στιγμή που άρχισε να σηκώνεται… έβαλε σκοπό να το γκρεμίσει. Από την άλλη, χρειαστήκαμε ένα παρκοκρέβατο για το σπίτι της γιαγιάς και του παππού… οπότε, στην προκειμένη περίπτωση, κρίνετε και πράξτε αναλόγως. Και πάλι, όμως, πρόκειται για μια αγορά που έχει νόημα να σκεφτείτε έπειτα από το πρώτο τρίμηνο.