Μην κάνετε εκπτώσεις στον ύπνο
Το να κοιμούνται τα παιδιά επαρκώς είναι ζήτημα κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την καλή τους υγεία. Σύμφωνα με 15ετείς έρευνες στον τομέα της Νευροανοσιολογίας, ο ελλιπής ύπνος διπλασιάζει τις πιθανότητες προσβολής του οργανισμού από ιώσεις. Σύμφωνα με μελέτες, η έλλειψη ύπνου περιορίζει τη δράση των φυσικών μαχητών κατά των ασθενειών –των λευκών αιμοσφαιρίων.
Βεβαιωθείτε επομένως ότι τηρείτε πιστά τις οδηγίες των ειδικών ως προς το πρόγραμμα ύπνου των παιδιών. Τα βρέφη χρειάζονται τουλάχιστον 14 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ τα παιδιά από 3 ετών το λιγότερο 10 ώρες. Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου.
Η σωματική άσκηση θωρακίζει τον οργανισμό
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν, ότι τα δραστήρια παιδιά είναι πιο υγιή απ’ αυτά που κάνουν περισσότερο καθιστική ζωή. Τα παιδιά που ασκούνται συστηματικά, μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά των ιώσεων από 25 έως 50%, σύμφωνα με μελέτες.
Τήρηση κανόνων υγιεινής
Στο πλαίσιο της προνοητικότητας και της πρόληψης (που, ως γνωστόν, είναι η καλύτερη θεραπεία), έχει τεράστια σημασία να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής που θα προστατεύσουν τα παιδιά από ιώσεις, όπως:
-Αερίστε τους χώρους καλά, αποφεύγοντας έτσι τη μετάδοση μικροβίων
-Επιμείνετε στο συχνό πλύσιμο των χεριών, αφού τα μικρόβια μεταφέρονται μέσω αυτών στις «πύλες» του οργανισμού (τη μύτη, τα μάτια και το στόμα).
-Πλένετε τακτικά ρούχα, εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό. Θυμηθείτε ότι τα μικρόβια επιζούν σε θερμοκρασίες κάτω των 40 βαθμών Κελσίου.
Δείτε εδώ τους 5 κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθετε στα παιδιά.
Η ζάχαρη είναι εχθρός του ανοσοποιητικού
Η ζάχαρη μπορεί να καταστείλει τις άμυνες του οργανισμού και να λειτουργήσει ως εχθρός του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με άρθρο του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, «Εκατό γραμμάρια ζάχαρης (ένα γλυκό) καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μέχρι και 75% για αρκετές ώρες», αφού οι τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα ζαχάρου ανταγωνίζονται και μειώνουν την πολύτιμη βιταμίνη C.
Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό;
Βιταμίνη C: Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κιούση, η Βιταμίνη C «κινητοποιεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιούς που έχουν εισβάλλει στο σώμα και τους καταστρέφουν απορροφώντας τους». Πηγές Βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο μαϊντανός κ.α.
Βιταμίνη D3: Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της Βιταμίνης στον οργανισμό είναι, σύμφωνα με τους ιατρούς, ένας απ’ τους συχνότερους λόγους που ο οργανισμός εξασθενεί. Όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες A και K2 λειτουργεί ακόμη καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος για να απορροφήσει Βιταμίνη D ένας οργανισμός είναι η (πάντα λελογισμένη) έκθεση στον ήλιο. Τροφές-πηγές της είναι οι πέστροφες, ο σολομός, οι σαρδέλες, το συκώτι και οι κρόκοι των αυγών.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διαδικασία σύνθεσης των αντισωμάτων. Τονωτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι: το κοτόπουλο, τα αυγά, το ψάρι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Ο ψευδάργυρος: Η αντιοξειδωτική δράση του ψευδάργυρου, τον καθιστά αναγκαίο για έναν υγιή οργανισμό και τα χαμηλά επίπεδά του τον εξασθενούν. Μπορείτε να τον βρείτε σε θαλασσιά, ψάρια, αυγά, συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας και αρνί.