Όταν η 20 μηνών κόρη μου θυμώνει, χτυπάει το κεφάλι της όπου βρει. Τι να κάνω;

Όταν η 20 μηνών κόρη μου θυμώνει, χτυπάει το κεφάλι της όπου βρει. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω 2 κοριτσάκια, η μεγάλη 20 μηνών και η μικρή 6 μηνών. Το τελευταίο διάστημα όταν αρνούμαι να κάνω ένα χατίρι στη μεγάλη ή να της δώσω κάτι που θέλει, θυμώνει και χτυπά το κεφάλι της όπου βρει (είτε στον τοίχο, είτε στην καρέκλα κτλ). Εκείνη την στιγμή κλαίει και από πόνο και από τα νεύρα της. Για να ηρεμήσει πηγαίνω, την παίρνω αγκαλιά και της μιλάω για να ξεχαστεί. Παρ'όλα αυτά συνεχίζει να το κάνει. Δεν θέλω να την μαλώσω, γιατί μια φορά που το έκανα το έκανε πιο πολλές φορές και πιο δυνατά. Και η ερώτηση μου είναι η εξής: πώς να το χειριστώ εκείνη την στιγμή; Να διευκρινίσω ότι στο σπίτι δεν υπάρχουν εντάσεις και καυγάδες. Σας ευχαριστώ πολύ! 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο λόγος που τα παιδιά αντιδρούν «εκδραματίζοντας» τα συναισθήματά τους σε αυτή την ηλικία, είναι κυρίως διότι δεν μπορούν να τα εκφράσουν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν μιλούν είτε γιατί δεν γνωρίζουν το λεξιλόγιο που μπορεί να περιγράψει αυτό που αισθάνονται. Οι υπερβολικές αντιδράσεις, λοιπόν, αφορούν συνήθως την ένταση του συναισθήματος που βιώνουν.

Το να μπορείτε να καταλάβετε πότε έχει θυμώσει η κόρη σας και να της μιλάτε, είναι υπέροχο. Ωστόσο, πριν φτάσει εκείνη η στιγμή, χρειάζεται πρώτον να νιώσει ότι επιτρέπεται να θυμώνει και δεύτερον ότι μπορείτε να τη φροντίσετε χωρίς να χρειαστεί να το εκφράσει με τέτοιο τρόπο. Καλό θα είναι, λοιπόν, να αναρωτηθείτε τι την θυμώνει προκειμένου να την φροντίσετε και σε ένα άλλο επίπεδο. Η κατανόησή σας, η έννοια και η σταθερότητά σας, θα τη βοηθήσουν να δημιουργήσει μαζί σας ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να εκφραστεί και να μοιραστεί μαζί σας.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v