*Φωτογραφία: youtube.com
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι πολύ σύνηθες να «ξεσηκώνουν» λέξεις, εκφράσεις, χειρονομίες, οι οποίες είναι υβριστικού ή άλλου περιεχομένου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί προσπαθούν να αντιληφθούν μέχρι πού είναι το όριο της «ελευθερίας» τους και πού αρχίζουν οι γονικές ή κοινωνικές απαγορεύσεις. Στα πλαίσια του μεγαλώματος, είναι ένα θέμα που τα παιδιά διαπραγματεύονται και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Όταν νιώσουν ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να «κινούνται» και να χαίρονται την ελευθερία τους, τότε αυτό θα σταματήσει.
Στην παρούσα φάση θα βοηθούσε αρχικά να μην χρησιμοποιούν οι γονείς ή οι ενήλικες του περιβάλλοντος εκφράσεις τις οποίες δεν συμφωνούν να υιοθετεί το παιδί. Το ότι κάποια πράγματα επιτρέπεται να τα λένε οι μεγάλοι και οι μικροί όχι, δεν μπορεί να βοηθήσει καθώς το παιδί θα καταγράφει σαν «κατάκτηση» το γεγονός ότι ξεστόμισε κάτι που οι μεγάλοι μπορούν να πουν.
Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, να είστε πιο ήσυχοι. Δηλαδή, το παιδί σας μπορεί να ακούσει κάτι στο σχολείο, στην τηλεόραση, στο δρόμο. Αυτός δεν είναι λόγος για να θεωρήσετε ότι υπάρχει κίνδυνος παντού και άρα χρειάζεται να το απομονώσετε. Αντιθέτως, επειδή σαν γονείς είστε πιο σημαντικοί από όλους για το παιδί σας, κάτι διαφορετικό που θα σας φέρει στο σπίτι, αν δε σας κλονίσει, θα του δώσει τρόπο για το πώς να χειριστεί την καινούρια πληροφορία. Επομένως, δεν αντιδράτε σαν να συμβαίνει κάτι κακό και επιδοκιμάζετε τις υπόλοιπες θεμιτές συμπεριφορές του παιδιού σας. Αν το παιδί δεν «κερδίζει» κάτι από αυτό, θα το εγκαταλείψει. Και θυμηθείτε ότι το «κέρδος» δεν είναι πάντα θετική συμπεριφορά. Ένα παιδί προτιμά να το μαλώσετε αν έτσι σχετίζεστε μαζί του, παρά να αδιαφορήσετε.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr