Το νερό και το κλασικό υγρό απορρυπαντικό για το σφουγγάρισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ξύλο -όσο καλά κι αν στραγγίξετε τη σφουγγαρίστρα. Θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικά καθαριστικά που καθαρίζουν και προστατεύουν τα ξύλινα πατώματα.
Τα σεντόνια και οι πετσέτες δεν πρέπει να πλένονται παρέα με τα ρούχα
Ναι, μπορεί να βολεύουν τα χρώματα, να έχει μαζευτεί η μπουγάδα και να θέλετε απλώς να «ξεμπερδέψετε», όμως τα ρούχα δεν πρέπει να πλένονται με τα σεντόνια και τις πετσέτες. Οι λόγοι είναι απλοί: καταρχάς, τα ρούχα συνήθως μπερδεύονται μέσα στα σεντόνια, δεν καθαρίζονται καλά και τα σεντόνια φθείρονται από το βάρος τους. Οι πετσέτες από την άλλη αποβάλλουν μικρές ίνες υφάσματος που κολλάνε πάνω στα ρούχα και τα σεντόνια και τα κάνουν πιο σκληρά.
Σκουπίζετε τα πιάτα αμέσως μετά το πλύσιμο
Μπορεί να μην έχετε αρκετό χώρο στην πιατοθήκη για να στεγνώσουν μόνα τους τα πάτα, όμως, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε τη συνήθεια του σκουπίσματος μετά το πλύσιμο. Όσο καθαρή κι αν είναι η πετσέτα της κουζίνας, το πιθανότερο είναι πως έχει έναν σεβαστό αριθμό μικροβίων που θα μεταφέρετε στα καθαρά πιάτα. Αντίθετα, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν με τον αέρα, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο του να τρώτε παρέα με μικρόβια!
Πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε
Όταν πλένουμε το ωμό κοτόπουλο, οι πιθανότητες να μεταφερθούν τα βακτήριά του στον πάγκο της κουζίνας ή στα χέρια μας και από κει… παντού, αυξάνονται σημαντικά. Επομένως, μάλλον κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό! Για να μην ανησυχείτε, τα βακτήρια σκοτώνονται στις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου, οπότε αυτό το βήμα είναι έτσι κι αλλιώς περιττό.
Βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων
Δυστυχώς, τα μαχαίρια δεν έχουν θέση στο πλυντήριο πιάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν το μέταλλο και να χαλάσουν το σχήμα τους, κάνοντάς τα επικίνδυνα στην χρήση. Προτιμήστε να τα πλένετε στο χέρι, τυλίγοντάς τα με το σφουγγάρι για να μην κοπείτε, όπως στη φωτογραφία.
Η λεκάνη σας λάμπει αλλά το πιγκάλ;
Μπορεί ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του μπάνιου, η λεκάνη, να αστράφτει αλλά ένα από τα αντικείμενα με τα οποία την έχουμε καθαρίσει στην πραγματικότητα έχει τόσα μικρόβια που και η λεκάνη είναι βρώμικη! Μια καλή λύση για να καθαρίσετε το πιγκάλ είναι η εξής: τρεις φορές την εβδομάδα ρίξτε μέσα στη λεκάνη ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι, τοποθετήστε μέσα το βουρτσάκι, τρίψτε το στα τοιχώματα της λεκάνης και τραβήξτε το καζανάκι. Απλά και οικολογικά.
Πώς βάζετε την παπλωματοθήκη στη θέση της;
Ένα από τα μαρτύρια της νοικοκυράς. Η σωστή και πιο έξυπνη τακτική για να μην ταλαιπωρείστε εσείς, αλλά ούτε και το ύφασμα είναι η μέθοδος «μπουρίτο». Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Καθαρίζετε τα τζάμια όταν έχει ήλιο
Η λογική είναι ότι τα τζάμια θα στεγνώσουν πιο γρήγορα με τον ήλιο, όμως έτσι τα σημάδια των χημικών «κάθονται» πάνω στο γυαλί. Προτιμήστε να τα καθαρίζετε όταν ο ήλιος έχει πέσει και να ψεκάζετε το καθαριστικό πρώτα πάνω στο πανί (και όχι κατευθείαν στην γυάλινη επιφάνεια), με το οποίο στη συνέχεια θα τρίβετε τα τζάμια.
Νομίζετε ότι το σφουγγάρι των πιάτων είναι καθαρό όταν το ξεπλένετε με νερό
Το σφουγγαράκι των πιάτων έχει βακτήρια που μεταφέρονται από σκεύος σε σκεύος όταν τα πλένουμε στο χέρι. Γι’ αυτό, δεν αρκεί να το ξεπλένουμε με σκέτο νερό. Το τρικ για την απολύμανσή του είναι να το βάλετε για δύο λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων -έτσι θα εξολοθρεύσετε όλα τα μικρόβια.