Το δοκιμασμένο κόλπο που θα ηρεμήσει το παιδί σε 10 λεπτά

Το δοκιμασμένο κόλπο που θα ηρεμήσει το παιδί σε 10 λεπτά

Όταν το παιδί κλαίει χωρίς λόγο και γκρινιάζει με  ή χωρίς αιτία, η συμπεριφορά του μπορεί να βγάλει κι εμάς εκτός ελέγχου. Όμως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα νεύρα, η τιμωρία, η αδιαφορία ή ακόμα και το να ενδώσουμε στην κάθε του επιθυμία και απαίτηση δεν είναι η λύση. Ο τρόπος για να ηρεμήσουμε το παιδί αυτή τη στιγμή που «βασανίζεται», απαιτεί από εμάς υπομονή αλλά και… την αγκαλιά μας!

Σας ακούγεται περίεργο; Την επόμενη φορά που δεν θα ξέρετε πώς να το βοηθήσετε να ηρεμήσει δοκιμάστε το: την ώρα που κλαίει, κατεβείτε στο ύψος του, πάρτε το αγκαλιά και κρατήστε το σφιχτά στα χέρια σας για δέκα λεπτά. Η προσέγγιση αυτή έχει πολλά θετικά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αφήνετε το παιδί ελεύθερο να ξεσπάσει

Κρατώντας το στην αγκαλιά σας, δίνετε στο παιδί την δυνατότητα να εκτονωθεί, χωρίς φωνές, νεύρα και απειλές. Εκείνη την ώρα, μπορεί να κλάψει και να ξεσπάσει αλλά ελεγχόμενα, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνει. Όταν εκτονώνεται ενώ εσείς το παρηγορείτε, ουσιαστικά έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και ξέρετε ότι σε λίγο η… μπόρα θα περάσει. Μ’ αυτό τον τρόπο, το παιδί αποφορτίζεται συναισθηματικά και φυσικά διώχνει το άγχος και την ένταση.

Αισθάνεται προστατευμένο στην αγκαλιά σας

Οι τακτικές της τιμωρίας ή της αδιαφορίας πιθανώς να αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικές, όμως έχουν μια σημαντική διαφορά με την τακτική της αγκαλιάς: αγκαλιάζοντας το παιδί, εκείνο αισθάνεται προστατευμένο μέσα στα χέρια σας. Του προσφέρετε ασφάλεια και στοργή, κάτι που αποδεικνύεται ευεργετικό, ακόμα κι όταν το παιδί βγαίνει εκτός ορίων.

Το βοηθάτε να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συναισθήματά του και να τα ελέγξει



Σε κανέναν μας δεν αρέσει να έρχεται σ’ επαφή με τα δυσάρεστα συναισθήματά του, πόσο μάλλον σε ένα παιδί που ακόμα δεν μπορεί να περιγράψει καλά- καλά με λέξεις το πώς αισθάνεται. Η αγκαλιά την ώρα της έκρηξης, μαθαίνει στο παιδί να δέχεται τα δυσάρεστα συναισθήματά του, αλλά και να τα ξεπερνά! Δείχνοντάς του ότι δέχεστε το «ξέσπασμά» του, χωρίς να το κατηγορείτε και χωρίς να το κάνετε να αισθάνεται ενοχές για το πώς νιώθει, του δείχνετε ότι είναι απολύτως λογικό κάποιες φορές να αισθάνεται πληγωμένο, στενοχωρημένο και αναστατωμένο.

Αναπτύσσετε την ενσυναίσθηση μεταξύ σας

Είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να αναπτύξει κάθε γονιός για να δεθεί περισσότερο με το παιδί του. Όπως θα δείτε και σε παλαιότερο άρθρο μας, η ενσυναίσθηση είναι η αρετή να βλέπουμε και να αξιολογούμε τι αισθάνεται ο συνομιλητής μας, ακόμα και αν στα μάτια μας αυτό που περνάει δεν είναι σημαντικό ή μας φαίνεται αδιάφορο. Εκείνη την ώρα, όμως, όταν αγκαλιάζουμε το παιδί, αγκαλιάζουμε και το πρόβλημά του και πετυχαίνουμε χωρίς λόγια να του δείξουμε ότι συμπάσχουμε μαζί του ενώ του δίνουμε απεριόριστη αγάπη! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό από την αγκαλιά;

Καλλιεργείτε την ενσυναίσθηση για τις μελλοντικές σχέσεις του παιδιού

Όλα τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας και παρατηρούν τις κινήσεις μας ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε ότι δεν μας «διαβάζουν». Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρίσκονται σε σύγχυση. Δείχνοντάς τους ότι κατανοούμε το πρόβλημά τους και ότι προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε, τους δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται αντίστοιχες καταστάσεις με κοντινά τους άτομα στο μέλλον.

Του «φτιάχνετε» τη μέρα!

Αφήνοντας το παιδί να ξεσπάσει στην αγκαλιά σας, αυτό που πετυχαίνετε είναι να το κάνετε πάλι χαρούμενο. Εκείνη τη στιγμή, το βοηθάτε να αποβάλλει τα αρνητικά του συναισθήματα και σταδιακά επανέρχεται το χαμόγελο και η χαρά στο πρόσωπό του. Έτσι, το βοηθάτε να πέσει για ύπνο ευτυχισμένο και όχι αναστατωμένο.

Ηρεμείτε κι εσείς



Έρευνες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκαλιάς και για τους δύο…  συμμετέχοντες. Επομένως, όταν αγκαλιάζετε το παιδί, εκτός από εκείνο, ηρεμείτε κι εσείς. Με τη σειρά σας, διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και ελέγχετε τον εκνευρισμό και τον θυμό σας.

Προετοιμάζετε καλύτερα το έδαφος για να του μιλήσετε

Η αγκαλιά είναι η καλύτερη τακτική για να ηρεμήσετε το παιδί και να το κάνετε να σας ακούσει πιο εύκολα. Αρχικά, κερδίζετε την προσοχή του με την αγκαλιά και στη συνέχεια με τα λόγια σας. Αντίθετα, οι φωνές και τα νεύρα έχουν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. 

v