Όλες οι παρακάτω δραστηριότητες είναι δοκιμασμένες στα δικά μου παιδιά, μέσα από τις οποίες θα ανακαλύψουν και τα δικά σας τη χαρά της μάθησης!
Πόσοι είμαστε στην οικογένεια;
Χρησιμοποιήστε τις κούκλες για να δείξετε στο παιδί με απλές πράξεις το μεγάλωμα μιας οικογένειας: «Όταν παντρεύτηκαν η μαμά κι ο μπαμπάς, στο σπίτι ήμασταν μόνο δύο. Τώρα που γεννήθηκες κι εσύ, πόσοι είμαστε τώρα; Μόλις βγει και το μωρό από την κοιλιά της μαμάς, πόσοι θα μένουμε μέσα στο σπίτι;». Μια τέτοια αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική, γιατί το παιδί βιώνει φυσιολογικά την εξέλιξη και δεν την νιώθει ως ανατροπή.
Βουλιάζει ή επιπλέει;
Γεμίστε μια λεκάνη με νερό. Συγκεντρώστε πράγματα που βουλιάζουν κι άλλα που επιπλέουν και ζητήστε από το παιδί να μαντέψει τι θα κάνει το κάθε αντικείμενο, αν το βουτήξει μέσα στο νερό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα νιώσουν άνετα όταν θα έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα.
Βαρκούλες έτοιμες να σαλπάρουν!
Τα παιδιά, όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, λατρεύουν να παίζουν με το νερό. Γι’ αυτό, φτιάξτε μερικές βάρκες από καρυδότσουφλο ή κόψτε μικρά σφουγγαράκια και βάλτε για πανί ένα χαρτόνι κομμένο σε τρίγωνο σχήμα, το οποίο θα στερεώσετε το με οδοντογλυφίδα πάνω στην αυτοσχέδια βαρκούλα σας. Πείτε στα παιδιά να βάλουν τις βαρκούλες μέσα σ’ ένα πλατύ δοχείο με νερό και να φυσήξουν για να σαλπάρουν τα καραβάκια τους.
Μικροί ψαράδες έτοιμοι!
Αναποδογυρίστε ένα τετράγωνο τραπεζάκι και κάντε τα παιδιά σας να νιώσουν… ψαράδες. Δώστε τους μερικά μανταλάκια δεμένα σε κάποιο κορδόνι και αφήστε τα να ψαρέψουν με τις ώρες.
Μπουρμπουλήθρες
Τα παιδιά διασκεδάζουν με το να κάνουν μπουρμπουλήθρες και είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για την ώρα του μπάνιου τους. Θα χρειαστείτε ένα διαφανές δοχείο ώστε το παιδί να βλέπει τις μπουρμπουλήθρες που ανεβαίνουν φυσώντας μέσα σε καλαμάκι. Έτσι το παιδί μαθαίνει τις αναπνοές, κάτι που θα του φανεί χρήσιμο όταν ξεκινήσει να κολυμπάει.
Σπόροι που μεγαλώνουν
Θα χρειαστείτε ξερά ωμά φασόλια, βαμβάκι κι ένα ψεκαστήρα νερού. Δείξτε στο παιδί πώς να παίρνει ένα φασόλι, να το βάζει πάνω στο βαμβάκι και να το ψεκάζει καθημερινά για να διατηρείται ο σπόρος νωπός. Παρατηρήστε το καθημερινά για να βλέπετε αν φυτρώνει. Όταν φυτρώσει, δείξτε στο παιδί πώς να το μεταφυτεύσει σε γλάστρα με χώμα. Να του θυμίζετε καθημερινά να το ποτίζει. Τα παιδιά θα καταλάβει έτσι ότι τα φασόλια δεν μεγαλώνουν… στα σούπερ-μάρκετ.
Μικροί ζωγράφοι
Μαζέψτε πέτρες από την παραλία, διαφορετικού μεγέθους και καλέστε το παιδί να τις βάψετε με νερομπογιές, για να μάθει με αυτόν τον τρόπο τα χρώματα. Όταν καταφέρει να βρει ένα χρώμα, επαινέστε το και κολλήστε του ένα χάρτινο καραβάκι πάνω στην χρωματισμένη πέτρα.
Κόψε – ράψε
Μαζέψτε περιοδικά με ωραίες εικόνες για να κόψουν τα παιδιά ό,τι τους αρέσει, προκειμένου να φτιάξουν ένα κολάζ ή μια ιστορία. Πρόκειται για μία τεχνική που χρησιμοποίησα όταν τους ζήτησα να μου περιγράψουν το δωμάτιο που θα ήθελαν, ή τα ρούχα που θα διάλεγαν για να ντύσουν τις κούκλες τους. Το ψαλίδι είναι σημαντικό εργαλείο για το παιδί, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του μολυβιού.
Σχηματίζοντας γράμματα στην άμμο
Πείτε στα παιδιά σας να σχηματίσουν τα γράμματα στην άμμο, κρατώντας ένα λεπτό ξυλάκι, ή απλά με το δαχτυλάκι τους. Διάβασα ότι μ’ αυτό τον τρόπο, δυναμώνει η μυϊκή μνήμη της διαδικασίας σχηματισμού γραμμάτων και το παιδί διευκολύνεται στη μετάβαση προς τη γραφή.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές παιχνιδιών στα μαγαζιά, η χειρωνακτική όμως εργασία και το στήσιμο ενός παιχνιδιού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα παιδιά μας μαθαίνουν καλύτερα την επίλυση ενός προβλήματος με την πράξη και την εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Δοκιμάστε το!
B..................................................................................................................