8 ατάκες που κάθε εξαντλημένη μαμά έχει βαρεθεί να ακούει

8 ατάκες που κάθε εξαντλημένη μαμά έχει βαρεθεί να ακούει

Δε νομίζω να υπάρχει μαμά εκεί έξω που μπορεί να πει ότι δεν υπήρξαν στιγμές που η «δουλειά» της, κυριολεκτικά, την εξάντλησε, όσο ανταποδοτική και αν αποδείχθηκε σε πολλαπλά επίπεδα. Κι ήταν αυτές οι στιγμές, όταν η κούραση έστηνε αντίσκηνο κάτω απ’ τα μάτια της, που βρισκόταν πάντα κάποιος να κάνει ένα προφανές, αφελές, πομπώδες κλπ. σχόλιο για να φανεί ότι ξέρει τι περνά και πως να το ξεπεράσει. Ορίστε μερικά από τα πιο κοινότυπα.

1. Ίσως έχεις αφυδατωθεί. Πίνεις 8 ποτήρια νερό τη μέρα;

Είναι ίσως η πιο κλισέ συμβουλή υγείας των ημερών μας και λογικό είναι να να την ξεστομίζουμε συχνά, ειδικά όταν μία γυναίκα φαίνεται εξαιρετικά κουρασμένη. Μάταια, όμως. Μια μητέρα που τρέχει και δεν προλαβαίνει, μπορεί να πίνει και 15 ποτήρια νερό τη μέρα ή να φορέσει το φλασκί στην πλάτη σαν ποδηλάτης, αλλά, κάποιες μέρες, θα μοιάζει σα να τράκαρε με φορτηγό.

2. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Κι εγώ πάνω από 7 ώρες δεν μπορώ να κοιμηθώ.

Εντάξει, όλοι έχουμε τις αϋπνίες μας για διάφορους λόγους, είναι άλλο όμως να έχεις τη δυνατότητα να κοιμηθείς και να μη μπορείς και άλλο να μπορείς (απ’ την κούραση, αν μη τι άλλο) και να μην έχεις τη δυνατότητα, επειδή πρέπει να φροντίσεις κάποιον που εξαρτάται από σένα και σε θέλει ξύπνιο. Πόσο μάλλον, το να κάνεις δουλειές την ώρα που θα έπρεπε να κοιμάσαι και όχι να λιώνεις στον καναπέ σου χαζεύοντας τηλεμάρκετινγκ.

3. Κομμένη σε βλέπω. Μήπως δεν τρως καλά;

Αυτό με το φαγητό μπορεί να είναι ίδιον των απανταχού μαμάδων, αλλά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να το κολλάνε τον πρώτο καιρό της μητρότητας, τότε που όλοι έχουν άποψη για την υγεία τους και τη μοιράζονται μαζί τους σε κάθε ευκαιρία. Χαίρω πολύ! Φυσικά και δεν τρως καλά όταν, σε κάθε γεύμα, έχεις να κάνεις άλλα πέντε επείγοντα πράγματα και, την ίδια στιγμή, να φροντίσεις να «φάνε καλά» οι υπόλοιποι.

4. Μπουχτισμένη φαίνεσαι. Βγες και καμιά βόλτα να ξεσκάσεις.

Να και μια πρωτότυπη συμβουλή που καμία μαμά δεν μπορούσε να σκεφτεί από μόνη της πριν έρθει ο από μηχανής επισκέπτης και κάνει τη διάγνωση του «μπουχτίσματος». Η αλήθεια είναι ότι μία (κανονική και όχι για ψώνια ή δουλειές) βόλτα έξω απ’ το σπίτι είναι απαραίτητη πού και πού για να καθαρίζει το μυαλό. Η βόλτα, όμως, για να δουλέψει θέλει τον ανάλογο χρόνο και την ανάλογη διάθεση, δύο συνθήκες που σπανίως ισχύουν ταυτόχρονα.

5. Το κόλπο είναι να κοιμάσαι όταν κοιμάται το μωρό.

Όχι, δεν είναι πια «το κόλπο» γιατί όλοι το έχουν διαβάσει ή το έχουν ακούσει από κάπου, είτε είναι γονείς είτε όχι, αλλά για κάποιο λόγο νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν αυτό το σπουδαίο μυστικό μαζί σου σα να ζεις έξω απ’ τον κόσμο. Ναι, καμιά φορά μπορείς να κοιμηθείς όταν κοιμάται το μωρό, αλλά, συχνά, έχεις άλλες δουλειές να κάνεις που δεν γίνονται όταν το μωρό είναι ξύπνιο, οπότε...

6. Μην ανησυχείς. Σε λίγο καιρό θα περάσουν τα δύσκολα.

Σε λίγο καιρό… Δηλαδή πότε; Όταν αρχίσει να περπατάει, να μιλάει και να κοινωνικοποιείται; Όταν ξεκινήσει το σχολείο κι αρχίσει να αντιμετωπίζει σιγά σιγά τον κόσμο έξω απ’ το σπίτι με όλες τις δυσκολίες του; Όταν μπει στην εφηβεία και περάσει την πρώτη μεγάλη ψυχολογική κρίση της ζωής του; Όταν πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή του; Όταν τα θαλασσώσει στην πρώτη του μεγάλη σχέση; Όταν βγει στην αγορά εργασίας; Όταν περάσει την επόμενη μεγάλη ψυχολογική κρίση της ζωής του; Ας ορίσουμε τον «λίγο καιρό».

7. Πολύ ήσυχο είναι. Έπρεπε να δεις το δικό μου πώς έκανε.

Εντάξει, οι πιθανότητες να είναι αγγελούδι σωστό μπροστά σε όσους έρχονται στο σπίτι για μία-δύο ώρες, είναι μεγάλες, κυρίως επειδή η μαμά έχει φροντίσει να τακτοποιήσει όλες τις ανάγκες του μωρού πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη. Μόλις αυτή τελειώσει όμως, ο κύκλος της φροντίδας ξεκινά και πάλι και συνοδεύεται, συνήθως, από κλάμματα, δυσφορία και όλα όσα κάνουν τη διαδικασία κουραστική για οποιονδήποτε γονιό.

8. Μπράβο σου, πάντως, που τα προλαβαίνεις όλα.

Ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί ν’ ακούσει μία εξαντλημένη μαμά απ’ το στόμα του κοινού της. Το ζήτημα εδώ είναι ότι καμία μαμά δεν τα προλαβαίνει όλα γιατί, συχνά, είναι αδύνατον για άνθρωπο. Αυτό που βλέπει ο «θαυμαστής», τις περισσότερες φορές, είναι ένα «σκηνικό» έτοιμο να καταρρεύσει και ν’ αποκαλυφθεί το χάος που βρίσκεται από πίσω. Αλλά, δε βαριέσαι… τι θέλει ο καλλιτέχνης, στο κάτω κάτω; Ένα «μπράβο» θέλει και θα συνεχίσει!

 

v