Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν χρησιμοποίησαν ως βάση δεδομένων περισσότερα από 150.000 παιδιά σε διάστημα μεγαλύτερο των 50 χρόνων και κατέληξαν σε ένα τόσο ξεκάθαρο, όσο και καταγγελτικό συμπέρασμα: οι ξυλιές συνδέονται άμεσα με την επιθετικότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, την χαμηλή αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα αντίληψης και ένα σωρό ακόμη αρνητικές επιπτώσεις. Αντιθέτως η αναχρονιστική πρακτική δεν συνδέθηκε με απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Το πιο τρομακτικό όλων, είναι ίσως το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φαίνεται να έχει υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του σωματική βία απ’ τους γονείς του. «Μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν αν φοιτούν στο Λύκειο, το 85% των παιδιών έχει χτυπηθεί», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Elizabeth T. Gershoff στο CBS News και συμπληρώνει ότι οι περισσότερες γονείς προτιμούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «ξυλιά» από τη λέξη «ξύλο» για να αμβλύνουν την πράξη τους (“spanking” και “hitting”, αντίστοιχα στα Αγγλικά), αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ορίσουμε τις «ξυλιές» χωρίς να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «ξύλο» ή «χτυπώ».
Η Gershoff έχει μια πληρωμένη απάντηση σ’ αυτούς που αρέσκονται να χρησιμοποιούν το επιχείρημα «Κι εμείς που φάγαμε ξύλο, μια χαρά βγήκαμε!»: Βγήκαμε μια χαρά, παρά το ότι φάγαμε ξύλο, όχι εξαιτίας αυτού. «Όταν ήμουν μικρή, δεν υπήρχαν ζώνες στα αυτοκίνητα. Πρέπει να πιστέψω ότι είμαι σήμερα καλά επειδή οι γονείς μου δεν με φορούσαν ζώνη; Όχι. Πιστεύω ότι είμαι καλά επειδή δεν μας συνέβη κάποιο ατύχημα».
Η έρευνα αυτή δεν έρχεται να κάνει μια ρηξικέλευθη ανακάλυψη, έρχεται όμως να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: το ξύλο –είτε είναι «μια ξυλιά», είτε… ξύλο κανονικό- γεννά μόνο κακά. Κι αυτό δεν είναι η γνώμη ενός αφμιβόλου εγκυρότητας επιστήμονα από τη μακρινή Αμερική. Είναι έρευνα βασισμένη δύο τεράστιων Πανεπιστημίων, σε περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις. Πόσο περισσότερο δίκιο από τα αποτέλεσματα αυτά μπορείς να έχεις φίλε υποστηρικτή του «Κανείς δεν έπαθε τίποτα από το ξύλο»;
Πηγή: esquire.com