Η υποκλοπή των φωτογραφιών και η χρήση τους από άλλους, όχι και τόσο «αθώους» χρήστες η ψηφιακή απαγωγή βρεφών ή ακόμα η διακίνησή τους από κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας αρκούν για να το σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μοιραστείτε τις στιγμές που περνάτε με το παιδί σας, με τον υπόλοιπο διαδικτυακό σας περίγυρο.
Ωστόσο, αν δεν θέλετε να «κόψετε» εντελώς αυτή τη συνήθεια, δείτε ποιες φωτογραφίες θα πρέπει να αποφύγετε να ανεβάζετε στο Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα για να περιοριστεί ο κίνδυνος.
1. Στην μπανιέρα ή την παραλία
Οποιαδήποτε φωτογραφία του παιδιού που το απεικονίζει ημίγυμνο ή γυμνό, δεν έχει θέση στο προφίλ σας. Εσείς μπορεί να σκέφτεστε ότι «εδώ είναι πολύ χαριτωμένο με τα βρεγμένα του μαλλιά», ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για άλλους κακόβουλους χρήστες που ενδεχομένως συμμετέχουν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Ο κίνδυνος, είτε να «πειραχτούν» οι φωτογραφίες και να χρησιμοποιηθούν σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο είτε να πέσουν στα «δίχτυα» μεμονωμένων παιδόφιλων πλέον είναι –δυστυχώς- μια μεγάλη πιθανότητα.
Αν πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι μακριά από εσάς, τα επίσημα ποσοστά θα σας πείσουν για το αντίθετο.
2. Οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο του παιδιού
Είτε αυτό είναι ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του είτε η διεύθυνση του σχολείου του, πρόκειται για προσωπικά στοιχεία που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το παιδί. Ακόμα και αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις των αποδεκτών των φωτογραφιών που ανεβάζουμε στον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Εκτός από τις πραγματικές απαγωγές, η ψηφιακή απαγωγή βρεφών , κατά την οποία οι δράστες υποκρίνονται τους γονείς αγνώστων γι’ αυτούς παιδιών, σκηνοθετώντας μία ψεύτικη ζωή γύρω απ’ αυτά, είναι πλέον ένας υπαρκτός κίνδυνος.
3. Όταν το παιδί είναι άρρωστο
Στο πακέτο της συνεχούς φροντίδας του παιδιού όταν είναι άρρωστο, δεν περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του τις στιγμές αυτές που νιώθει πιο ευάλωτο από ποτέ. Μπορεί απλώς να θέλουμε να μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς φίλους μας πόσο χαριτωμένο είναι το καμάρι μας, ακόμα και όταν είναι άρρωστο, ή να ενημερώσουμε άλλους γονείς για την ίδια ασθένεια που μπορεί να απειλήσει το παιδί τους, όμως έτσι δεν σεβόμαστε την ιδιωτικότητα του δικού μας παιδιού.
Ας το σκεφτούμε και αντίστροφα: θα μας άρεσε να «ανεβάσει» ένας γνωστός μας φωτογραφία μας ενώ «ψηνόμαστε» στον πυρετό; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική…
4. Οποιαδήποτε φωτογραφία του παιδιού χωρίς τη θέλησή του
Ένα απλό «κόλπο» για να αποφασίσετε ή όχι αν πρέπει να «ανεβάσετε» τη φωτογραφία του παιδιού στο Facebook είναι να αναρωτηθείτε αν, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, θα σας προέβαλε αντιστάσεις. Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα ήθελε μια συγκεκριμένη –ή και όλες- φωτογραφία του να κυκλοφορήσει online, τότε έχετε την απάντηση! Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει στην αιωνιότητα, επομένως το ενδεχόμενο να σας κατηγορήσει όταν μεγαλώσει ότι ανεβάζατε στο Internet φωτογραφίες του όσο ακόμα ήταν μικρός χωρίς να είναι σε θέση να δώσει την… έγκρισή του, είναι αρκετά μεγάλο.
5. Τις «ντροπιαστικές» του στιγμές
Αναμφισβήτητα είναι πολύ αστείο να βλέπει κανείς φωτογραφίες με μωράκια που παίρνουν αστείες γκριμάτσες ή παιδιά που «εκπαιδεύονται» στην τουαλέτα, όμως και πάλι δεν παύουν να είναι φωτογραφίες με αμήχανες στιγμές τους που «γελάμε» εις βάρος τους, ακόμα και χωρίς κακή πρόθεση!
6. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες άλλων παιδιών
Αν, παρά τους κινδύνους, αποφασίσετε ότι θέλετε να κοινοποιήσετε φωτογραφίες του παιδιού στο Facebook, είστε υπεύθυνοι για την απόφασή σας. Όμως, δεν έχετε το δικαίωμα να ανεβάζετε ομαδικές φωτογραφίες της παρέας του παιδιού ή των συμμαθητών του, χωρίς την άδεια των γονιών τους. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι μπορεί να μην μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις με τους υπόλοιπους γονείς στο συγκεκριμένο θέμα.
Σε περίπτωση που θέλετε να προστατεύσετε τις φωτογραφίες του παιδιού, μπορείτε να τις «σημαδέψετε» με κάποιες ειδικές εφαρμογές για το κινητό, που οι πιθανοί κακόβουλοι χρήστες θα είναι δύσκολο να παρακάμψουν για να χρησιμοποιήσουν μετέπειτα τις φωτογραφίες. Αν, παρόλα αυτά, υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψή σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε να επικοινωνήσετε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλέφωνο: 11188).