Έχετε σημάδια εμμηνόπαυσης
Μία γυναίκα στα 50 της χρόνια, είναι λογικό να εμφανίζει διαταραχές στον κύκλο της που οφείλονται στην κλιμακτήριο. Η κλιμακτήριος –που δεν έχει την ίδια διάρκεια για όλες τις γυναίκες, σε κάποιες μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια – είναι η περίοδος ακριβώς πριν την εμμηνόπαυση. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής της, η γυναίκα μπορεί να έχει αραιές και ελαφριές έμμηνους ρύσεις, και από εκεί μπορεί να προέρχονται και οι σχετικές καθυστερήσεις.
Έχετε μείνει έγκυος
Είναι ο πιο προφανής λόγος, αν και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, στην αρχή της εγκυμοσύνης η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να έχει μια πιο ελαφριά περίοδο. Αν εξαιρέσουμε όμως αυτή την περίπτωση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν εμφυτευτεί το έμβρυο στη μήτρα, το γυναικείο σώμα παράγει κάποιες ορμόνες που εμποδίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση της περιόδου δεν σημαίνει από μόνη της απαραίτητα και εγκυμοσύνη, οπότε αντί να βγάλετε σίγουρα συμπεράσματα, καλύτερα σπεύσατε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνηςκαι να επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας.
Έχετε ορμονικές διαταραχές
Οι διαταραχές αυτές μπορεί να συνδέονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και να οδηγούν σε αραιομηνόρροια. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ανώμαλη παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, που οδηγούν σε διαταραχές στον κύκλο. Το καλύτερο προτού ανησυχήσετε, είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα και έναν ορμονικό έλεγχο.
Έχετε χάσει πολύ απότομα βάρος ή ασκείστε εξαντλητικά
Η απότομη απώλεια λιπώδους ιστού από το σώμα μας –πάνω από το 16%, όπως επίσης και η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa), αλλά και η εξαντλητική άσκηση και ο πρωταθλητισμός, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία και να αλλάξουν τη συχνότητα και τη διάρκεια της περιόδου.
Περνάτε/περάσατε πρόσφατα μία έντονη περίοδο άγχους
Το γυναικείο σώμα απελευθερώνει σε κάθε κύκλο ένα ωάριο με «σκοπό» να γονιμοποιηθεί. Αν περάσατε μία έντονη στενοχώρια ή ιδιαίτερα αγχωτική εμπειρία, το σώμα σας θα «περιμένει», μέχρι να αισθάνεστε ξανά συναισθηματικά υγιής. Έτσι, η ωορρηξία σας μπορεί να καθυστερήσει για μέρες, ή ακόμα και να «χάσετε» μια περίοδο.
Αλλάξατε πρόσφατα γεωγραφικό τόπο κατοικίας
Η απότομη αλλαγή της καθημερινότητας με την μετακόμιση σε μία πολύ μακρινή περιοχή, μπορεί να είναι από τους ψυχολογικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τη συχνότητα της περιόδου σας. Και πάλι όμως, αυτή την αλλαγή δεν μπορούμε να τη δούμε μεμονωμένα, αλλά σε συνάρτηση με το ενδοκρινολογικό μας σύστημα, υιοθετώντας μία ολιστική προσέγγιση του σώματός μας, συνιστά ο χειρουργός-γυναικολόγος Δρ Βασίλειος Αθανασίου, και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών.
Με το αλκοόλ τι γίνεται;
Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καθυστέρηση της περιόδου. Και αυτήν την αιτία όμως, συνιστά ο Δρ Αθανασίου, δεν μπορούμε να τη δούμε μεμονωμένα, αλλά σε συνάρτηση με το ψυχόγραμμα ενός ανθρώπου με ροπή προς τον αλκοολισμό, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης.
Με δεδομένο ότι το 30% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν διαταραχές στον κύκλο τους κατά καιρούς, μπορείτε να μένετε πάντα ήσυχη κάνοντας τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό σας έλεγχο και φροντίζοντας να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας σε περίπτωση που δείτε κάποιο εντελώς ασυνήθιστο σύμπτωμα. Εάν έχετε κόρες στην προεφηβική περίοδο της ζωής τους (10-16 ετών) οι οποίες επίσης εμφανίζουν σοβαρές διαταραχές κύκλου (οι οποίες μπορεί να είναι και παροδικές), μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε ειδικούς της παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας.
Χρήσιμες πληροφορίες για το άρθρο, έδωσε ο Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ Βασίλειος Αθανασίου, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών.