6 μύθοι και αλήθειες για τους σημερινούς μπαμπάδες

6 μύθοι και αλήθειες για τους σημερινούς μπαμπάδες

Πριν 40-50 χρόνια, ίσως και λιγότερα, οι ρόλοι της μαμάς και του μπαμπά ήταν απόλυτα ξεκάθαροι στην οικογένεια. Ο μπαμπάς δούλευε νυχθημερόν για να προσφέρει στην οικογένεια, ενώ η μαμά φρόντιζε τα του σπιτιού και τα παιδιά. Τόσο απλά. Για κάποιες οικογένειες το σύστημα αυτό «λειτουργούσε» άψογα. Για κάποιες άλλες, όχι. Και σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έφερε ο ρους της ιστορίας, με τους πολέμους, την υπερανάπτυξη της βιομηχανίας και την ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σήμερα είναι σύνηθες να βλέπει κανείς μπαμπάδες στην παιδική χαρά, την ώρα που η μαμά εργάζεται στην βάρδιά της ή γονείς που μοιράζουν στα δύο τις δουλειές του σπιτιού, γιατί απλά... δεν βγαίνει διαφορετικά. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα ορισμένα στερεότυπα του παρελθόντος που επεμβαίνουν στην εικόνα του σημερινού μπαμπά, τα οποία κρίνουμε πως αξίζει τον κόπο, για λόγους απόδοσης δικαιοσύνης, να βάλουμε στην θέση τους. Ποια είναι αυτά;

Μύθος: Οι μπαμπάδες πρέπει να φέρνουν τα χρήματα στο σπίτι.

Αλήθεια: Οι μπαμπάδες που -για οποιονδήποτε λόγο- δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά είναι περισσότεροι από ποτέ στις μέρες μας. Και δεν είναι μόνο επειδή εξαναγκάζονται να το κάνουν, επειδή π.χ. έμειναν άνεργοι, αλλά επειδή έχουν την διάθεση να «αγκαλιάσουν» τον ρόλο τους με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι, επειδή θέλουν να χτίσουν μια σχέση με το παιδί τους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν με τους δικούς τους μπαμπάδες.

Μύθος: Αν ο μπαμπάς δουλεύει, δεν θα πρέπει να ξυπνά τη νύχτα για να φροντίσει το μωρό.

Αλήθεια: Το να ξυπνά μία, δύο και τρεις φορές κάθε βράδυ, δεν αποτελεί πλέον ευθύνη μόνο της μαμάς. Ακόμα κι αν η μαμά θηλάζει το μωρό, ο μπαμπάς μπορεί να ξυπνήσει για να του αλλάξει πάνα ή να το νανουρίσει μέχρι να ξανακοιμηθεί. Τα περισσότερα σύγχρονα ζευγάρια μοιράζουν τη βραδινή φροντίδα των παιδιών, γιατί καταλαβαίνουν πως πρόκειται για μία υποχρέωση που δεν μπορεί να αφορά μόνο τον έναν.

Μύθος: Ο μπαμπάς δεν μπορεί να ντύνει τα παιδιά (ειδικά τα κορίτσια).

Αλήθεια: Μπορεί ο μπαμπάς να μην δίνει τόση σημασία στη λεπτομέρεια, όσο η μαμά (π.χ. να ταιριάζει η κάλτσα με το χρώμα της μπλούζας), όμως μπορεί κάλλιστα να χτενίσει τα μαλλιά της κόρης του και να την ετοιμάσει για το σχολείο. Δεν είναι τόσο δύσκολο, την ώρα που η μαμά ετοιμάζει το πρωινό και τα σάντουιτς, ο μπαμπάς να ετοιμάζει τα παιδιά. Συμβαίνει κάθε πρωί, σε περισσότερα σπίτια από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Μύθος: Οι μπαμπάδες δεν μπορούν να φροντίσουν το παιδί όπως οι μαμάδες.

Αλήθεια: Πολλοί μπαμπάδες είναι περισσότερο τρυφεροί από τις συντρόφους τους. Δεν είναι λίγοι που με περίσσια φροντίδα θα ανακουφίσουν ένα παιδί που έπεσε και χτύπησε ή που θα του διαβάσουν το βράδυ παραμύθια για να κοιμηθεί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και στοργή για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα –δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο γονείς θα τους την προσφέρει, αρκεί να τους την προσφέρει.

Μύθος: Οι μπαμπάδες δεν χρειάζεται να παραβρίσκονται στα ραντεβού με τον γυναικολόγο ή τον παιδίατρο.

Αλήθεια: Ο κανόνας σήμερα είναι, όχι μόνο να ακολουθεί ο μπαμπάς τη μέλλουσα μαμά στα ραντεβού της με τον γυναικολόγο, για να παρακολουθήσει κι εκείνος την ανάπτυξη του εμβρύου στην κοιλίτσα της, αλλά -και αφού αυτό γεννηθεί- να είναι παρόν σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο, προκειμένου να λάβει κι εκείνος γνώση για την υγεία του παιδιού του ή να συμβάλει όταν το παιδί π.χ. αρνείται να κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες σήμερα που είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένοι για παιδιατρικά ζητήματα, από τις μαμάδες, και που θα καλέσουν εκείνοι τον παιδίατρο, όποτε ανησυχήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μύθος: Ο μπαμπάς δεν έχει κάτι να προσφέρει μέχρι να μεγαλώσει το μωρό.

Αλήθεια: Ναι, ο θηλασμός είναι μία δουλειά που αφορά αποκλειστικά τη μαμά, οπότε είναι εκείνη που πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στο μωρό όσο εκείνο θηλάζει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι μπαμπάδες δεν έχουν άλλη βοήθεια να προσφέρουν. Για πολλούς άντρες δεν φαντάζει πολύ εύκολο το να ασχοληθούν με ένα μωρό, να το αλλάξουν, να το πλύνουν, να το παίξουν και να το διασκεδάσουν. Κι όμως, κάθε μπαμπάς μπορεί αν θέλει να βρει έναν τρόπο για να ασχοληθεί δημιουργικά με το μωρό του.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναμφίβολα δημιουργηθεί ένα «Κίνημα Πατρότητας», το οποίο, ίσως όχι τόσο έκδηλα όσο το «Φεμινιστικό Κίνημα» μερικές δεκαετίες πριν, πάντως σίγουρα αξιοσημείωτα, έχει επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο που μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά μέσα στην οικογένεια, αλλά και τον τρόπο που οι ίδιοι οι άντρες αντιλαμβάνονται την ταυτότητά τους. Οι μπαμπάδες σήμερα μπορούν, επιτέλους, να καταλάβουν απόλυτα τι σημαίνει να είσαι γονιός και να απολαμβάνουν τους καρπούς της ουσιαστικής συμβολής τους στην ανατροφή των παιδιών.

Πηγή: thestir.cafemom.com

v