Τι ισχύει στην περίπτωση που οι σάλπιγγες μιας γυναίκας είναι κλειστές, ενώ είναι σε ηλικία τεκνοποίησης και έχει κάνει σε ένα χρόνο 2 εξωμήτριες κυήσεις που αντιμετωπίστηκαν φαρμακευτικά με μεθοτρεξάτη; Καταρχάς, χρησιμοποιείται ακόμη αυτή η μέθοδος; Μπορεί να αφήσει κάποια υπολείμματα; Η γυναίκα διατρέχει κάποιον κίνδυνο και είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη επέμβαση; Υπάρχουν ελπίδες εγκυμοσύνης αν η μια σάλπιγγα είναι λίγο ανοιχτή, σύμφωνα με τη σαλπιγγογραφία; Αν ο δεύτερος χρόνος κυλάει ομαλά, χωρίς καμία παρέμβαση, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ασφαλής; Σε ηλικία 33 ετών και με βάρος 95 κιλά, είναι επικίνδυνο να προχωρήσει σε εξωσωματική, όπως συνιστούν οι γιατροί, ή να κάνει κάποια λαπαροσκοπική επέμβαση για να ανοίξουν οι σάλπιγγες και να διευκολυνθεί η σύλληψη; Το ζευγάρι δεν αντιμετωπίζει κανένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τις αιματολογικές του εξετάσεις.
Αν είναι σίγουρα κλειστές οι σάλπιγγες, η γυναίκα σίγουρα δεν μπορεί να μείνει έγκυος με αυτόματη επαφή. Αν όμως έχει προηγηθεί θεραπεία με οποιοδήποτε φάρμακο ή χειρουργικά και ειναι αμφιλεγόμενα κλειστές, τότε πάντα υπάρχει η πιθανότητα, αν περάσει κάποιο ωάριο και σπερματοζωάριο, να μπορέσει να μείνει έγκυος η γυναίκα. Όποτε μια υστεροσαλπιγγογραφία χρειάζεται για να μας δείξει αν οι σάλπιγγες ειναι κλειστές ή όχι. Μετά, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους -έως και μηδενικούς- οπότε δεν βλέπω τον λόγο να την αποφεύγετε εάν έχετε πρόβλημα στις σάλπιγγες.
*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».