1) Μην είστε επικριτικοί
Είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή για να γίνετε πιο αρεστοί στον κύκλο σας. Κανείς δεν θέλει να τον κρίνουν ούτε για τις πράξεις του ούτε για τις απόψεις του. Ακόμη και αν διαφωνείτε με το συνομιλητή σας, είναι προτιμότερο να τον ακούσετε προσεκτικά και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης του. Μπορεί απλά να έχει μία διαφορετική οπτική, γεγονός που φυσικά δεν είναι κακό.
Ρωτήστε τον πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι έχει να σας πει. Σε κάθε περίπτωση, μην γίνετε επικριτικοί και μην είστε κάθετοι.
2) Βάλτε στην άκρη τον εγωισμό
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να επικεντρώνονται στα λάθη των γύρω τους. Αν κάνετε το λάθος συνεχώς να τους διορθώνετε και να τους υποδεικνύετε τον δικό σας «σωστό» δρόμο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταστρέψετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό, έρχεται στην επιφάνεια ο εγωισμός και η πεποίθηση ότι μόνο ο δικός σας ισχυρισμός είναι σωστός.
Αυτόματα, ο συνομιλητής σας θα μπει σε θέση «άμυνας» και θα σας απομακρύνει.
3) Γίνετε καλός ακροατής
Όλοι γνωρίζουν ότι το να είναι καλοί ακροατές είναι πολύ σημαντικό, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να το πετύχουν αυτό. Γι' αυτό, λοιπόν, σταματήστε να σκέφτεστε για ποια θέματα θέλετε να μιλήσετε εσείς και επικεντρωθείτε στο τι θέλει να πει ο συνομιλητής σας.
Σύμφωνα με τον Robin Dreeke, κάποιες απλές κινήσεις αρκούν. Συγκεκριμένα:
• Μην διακόπτετε το συνομιλητή σας, μη διαφωνείτε συνέχεια και μην προσπαθήσετε να «αξιολογήσετε» την κατάσταση που σας περιγράφει.
• Κάντε ένα νεύμα, με το οποίο θα δείξετε ότι καταλαβαίνετε όσα σας λέει, αλλά και λίγα σύντομα σχόλια που να δείχνουν ότι τον προσέχετε. Ακόμα και ένα «ναι» αρκεί!
• Επισημάνετε την ουσία της υπόθεσης, από τη μεριά του συνομιλητή σας, για να δείξετε ότι μπορείτε να μπείτε στη θέση του.
• Κάνετε συχνά ερωτήσεις, για να του δείξετε ότι δίνετε την απαραίτητη προσοχή, αλλά και για να διευκολύνετε τη συνέχεια της συζήτησης.
4) Δώστε την κατάλληλη συμβουλή
Όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, εύκολα ή δύσκολα, και όλοι θέλουν να μιλούν γι' αυτά. Εκεί πρέπει να επικεντρωθείτε. Όταν καταφέρετε να κάνετε το συνομιλητή σας να «ανοιχτεί», αυτόματα θα ζητήσει και τη συμβουλή σας και έτσι εσείς θα του γίνετε «πολύτιμοι».
Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η ανταλλαγή συμβουλών είναι εξαιρετικά σημαντική στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Βοηθώντας το συνομιλητή σας, θα έρθετε κοντά του και θα μπορέσετε να αναπτύξετε πιο εύκολα μία φιλική σχέση μαζί του.
5) Να είστε προσιτοί, αλλά όχι πιεστικοί
Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να γνωρίσετε πιο εύκολα καινούρια άτομα, είναι να τους δώσετε την εντύπωση ότι είστε άμεσα και απόλυτα διαθέσιμοι.
Ο Robin Dreeke στην έρευνά του, μας δίνει το εξής παράδειγμα: αν βρεθείτε σε μία εκδήλωση, μπορείτε να πείτε ότι σύντομα θα φύγετε γιατί δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας. Ο λόγος; Αυτόματα ο συνομιλητής σας θα χαλαρώσει, γιατί δεν θα νιώσει την πίεση της πρώτης γνωριμίας και δεν θα αισθανθεί την «υποχρέωση» ότι θα πρέπει να σας μιλάει μέχρι το τέλος της βραδιάς. Αντίθετα, αν βομβαρδίσετε το συνομιλητή σας με ερωτήσεις, θα τον αγχώσετε και είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ότι τον πνίγετε, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνει.
6) Προσέξετε τη γλώσσα του σώματος
Η γλώσσα του σώματος πρέπει να συμβαδίζει με τη συμπεριφορά σας. Όπως έδειξαν και τα ευρήματα της έρευνας, η γλώσσα του σώματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Αν θέλετε, λοιπόν, να δείχνετε θετικοί και προσιτοί, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής απλά βήματα:
• Χαμογελάτε συχνά: τι πιο απλό για να φαίνεστε φιλική;
• Κάντε κινήσεις με τα χέρια σας ενώ μιλάτε: έτσι θα δείξετε πιο οικείοι και ανοιχτοί
• Μην κοιτάτε το συνομιλητή σας «αφ' υψηλού»: προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή, χωρίς όμως να τον κομπλάρετε. Καλό θα είναι να έχετε το κεφάλι σας στο ίδιο ύψος με το δικό του.
• Μην έχετε επιθετική στάση: εάν, για παράδειγμα, ο συνομιλητή σας κάθεται, και εσείς είστε όρθιοι, είναι πολύ πιθανό να το εκλάβει ως επιθετική στάση. Φροντίστε, λοιπόν, να βρίσκεστε στο ίδιο περίπου ύψος με εκείνον ενώ μιλάτε.
• Προσέξτε τις κινήσεις του προσώπου σας: μην ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, μην δαγκώνετε τα χείλη σας. Αντίθετα, μπορείτε να ανασηκώνετε τα φρύδια σας. Οποιαδήποτε «ανοιχτή» έκφραση, δείχνει μεγαλύτερη αμεσότητα!
Πηγή: time.com