Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Iatronet ο γυναικολόγος Κώστας Βελέντζας, «Οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες 'κολλούν' τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η περιοχή όπου κολυμπούν να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά, δηλαδή, να απαγορεύεται η κολύμβηση.»
Η μυκητίαση έχει τα εξής κύρια συμπτώματα: κνησμό, ερυθρότητα, λευκά κολπικά υγρά.
Στο Iatronet αναφέρεται, επίσης, ότι οι μυκητιασικές κολπίτιδες αποτελούν την πιο συχνή καλοκαιρινή λοίμωξη και οι λόγοι για την ανάπτυξή της είναι πολλοί, με βασικότερους τους:
- Συνδυασμός ζέστης και υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή
- Εντονότερη εφίδρωση
- Παραμονή αρκετές ώρες με βρεγμένο μαγιό
- Χρήση ταμπόν
- Κολύμβηση σε μη σωστά χλωριωμένες πισίνες.
Και επειδή τη ζέστη δεν μπορεί να την αποφύγει κανείς, ειδικά στην παραλία, αυτό που μπορείτε σίγουρα να κάνετε για να προλάβετε το πρόβλημα είναι να αλλάζετε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο. Επίσης, θα πρέπει να σιδερώνετε τα εσώρουχά σας, να αποφεύγετε τα αρώματα στην ευαίσθητη περιοχή και -αν παίρνετε αντιβίωση- να καταναλώνετε ταυτόχρονα πολλά προβιοτικά (γιαούρτι).
Επιπλέον, αν έχετε κόρη, φροντίστε να αποκτήσει και εκείνη την ίδια συνήθεια, καθώς μυκητίαση μπορεί να εμφανίσουν στον κόλπο τους και κορίτσια μικρής ηλικίας.
Αν αντιληφθείτε ότι υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε ή επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.