Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά;
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, όμως κατά κανόνα, τα μωρά προκειμένου να αναπτυχθούν υγιώς και ομαλά, έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου.
Έως τον πρώτο μήνα είναι φυσιολογικό το μωρό να κοιμάται 16-18 ώρες. Από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα, το βρέφος χρειάζεται 15,5 ώρες ύπνου και από τον τρίτο έως τον τον έκτο, οι απαραίτητες ώρες μειώνονται συνήθως στις 14,5. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους (από τους εννέα έως τους δώδεκα μήνες) το παιδί κοιμάται γύρω στις 14 ώρες –χρόνος ο οποίος συνήθως μεταφράζεται σε 11 ώρες τη νύχτα και άλλες 2 με 3 το μεσημέρι
Γιατί ξυπνούν τα μωρά;
Αποκτούν συνείδηση
Τα περισσότερα βρέφη πέντε μηνών κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Όσο μεγαλώνουν όμως, τα μωρά τείνουν να ξυπνούν πιο συχνά -ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους της ζωής τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν, ότι καθώς τα μωρά αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση του περιβάλλοντός τους και της σύνδεσής τους με την μητέρα τους, συνειδητοποιούν περισσότερο την απουσία της κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αναπτύσσονται
Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και την οδοντοφυΐα, καθώς και σε άλλα ορόσημα της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ταραχώδης ύπνος του μωρού, ενδέχεται να οφείλεται στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλό του, την περίοδο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός αναπτυξιακού άλματος (πριν αρχίσει να μιλάει, για παράδειγμα).
Οι συνθήκες
Μερικές φορές οι γονείς αισθάνονται ότι το μωρό τους μπορεί να ξυπνήσει με τον παραμικρό θόρυβο και ίσως δεν έχουν άδικο, αφού πολλοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες διακόπτουν τον βρεφικό ύπνο. Οι παράγοντες αυτοί διαφέρουν κατά περίπτωση, αλλά γενικά, οι σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι εάν το μωρό σας έχει φάει, πιει νερό και αλλαχθεί μπορείτε να μειώσετε τις διακοπές του ύπνου του. Αντίστοιχα, εξωτερικοί παράγοντες όπως ο θόρυβος, το φως, κακά όνειρα, κρύο ή ζέστη μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στον ύπνο του μωρού.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κοιμηθεί;
Δεν υπάρχει κανένας άλλος ήχος που να αρέσει στους γονείς περισσότερο από το γέλιο του μωρού τους –και (όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ενήλικες) ένα μωρό ξεκούραστο, είναι ένα μωρό χαρωπό και γελαστό. Οι νέοι γονείς συχνά ανησυχούν βλέποντας τον ύπνο του μωρού τους να διαταράσσεται. Πριν η απόλυτα φυσική ανησυχία μετατραπεί σε άγχος, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κάνετε το μωρό να κοιμηθεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χωρίς διακοπές.
Μειώστε το φως και περιορίστε τους ήχους. Τα βρέφη δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τον «κοινωνικό» φόβο για το σκοτάδι. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμήσετε το μωρό σας σε ολοσκότεινο δωμάτιο, με blackout κουρτίνες για την ημέρα, κλειστή πόρτα τη νύχτα και χωρίς αντικείμενα που αντανακλούν το φως (όπως καθρέφτες). Δεν είναι πάντοτε εύκολο να περιοριστούν οι ήχοι, ωστόσο προσπαθήστε να τους μειώσετε κατά το δυνατόν, ούτως ώστε το μωρό σας να κάνει έναν ατάραχο ύπνο.
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιό που κοιμάται το μωράκι σας. Η υπερβολική ζέστη και το… πολικό ψύχος είναι εξίσου ενοχλητικά. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για την ιδανική θερμοκρασία και, αν είναι εφικτό, αγοράστε έναν θερμοστάτη για να είστε σίγουροι ότι παραμένει σταθερή.
Ένα νεογέννητο ουρεί σχεδόν κάθε 20 λεπτά και όταν φτάσει στους έξι μήνες η συχνότητα μειώνεται σε διάστημα μίας ώρας. Ένας ασφαλής τρόπος να κάνετε το μωρό να κοιμηθεί χωρίς… δυσάρεστες μεταμεσονύκτιες εκπλήξεις, είναι να το διατηρήσετε καθαρό και στεγνό, χρησιμοποιώντας πάνες έξτρα απορροφητικές (δείτε για παράδειγμα εδώ) που θα το απαλλάξουν απ’ τη δυσάρεστη αίσθηση που ενδέχεται να το ξυπνήσει. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και τραγουδήστε ή μιλήστε του. Το χλιαρό μπάνιο θα χαλαρώσει το μωρό σας μυϊκά και η φωνή ή το τραγούδι σας… συναισθηματικά.
Η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμμαχος
Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι αν ο ύπνος του μωρού σας απορρυθμιστεί, αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στο φυσιολογικό (τα δόντια θα βγουν, οι κολικοί θα σταματήσουν, το αναπτυξιακό άλμα θα ολοκληρωθεί). Η καλύτερη συμβουλή που μπορεί κανείς να δώσει σε έναν γονιό με βρέφος είναι μία: υπομονή και όλοι μαζί θα βρείτε το ρυθμό (και τον ύπνο) σας.