Η Jensen λέει ότι θα χρειαστεί να οργανωθείτε μέρες πριν. «Κάντε τα ψώνια σας, ετοιμάστε τα φαγητά 3 ημερών και ολοκληρώστε τις δουλειές του σπιτιού, πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Τις μέρες αυτές, να είστε έτοιμοι να παίξετε, να ζωγραφίσετε, να δείτε παιδικά και να περάσετε όλο σας τον χρόνο αποκλειστικά με το παιδί σας», συνεχίζει.
Τι θα χρειαστείτε
Βρείτε μερικές μακριές μπλούζες ή φορέματα αν είναι κορίτσι, που θα καλύπτουν τα γεννητικά όργανα του παιδιού, καθώς τις 3 αυτές ημέρες δεν θα φοράει εσώρουχο –θα ενθουσιαστεί με αυτή την ιδέα! Η θεωρία πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι ότι αν το παιδί ξέρει (νιώθει) ότι η πάνα δεν είναι εκεί για να απορροφήσει τα τσίσα ή τα κακά του, θα συνειδητοποιεί αυτόματα ότι πρέπει να μεταφέρει το γυμνό του ποπουδάκι στο γιογιό. Η Jensen λέει, ωστόσο, ότι αν νιώθετε άβολα με το να κυκλοφορεί γυμνό το παιδί στο σπίτι, μπορείτε να του φορέσετε ένα βρακάκι, όμως χωρίς παντελόνι ή σορτς, γιατί θα υπάρξουν «ατυχήματα», τα οποία θα πρέπει να δείτε άμεσα για να τα αντιμετωπίσετε.
Μιλώντας για ατυχήματα...
Θα συμβούν ατυχήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα μάθουν από αυτά τα ατυχήματα. Προσοχή, όμως: «Η εκπαίδευση των 3 ημερών είναι κατά της τιμωρίας. Έτσι, όταν το παιδί θα «τα κάνει» πάνω του, εσείς απλά θα καθαρίσετε και θα ενθαρρύνετε το παιδί την επόμενη φορά να πάει στην τουαλέτα. Με την επιβράβευση μπορείτε να πετύχετε πολλά!», λέει η Jensen.
Προμηθευτείτε φρούτα-ετοιμάστε χυμούς
Τις 3 αυτές μέρες ετοιμάστε πολλούς φρέσκους χυμούς για το παιδί σας αντί να του δώσετε φρεσκοκομμένα φρούτα και δίνετέ του να πίνει πολύ νερό. Ο λόγος είναι, ότι τα υγρά θα αναγκάζουν το παιδί να πηγαίνει πιο συχνά στο γιογιό και έτσι να επαναλαμβάνει περισσότερες φορές την εκπαίδευσή του.
Συχνές, διακριτικές υπενθυμίσεις
Αν το παιδί δεν πάει στην τουαλέτα, αφού έχει πιεί ένα ποτήρι χυμό, θυμίστε του ότι πρέπει να πάει. Και όταν σας πει «όχι» -γιατί θα σας πει- πείτε του τουλάχιστον να προσπαθήσει. Να θυμάστε, οι μέρες αυτές αποτελούν εκπαίδευση, όχι παιχνίδι. Και εσείς είστε ο εκπαιδευτής του.
Τα βραβεία είναι σημαντικά
Αποφύγετε τις καραμέλες και τα γλυκά και προτιμήστε μερικά μικρο-δωράκια του ενός ευρώ -π.χ. αυτοκόλλητα, μαρκαδόρους, φιγούρες- από ένα εκ των οποίων θα του δίνετε κάθε φορά που θα πηγαίνει να κάνει πιπί του στο γιογιό. Προσοχή: ΜΟΝΟ στο γιογιό. Δεν θα παίρνει βραβείο αν κάνει τσίσα του οπουδήποτε αλλού.
Σελτεδάκια και αδιάβροχα καλύμματα
Ένας βασικός λόγος που η εκπαίδευση της τουαλέτας ή του γιογιό γίνεται πάντα καλοκαίρι, είναι για να μην λερώνονται τα χαλιά και πολλά ρούχα από τα ατυχήματα. Ωστόσο, για ακόμα λιγότερες «ζημιές» μην ξεχάσετε να στρώσετε μερικά αδιάβροχα καλύμματα π.χ. στον καναπέ που κάθεται συνήθως το παιδί, στο κρεβάτι του και σε όποιο άλλο σημείο που θέλετε να προστατεύσετε από τσίσα και -ενδεχομένως- κακά.
Τι γίνεται το βράδυ;
Σε αντίθεση με αυτό που συνιστούν συνήθως οι παιδίατροι -ότι, δηλαδή, πρώτα βγαίνει η πρωινή πάνα και μόνο όταν το παιδί σταματήσει να τη «βρέχει», θα βγάλετε την βραδινή- η Jensen υποστηρίζει πως άπαξ και η πάνα βγει δεν ξαναμπαίνει ποτέ. Εξ ου και η 24ωρη εκπαίδευση και τις 3 αυτές ημέρες. «Το να εκπαιδεύεται το παιδί ταυτόχρονα για πρωί και βράδυ, το βοηθά ώστε να μην μπερδεύεται. Έτσι, το παιδί δεν περιμένει να έρθει η νύχτα, για να βρει καταφύγιο στην πάνα του και αναγκάζεται και τότε να ξυπνήσει για να πάει στο γιογιό», εξηγεί η ίδια.
Δείτε τώρα ακριβώς τι πρέπει να κάνετε τις 3 αυτές ημέρες:
- Όταν το παιδί σας ξυπνήσει το πρωί της πρώτης μέρας, βγάλτε του την βρεγμένη πάνα και αποχαιρετίστε την μαζί μια για πάντα.
- Πλύνετε το παιδί και φορέστε του είτε ένα μακρύ μπλουζάκι είτε ένα φορεματάκι, εξηγώντας του ότι δεν υπάρχει πια πάνα για να «κρατήσει» τα τσίσα και τα κακά του και θα πρέπει να πηγαίνει στο γιογιό ή στην τουαλέτα για να τα κάνει.
- Μετά το πρωινό του, δώστε στο παιδί κάτι επιπλέον για να πιει. Λίγο μετά, οδηγήστε το στο γιογιό. Ύστερα από τόσα υγρά, το πιθανότερο είναι ότι θα θέλει να κάνει τσίσα του –και θα τα κάνει με επιτυχία, εκεί που πρέπει!
- Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, όλη την ημέρα, αλλά θυμηθείτε: Δεν πρέπει να φύγετε καθόλου από το σπίτι. Παίξτε, διαβάστε, ζωγραφίστε και δείτε παιδικά.
- Έχετε πάντα κοντά στο παιδί ένα ποτηράκι με νερό, για να πίνει και θυμίζετέ του να πηγαίνει στο γιογιό ανά 15 λεπτά, και τις 3 ημέρες. Πηγαίνετε και εσείς μαζί του, σε περίπτωση που θελήσει.
- Σταματήστε να δίνετε υγρά και σνακ στο παιδί τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθεί.
- Πηγαίνετε, οπωσδήποτε, μαζί για μία τελευταία φορά στο γιογιό, πριν πέσει για ύπνο.
- Βάλτε ξυπνητήρι 3 ώρες αργότερα και ξυπνήστε το παιδί, προκειμένου να το πάτε ξανά στο γιογιο.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τις επόμενες δύο ημέρες.
- Μην θυμώσετε ή απελπιστείτε με τα ατυχήματα και κυρίως μην αντιδράσετ -δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά!
Πηγή: parenting.com