1. Καθαρίζετε τα παράθυρα όταν έχει ήλιο
Τα καθαριστικά στεγνώνουν πολύ γρήγορα όταν τα «βλέπει» το δυνατό φως του ήλιου με αποτέλεσμα να αφήνουν «χαρακιές» στο γυαλί. Οποιαδήποτε εποχή, η ιδανική ώρα της ημέρας γι’ αυτή τη δουλειά είναι το απόγευμα, που ο ήλιος και η θερμοκρασία πέφτουν.
2. Ψεκάζετε με καθαριστικό την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε
Αυτή η μέθοδος δεν θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα, αλλά οι ειδικοί επί των καθαριστικών συνιστούν να την αποφεύγετε. Ψεκάζοντας κατ’ ευθείαν πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε, χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα καθαριστικού απ’ αυτή που ενδείκνυται, με αποτέλεσμα, αφενός να γίνεστε «σπάταλοι», αφετέρου να φθείρετε το εκάστοτε υλικό με την υπερβολική ποσότητα χημικού. Ψεκάστε το καθαριστικό σε ένα βαμβακερό πανάκι και έπειτα, καθαρίστε με το πανάκι την επιφάνεια.
3. Δεν καθαρίζετε (επαρκώς) τα καθαριστικά σας
Ένα σφουγγάρι που έχει απλά ξεπλυθεί δεν είναι σε καμία περίπτωση καθαρό. Τα σφουγγάρια πρέπει να απολυμαίνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα, σε διάλυμα με χλωρίνη και νερό ή στο πλυντήριο πιάτων. Αντίστοιχα, τα ξεσκονόπανα και τα πανιά καθαρισμού σας πρέπει να μπαίνουν τακτικά στο πλυντήριο και η σκούπα σας πρέπει να απολυμαίνεται , απορροφώντας την σκόνη με την ηλεκτρική και μουλιάζοντάς την σε νερό με χλωρίνη.
4. Χρησιμοποιείτε σπρέι για να καθαρίσετε ηλεκτρικές συσκευές
Τα καθαριστικά σπρέι που χρησιμοποιείτε για τα τζάμια, δεν πρέπει να εφαρμόζονται στις οθόνες της τηλεόρασης, των υπολογιστώ κ.ο.κ., γιατί ενδέχεται να τις καταστρέψουν. Χρησιμοποιήστε φυσικό καθαριστικό από ξίδι και νερό (σε αναλογία ένα προς ένα) αν θέλετε να εξαφανίσετε στίγματα, ψεκάζοντας πρώτα σε μαλακό πανάκι και ποτέ απ’ ευθείας στη συσκευή.
5. Ηλεκτρική σκούπα: Ο (πιο) σωστός τρόπος
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα είναι να σκουπίσετε παράλληλα με το σοβατεπί και όχι κάθετα σε αυτό. Σκουπίζοντας με φορά προς την λωρίδα από ξύλο, πλακάκι ή μάρμαρο που καλύπτει τον τοίχο σας, επιτρέπετε στη σκόνη και τη βρωμιά να εισχωρήσουν κάτω απ’ αυτό –και να εγκατασταθούν εκεί.
6. Αναμειγνύετε τα καθαριστικά
Ο κανόνας λέει ότι τα καθαριστικά δεν πρέπει να αναμειγνύονται –γενικώς. Εξαιρετικά επικίνδυνη όμως είναι η μείξη καθαριστικών που περιέχουν αμμωνία (όπως κάποια καθαριστικά τζαμιών) με χλωρίνη. Ο συνδυασμός αμμωνίας-χλωρίνης, παράγει ένα επιβλαβές αέριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται. Η χλωρίνη δεν πρέπει να συνδυάζεται με τίποτα άλλο εκτός από νερό.
7. Ξεχνάτε τα σημεία όπου τα μικρόβια κάνουν πάρτι
Τα πόμολα, τα τηλεκοντρόλ, ο υπολογιστής και το τηλέφωνο είναι σημεία που πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά, αφού τα χέρια όλης της οικογένειας –και των φιλοξενουμένων της- τα πιάνουν δεκάδες φορές ανά ημέρα μεταφέροντας τα μικρόβια που «κουβαλούν». Αντίστοιχα, ο χώρος ανάμεσα στις συσκευές της κουζίνας ή στη «οροφή» των επίπλων και των συσκευών, συχνά παραλείπεται να καθαριστεί, επειδή δεν… φαίνεται.