Ο 5χρονος γιος μου, όταν κάνει παρέα με ένα ζωηρό φίλο του, γίνεται ατίθασος. Τι να κάνω;

Ο 5χρονος γιος μου, όταν κάνει παρέα με ένα ζωηρό φίλο του, γίνεται ατίθασος. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Πώς να κάνω τον 5χρονο γιο μου να ακούει αυτά που του λέω εγώ και να μην παρασύρεται από ότι του λένε οι υπόλοιποι της οικογένειας; Πιο συγκεκριμένα, ο γιος μου είναι αντίθετος με ό,τι και αν του πω, ενώ αν του πει το ίδιο η γιαγιά του, το κάνει. Μπορεί να ήμουν πιεστική μαζί του όταν ήταν πιο μικρός, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βγάλει τέτοια αντίδραση, κυρίως δεδομένου ότι ήταν και κολλημένος μαζί μου. Δεν φέρεται σα να μην μας θέλει, είμαστε δεμένη οικογένεια και με το αδερφάκι του, που είναι 3,5 χρονών, παίζουν καλά χωρίς τσακωμούς. Όμως, η κατάσταση ξεφεύγει και δεν ακούει κανέναν, όταν βρίσκεται με ένα μεγαλύτερο, ζωηρό και κακομαθημένο φίλο του. Φτάνει ακόμα και στο να μαλώσει με τον αδερφό του. Συζητάω μαζί του, ρωτάω γιατί αλλάζει συμπεριφορά, αλλά δεν παίρνω απάντηση. Το μόνο που λέει είναι «Άσε με τώρα…». Τι να κάνω;  
Απάντηση:

Βάζετε έναν προβληματισμό ως προς την συμπεριφορά του γιου σας ενώ παράλληλα θίγετε δυο τουλάχιστον θέματα ακόμη, που ίσως να είναι πιο σημαντικά. Αναφέρεστε σε μια σχέση εμπιστοσύνης στέρεη του γιου σας με την γιαγιά του και σε μια δική σας συμπεριφορά πιεστική απέναντί του στο παρελθόν. Καλείστε να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο λόγος που η μητέρα σας έχει καθώς φαίνεται πιο ασφαλή σχέση με το παιδί συγκριτικά με την δική σας. Χρειάζεται να δείτε σε ποιο σημείο χάνετε την διαχείριση με αποτέλεσμα η επαφή σας να είναι λιγότερο συμπαγής.

Όσο για την συμπεριφορά του όταν βρίσκεται με τον μεγαλύτερο φίλο του θα σας πρότεινα να κατανοήσετε ότι αναζητά την αποδοχή του. Η χαρά του ότι ένας φίλος του μεγαλύτερος τον θέλει για παιχνίδι και η όλη εκτόνωση που ακολουθεί, ίσως το κάνουν δύσκολο για εκείνον να το ελέγξει. Φροντίστε να συναντιούνται σε χώρους που αυτή η συμπεριφορά δεν είναι επικίνδυνη ή ενοχλητική. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία με τον γιο σας ότι όταν φτάσει η ώρα που θεωρήσετε ότι αρκεί αυτός ο τρόπος παιχνιδιού να τον σταματήσει.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v