Είναι διαρκώς αγχωμένη

Είναι διαρκώς αγχωμένη

Ερώτηση:
Φέτος πήγε Α’ Δημοτικού κι ενώ είναι καλή μαθήτρια, είναι συνεχώς αγχωμένη γιατί φοβάται ότι κάτι ξέχασε ή κάτι δεν έκανε καλά και θα την μαλώσει η δασκάλα. Κλαίει με το παραμικρό. Της έχουμε κάνει πολλές κουβέντες ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλεια και ότι δεν πειράζει αν κάνει λάθη, ενώ πάντα την επαινούμε για τις εργασίες της. Μιλήσαμε με τη δασκάλα της και μας είπε ότι και στην τάξη είναι ευαίσθητη και θέλει διαρκώς επιβεβαίωση. Μπορώ να την κάνω πιο δυνατή ή είναι αυτός ο χαρακτήρας της;
Απάντηση:

Η Α’ Δημοτικού είναι σίγουρα ένας μεγάλος σταθμός στη ζωή του παιδιού, γι’ αυτό χρειάζεται να σταθούμε δίπλα του και να το βοηθήσουμε στην καινούρια αυτή φάση της ζωής του. Βέβαια κάθε μεγάλη αλλαγή συνοδεύεται από άγχος και ανασφάλεια. Ιδιαίτερα όμως ένα παιδί που είναι ευαίσθητο, επηρεάζεται από αυτές τις αλλαγές πιο έντονα.
Σίγουρα μπορείτε να κάνετε πολλά ώστε να βοηθήσετε το κοριτσάκι σας να αντιμετωπίσει το σχολείο με λιγότερο άγχος, αλλά και να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

1) Μιλήστε μαζί της και ακούστε με προσοχή αυτά που έχει να σας πει. Τι ακριβώς φοβάται; Τι την αγχώνει; Έχει συμβεί κάτι στο σχολείο; Το ότι έχει γίνει υπερευαίσθητη και κλαιει με το παραμικρό δείχνει την ένταση που έχει ήδη συσσωρευθεί. Εξηγήστε της ότι είναι φυσιολογικό μερικές φορές να αγχωνόμαστε, όμως διαβεβαιώστε την ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται.

2) Προσπαθήστε να σκεφτείτε μήπως έχει πάρει το μήνυμα από το περιβάλλον της ότι πρέπει να μην κάνει λάθη και να είναι τέλεια. Η τελειομανία συνοδεύεται από άγχος και δυσκολεύει την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

3) Εξηγήστε στο κοριτσάκι σας ότι όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τα μαθήματα ή την δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα, όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνουμε μερικές φορές άγχος. Αναφερθείτε και με παραδείγματα από την εποχή που ήσασταν εσείς σχολείο.

4) Πείτε της ότι στο σχολείο πάμε για να μάθουμε και δεν είναι καθόλου κακό να ρωτάμε όταν δεν ξέρουμε κάτι. Επίσης δεν είναι απαραίτητο η δασκάλα να επιβραβεύει κάθε φορά που λέει το παιδί κάτι σωστό. Τέλος, στο σχολείο δεν πάει κάποιος με τον φόβο ότι θα τον μαλώσουν, αλλά με χαρά.

5) Μην δείχνετε ανήσυχοι για το αν το παιδί θα τα καταφέρει να προσαρμοστεί, αλλά μεταδώστε της την σιγουριά και την ηρεμία σας ότι όλα θα πάνε καλά. Φυσικά, ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας και του σχολείου στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού.

Όμως αν το παιδί παρά τις προσπάθειές σας δείχνει ευαίσθητο πολύ και αγχωμένο, ζητήστε την βοήθεια παιδοψυχολόγου.

H Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v