Ερώτηση:
Γεια σας. Δεν είμαι γονιός, αλλά θέλω να σας πω τη δική μου ιστορία ως θείος. Έχω 3 ανιψάκια τα οποία αγαπώ πολύ, 10, 8 και 6 ετών αλλά δε μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία για baby-sitting ή για οποιαδήποτε φροντίδα. Έχω την εντύπωση ότι τόσο η αδερφή μου όσο και ο γαμπρός μου δε με εμπιστεύονται αλλά δε γνωρίζω το "γιατί". Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή ήμουν πάντα ο μικρός της οικογένειας δεν μπορούν να με δουν ως άτομο εμπιστοσύνης και έτσι προτιμάνε να αφήνουν τα παιδιά στον παππού και τη γιαγιά, παρόλο που λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας εμφανώς κουράζονται… Πρόσφατα μετακόμισα σε άλλη πόλη λόγω δουλειάς, οπότε η επαφή μας έχει γίνει πλέον ακόμα πιο σπάνια. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε στο skype με τους δικούς μου, ο μεγάλος (10 ετών) με ρώτησε "Χάθηκες θείε και νομίζαμε ότι αυτοκτόνησες!" Δεν περίμενα να ακούσω τέτοια κουβέντα από τόσο μικρό παιδί και μάλιστα με τόση ψυχραιμία, με αποτέλεσμα να ανησυχώ για το τι βλέπουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι, πώς μεγαλώνουν και τι είδους ανατροφή τους δίνουν οι γονείς τους και οι παππούδες τους... Ως μια πιθανή εξήγηση θεώρησα το τρομερό περιστατικό με τον άτυχο 20χρονο Βαγγέλη στα Ιωάννινα, το οποίο αναπόφευκτα είδαν τα ανίψια μου στην τηλεόραση με αποτέλεσμα να κάνουν τέτοιου είδους συνειρμούς...Θεωρείτε ότι είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ. Απάντηση:
Αρχικά θα χρειαζόταν να ρωτήσετε ευθέως την αδελφή σας για να μπορέσετε να πάρετε μια σαφή απάντηση τόσο για την εμπιστοσύνη που σας δείχνει όσο και για την μεταξύ σας σχέση. Αλλά μερικοί από τους λόγους που δεν αφήνουν οι άνθρωποι τα παιδιά σε κάποιον είναι οι εξής:
1. Έλλειψη ορίων στην συμπεριφορά, για παράδειγμα, δυσκολία στο να μπορεί κάποιος να βάλει όρια στα παιδιά είτε στον εαυτό του.
2. Μια αίσθηση ανευθυνότητας που διαφαίνεται από τον τρόπο ζωής.
3. Χρήση ουσιών ή αλκοόλ.
4. Διαφορετική οπτική διαπαιδαγώγησης.
5. Διαπροσωπικές σχέσεις σε ένταση.
6. Ασυνέπεια.
Μιλήστε με την αδελφή σας κι έτσι θα δείτε πώς μπορείτε να κατακτήσετε μεγαλύτερο έδαφος μαζί της.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.