5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε κινητό στο παιδί

5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε κινητό στο παιδί

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών Pew για το internet και την τεχνολογία, η μέση ηλικία στην οποία είναι αποδεκτό να έχει σήμερα ένα παιδί κινητό τηλέφωνο είναι τα 12-13 χρόνια. Ωστόσο, είναι στο χέρι του κάθε γονιού το πότε θα αποφασίσει να πάρει στο παιδί του κινητό, ανάλογα με την ωριμότητα αυτού και τις ανάγκες του. Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να προσθέσετε το παιδί σας στο οικογενειακό πακέτο της εκάστοτε εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, σημαντικό είναι να σκεφτείτε τα παρακάτω.

Γιατί χρειάζεται το παιδί κινητό τηλέφωνο;

Αν η απάντησή σας είναι «επειδή έχουν όλοι οι φίλοι του», ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε λίγο καλύτερα. Οι επιστήμονες λένε ότι οι 6 στους 10 γονείς παιδιών ηλικίας από 8 έως 12 ετών δίνουν στο παιδί τους κινητό για «λόγους ασφαλείας» (84% των γονιών) ή για «να συνεννοούνται με το παιδί για τις δραστηριότητες που έχει μετά το σχολείο» (73% των γονιών).

Αν σπάνια έχει να κάνει κάτι το παιδί σας αμέσως μετά το σχολείο, το κινητό δεν αποτελεί μεγάλη ανάγκη. Αν, όμως, έχετε ένα ανεξάρτητο παιδί με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, το κινητό μπορεί να αποτελεί χρήσιμο μέσο επικοινωνίας μαζί σας. Αν, πάλι, νιώθετε ότι το παιδί είναι πολύ μικρό για να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω του κινητού, αγοράστε του κάποιο πολύ απλό που να επιτρέπει μόνο μηνύματα και κλήσεις.

Πόσο υπεύθυνο είναι το παιδί;

Το να έχει το παιδί κινητό τηλέφωνο είναι προνόμιο και σημαίνει ότι εμπιστεύεστε την υπευθυνότητά του, ώστε να το χρησιμοποιεί σωστά. Θα προσέχει για να μην το χάσει ή για να μην το χαλάσει; Αν το παίρνει μαζί του στο σχολείο, θα ακολουθεί τους κανόνες ως προς το πού και πότε μπορεί να το χρησιμοποιεί; Θα είναι προσεκτικό ως προς το πού στέλνει μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο ή θα φέρνει άλλα άτομα σε δύσκολη θέση; Συζητήστε τα σοβαρά όλα αυτά με το παιδί σας, πριν του δώσετε κινητό τηλέφωνο.

Έχει κατανοήσει ζητήματα ασφαλείας;

Τα νέα κινητά τηλέφωνα έχουν άπειρες δυνατότητες, κυρίως λόγω της πρόσβασής τους στο ίντερνετ. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει το παιδί τους κινδύνους που διατρέχει δημοσιοποιώντας προσωπικά του στοιχεία και πώς μπορεί να τα εκμεταλλευτούν άγνωστα και κακόβουλα άτομα.

Δείτε εδώ πώς να προστατεύσετε το παιδί από τους κινδύνους του ίντερνετ.

Έχει το παιδί αίσθηση του κόστους;

Οι δυνατότητες για τη σύνδεση του κινητού του παιδιού σας ποικίλλουν: κάρτα, συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο... Όλες, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κοστίζουν. Ακόμα περισσότερο κοστίζουν οι εφαρμογές των smartphones ή το να «κατεβάζει» ταινίες και μουσική. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι το να χρησιμοποιεί κινητό αποτελεί ένα σημαντικό επιπλέον έξοδο για την οικογένεια, για το οποίο πρέπει πάντα να ελέγχεται. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να θέσετε ένα συγκεκριμένο ποσό που διαθέτετε κάθε μήνα για το κινητό του, το οποίο αν το παιδί ξεπερνά θα χρειαστεί να σας επιστρέψει το κινητό.

Πώς μπορώ να διασφαλίσω τη χρήση του κινητού από το παιδί μου;

Πριν δώσετε κινητό στο παιδί, ξεκαθαρίστε του με σαφήνεια για ποιον λόγο του το δίνετε και πώς του επιτρέπετε να το χρησιμοποιεί (π.χ. μόνο για επείγοντα τηλέφωνα και μηνύματα). Τονίστε ότι εφόσον δεν ακολουθεί τις οδηγίες σας, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Μιλήστε στο παιδί για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει το να κυκλοφορεί με ένα κινητό τηλέφωνο, π.χ. από το να του το κλέψουν, μέχρι το να βρεθεί να ανταλλάσει απρεπή μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να δημοσιοποιηθούν φέρνοντάς το σε πολύ δύσκολη θέση.

Τέλος, δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε για να ενεργοποιήσετε ρυθμίσεις στο κινητό του παιδιού που θα προστατεύουν το ίδιο αλλά και... την τσέπη σας από κακή χρήση.

v