Όταν δεν αφήνουμε τον γιο μου να κοιμάται στο κρεβάτι μας, κοιμάται στο πάτωμα. Τι να κάνουμε;

Όταν δεν αφήνουμε τον γιο μου να κοιμάται στο κρεβάτι μας, κοιμάται στο πάτωμα. Τι να κάνουμε;

Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα την βοήθεια σας. Έχω ένα αγοράκι 3 χρόνων και αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον ύπνο του στο κρεβάτι. Θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί μας. Αυτό συνέβη  από τις γιορτές και μετά που κοιμηθήκαμε όλοι μαζί στο τζάκι. Τώρα θέλει να κοιμάται ανάμεσα μας. Στην αρχή, ξεκίνησε να μη θέλει να κοιμάται στη κούνια του. Του πήραμε κρεβατάκι αυτοκίνητο με φώτα, με ήχους και δε θέλει να κοιμάται ούτε εκεί. Δοκιμάσαμε τα πάντα και κανένα αποτέλεσμα. Ξυπνάει και έρχεται ανάμεσα μας και όταν τον πάρουμε και τον ξανάπαμε στο δωμάτιο του κοιμάται στο πάτωμα. Μίλησα και με τον ψυχολόγο του παιδικού σταθμού οποίος μου είπε να βάλουμε όρια και να τον αφήσουμε στο πάτωμα, θα πιαστεί και θα κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Όντως πιάστηκε άλλα το αποτέλεσμα; Στρώνει το παπλωματάκι του κάτω και κοιμάται πάνω στο πάπλωμα. Για να μην τον πάρουμε είδηση και τον πάμε στο κρεβάτι του, έρχεται αθόρυβα και τον βρίσκουμε πάντα έξω από την πόρτα μας να κοιμάται στο πάτωμα. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Έχουμε απελπιστεί! Έχουμε χάσει την προσωπική μας ζωή, αφού έχουμε έναν άγρυπνο φρουρό έξω από την πόρτα μας. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω να μου απαντήσετε, γιατί δε ξέρω τι άλλο να κάνω πια με το παιδί μου. 
Απάντηση:

Το παιδί σας αναζητά περισσότερη στοργή και σας δηλώνει την ανάγκη του για επαφή, να σας νιώθει κοντά του. Δεν γίνεται να συνεχίσει να κοιμάται στο πάτωμα για κανέναν λόγο, μοιάζει να το τιμωρείτε έτσι. Χρειάζεται να μιλήσετε μαζί του και να έχετε πολλή επαφή κατά την διάρκεια της ημέρας. Πηγαίνετε το βράδυ να του διαβάσετε παραμύθι για να κοιμηθεί, χαϊδέψτε του την πλατούλα του, πείτε του πόσο τον αγαπάτε, δείξτε του πόσο σημαντικός είναι για εσάς. Το παιδί σας λέει ότι του λείπετε. Αναρωτηθείτε για τον χρόνο που του διαθέτετε και το κατά πόσο το αγγίζετε ψυχικά και έχετε δημιουργήσει έναν ασφαλή δεσμό μαζί του.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v