Πώς να τρώτε υγιεινά κάνοντας οικονομία

Πώς να τρώτε υγιεινά κάνοντας οικονομία

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε στην εποχή μας, ο οικογενειακός προϋπολογισμός μαστίζεται αρκετά, ακόμα και από την αγορά των βασικών ειδών διατροφής. Κι όμως, αν βαδίσουμε στα μονοπάτια μιας νέας διατροφικής κουλτούρας, εύκολα και απλά θα περιορίσουμε τα μεγάλα κονδύλια που δαπανούμε για την αγορά των τροφίμων.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ρίξτε μια ματιά στις ιδέες που ακολουθούν. Όλοι μας θέλουμε να τα έχουμε καλά με την τσέπη μας και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς οικονομικής στενότητας που διανύουμε, χωρίς παράλληλα αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε «εκπτώσεις» στην υγεία μας. Το κλειδί για να πετύχουμε και τα δύο, είναι το καινούργιο διατροφικό μοντέλο που έχει αρχίσει να αναδύεται ως εναλλακτικός δρόμος και που μπορεί να συνδυάσει μια σωστή και συνάμα οικονομικά συμφέρουσα καθημερινή διατροφή. Πόσο στοιχίζει τελικά το να τρώμε ισορροπημένα διατηρώντας την καλή μας υγεία;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι αυξημένα. Ο λόγος είναι ότι οι ομάδες αυτές καταναλώνουν υψηλές σε λίπος ή ζάχαρη τροφές εις βάρος των φρούτων, των λαχανικών και των χαμηλών σε περιεκτικότητα λίπους γαλακτοκομικών. Αυτό εξηγείται εν μέρει, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι πλέον μπορεί κάποιος να αγοράσει χάμπουργκερ ή πατατάκια ή κρουασάν με λίγα ευρώ, ενώ πολλά από αυτά τα βρίσκει σε προσφορά και τα αγοράζει σε ποσότητες. Από την άλλη, δεν είναι και τόσο ελκυστικό το να αγοράζει ένα κιλό μήλα ή μπόλικα υλικά για να φτιάξει σαλάτα που δεν ξέρει αν θα προλάβει να τα καταναλώσει πριν χαλάσουν.

Ας το κοιτάξουμε, όμως, και από μία άλλη πολύ σημαντική οπτική γωνία. Όσοι βίωσαν την εμπειρία της απώλειας της υγείας, αντιλαμβάνονται ακόμη περισσότερο τη σημασία της διατήρησής της. Εάν περιμένουμε να χάσουμε την υγεία μας και να έχουμε ανάγκη τη φροντίδα των γιατρών και των φαρμάκων, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ακόμη και αυτό να μη συμβεί όμως, το σίγουρο είναι ότι θα υποστούμε τις συνέπειες της ασθένειας στη ζωή μας, της πιθανής μας νοσηλείας και τις παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα μπούμε σε μια υπεραγορά ή θα αγοράσουμε κάτι για να φάμε, καλό είναι να θυμηθούμε ότι όλη αυτή η βιομηχανοποιημένη αφθονία το πιθανότερο είναι να μας οδηγήσει σε ατελείωτα έξοδα και ταλαιπωρία με την απώλεια της υγείας μας.

Γι' αυτό ακριβώς, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, χρησιμοποιούσε τη διατροφή και την άσκηση για να θεραπεύει ασθένειες. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι όποια υλικά δώσουμε στο σώμα μας, με αυτά θα χτίσει και θα στηρίξει έναν οργανισμό που συνεχώς αναγεννά σχεδόν όλα του τα κύτταρα σε μία δυναμική ισορροπία. Επομένως, ακολουθώντας κάποια μικρά, αλλά σημαντικά τρικ-συμβουλές θα έχουμε μία διατροφή ισορροπημένη και επαρκή, χωρίς να αδειάζουμε το πορτοφόλι μας. Για παράδειγμα:

1. Μπορούμε να καταναλώνουμε ντόπια φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι εποχής και άρα στοιχίζουν λιγότερο.

2. Να μην πηγαίνουμε πεινασμένοι στην υπεραγορά.

3. Να παίρνουμε μαζί μας μία λίστα με όσα πραγματικά χρειαζόμαστε να αγοράσουμε.

4. Να καταψύχουμε τα λαχανικά τα οποία δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε.

5. Να χρησιμοποιούμε το φαγητό που έμεινε για να φτιάξουμε μια παραλλαγή του την επόμενη μέρα.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v