Μην κάνετε το παιδί σας ταχυδρόμο…
Πολλοί γονείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν μέσω του παιδιού τους, κάτι το οποίο δημιουργεί τεράστιο συναισθηματικό στρες στο παιδί και το αναγκάζει να διαπραγματευτεί μία κατάσταση, την οποία δε μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι του οι γονείς. «Αν δεν θέλετε να βρεθείτε από κοντά, μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω e-mail, προκειμένου να βρίσκετε λύσεις στα πρακτικάζητήματα της ανατροφής του παιδιού σας. Άλλωστε, το e-mail αποτελεί εξαιρετική γραπτή απόδειξη των λεγομένων σας αν χρειαστεί να φτάσετε στο δικαστήριο».
…ή προσωπικό σας ψυχολόγο
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο μιας κατάστασης, όμως ένα διαζύγιο μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην ψυχοσύνθεσή τους. «Όσο ώριμο κι αν θεωρείτε πως είναι το παιδί σας για να έχει άποψη και να «κατανοήσει» μία κατάσταση, μην πέσετε στην παγίδα να μοιραστείτε μαζί του λεπτομέρειες για το πώς νιώθετε για τον πρώην σύντροφό σας. Μην ξεχνάτε ποτέ πως, όσο κι αν προσπαθήσουν να δείξουν κατανόηση σε αυτό που περνάτε, ο ρόλος σας παραμένει αυτός του γονιού. Το να προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί σύμμαχό σας είναι λάθος και μόνο κακό μπορεί να του κάνει.
Προσπαθήστε να καταλάβετε το παιδί σας
Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν πως οι γονείς τους τα καταλαβαίνουν. Ύστερα από ένα διαζύγιο, τα αισθήματά τους μπορεί να είναι πολύ ταραγμένα. «Μην τους λέτε πώς να σκέφτονται και μην κατακρίνετε ποτέ τον πρώην σύντροφό σας σε αυτά, γιατί είναι εν μέρει σαν να κατακρίνετε το ίδιο σας το παιδί, το οποίο άλλωστε, είναι κατά το ήμισυ δημιούργημα του συζύγου σας. Να απαντάτε με ακρίβεια σε αυτό που σας ρωτούν, και να τα βοηθάτε να κατανοούν πώς ακριβώς νιώθουν. Ως γονείς, δεν χρειάζεται να τους δώσετε λύση στο πώς νιώθουν, αρκεί να είστε εκεί για να τα ακούτε.»
Βρείτε τη μέση οδό
Μετά από ένα σαββατοκύριακο του παιδιού με τον πρώην σύζυγό σας, προσπαθήστε, όταν επιστρέφει στο σπίτι, να του μιλάτε σαν να είχε επισκεφθεί έναν θείο. «Το να μην ρωτήσετε τίποτα για το πώς πέρασε, θα δημιουργήσει άγχος στο παιδί, σαν να πρέπει να δημιουργήσει στεγανά και να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενους κόσμους. Από την άλλη, το να το πολιορκήσετε με ερωτήσεις, το βάζει στη μέση, κάτι που το κάνει να νιώθει εξίσου άσχημα. Κάντε, λοιπόν, στο παιδί γενικές ερωτήσεις για το αν πέρασε καλά, και μετά μην το ξανασυζητήσετε».
Επιδιορθώστε την ζημιά που έχετε ήδη κάνει
Πολλοί χωρισμένοι γονείς μπορεί να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στα παραπάνω σφάλματα που άθελά τους έχουν ήδη κάνει. Δεν είναι, όμως, ποτέ αργά για να επανορθώσουν. «Τα παιδιά είναι εκπληκτικά επιεική με τους γονείς τους. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, όταν ο θυμός εδραιώνεται πιο εύκολα». Αν θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθη, είναι σημαντικό να τα διορθώσετε με τους εξής τρόπους:
Απολογηθείτε. Πείτε στα παιδιά σας ότι λυπάστε για το συναισθηματικό φορτίο που τους έχετε μεταφέρει.
Εξηγήστε τους με κάθε λεπτομέρεια πού πιστεύετε πως έχετε κάνει λάθος και δεσμευτείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας από εδώ και στο εξής.
Ζητήστε στο παιδί σας να σας δίνει ένα σαφές σήμα κάθε φορά που κάνετε κάποιο λάθος, π.χ. να σηκώνει το χέρι του κάθε φορά που ξεκινάτε να κατακρίνετε τον πρώην σύντροφό σας. Ένα σήμα που θα σας θυμίζει ότι «πέσατε ξανά στην παγίδα του λάθους».
Πηγή: Webmd