Τα παιδιά κάτω των 10 ετών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και τις ακτίνες UV, καθώς το δέρμα πάνω από τα μάτια τους είναι πολύ πιο λεπτό και εύθραυστο από αυτό ενός ενήλικα, με αποτέλεσμα η διεισδυτικότητα της κακής ακτινοβολίας να είναι πολύ μεγαλύτερη προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες στους οφθαλμούς. Η έκθεση στην ακτινοβολία UV ευθύνεται για το 90% των καρκίνων του δέρματος. Η έκθεση του αμφιβληστροειδούς στην ακτινοβολία UV σχετίζεται, μακροπρόθεσμα, με καταρράκτη και εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας. Όσο νωρίτερα, λοιπόν, ξεκινήσετε να προστατεύετε τα μάτια των παιδιών σας από τον ήλιο, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ρίσκο για τις παραπάνω οφθαλμικές παθήσεις.
Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, οπότε ξεκινά και η μερική έκθεση στον ήλιο (πριν τους 6 μήνες το μωρό απαγορεύεται να εκτίθεται στον ήλιο). Τα καλά νέα είναι ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν παιδικά γυαλιά ηλίου σε αφθονία και σε φανταστικά σχέδια. Αυτά είναι, όμως, ταυτόχρονα και τα κακά νέα: Ότι παιδικά γυαλιά ηλίου μπορεί να αγοράσει κανείς από οπουδήποτε, χωρίς καμία πιστοποίηση για την ποιότητα και την ασφάλειά τους, με αποτέλεσμα να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τα μάτια του παιδιού του, ακόμα και από το να μη φορούσε καθόλου γυαλιά. Τα γυαλιά ηλίου, όμως, δεν είναι αξεσουάρ!
Δείτε, λοιπόν, τι να προσέχετε πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου για το παιδί σας:
1. Αγοράζετε γυαλιά ηλίου αποκλειστικά από καταστήματα οπτικών. Τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται σε καταστήματα παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, ακόμα και επωνύμων, όσο στιλάτα ή φθηνά κι αν είναι, δεν έχουν πάντα ελεγχθεί ώστε να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση ISO για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου, ενώ ο σκελετός ή οι φάκοι μπορεί να μην είναι αρκετά ανθεκτικά και να σπάσουν εύκολα, ακόμα και μέσα στα μάτια του παιδιού.
Ένας ακόμα λόγος για να απευθύνεστε πάντα σε οπτικούς, πριν επιλέξετε γυαλιά ηλίου για το παιδί, είναι για να σας βοηθήσουν να διαλέξετε σωστά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του. Μαζί με τα γυαλιά και την θήκη, ο οπτικός θα σας δώσει και τα σχετικά έγγραφα γνησιότητας και πιστοποίησης των γυαλιών.
2. Οι φακοί σε ένα παιδικό γυαλί ηλίου θα πρέπει να είναι πολωτικοί (polarized), οργανικοί (για να μην σπάνε) και απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να μπλοκάρουν κατά 99-100% τόσο τις UVA όσο και τις UVB ακτίνες. Επίσης, όσο περισσότερο δέρμα γύρω από το μάτι του παιδιού καλύπτουν, τόσο το καλύτερο.
3. Ο σκελετός στα παιδικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι ανθεκτικός, από εύπλαστο υλικό που δεν σπάει (οι οπτικοί αποκαλούν το υλικό αυτό «γόμα»). Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, πέφτουν, χτυπούν και όλα αυτά σε υπερβολικές ταχύτητες. Ο σκελετός των γυαλιών τους πρέπει να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής τους, όχι με το στιλ σας.
4. Δοκιμάστε και εσείς τα γυαλιά. Όχι, δεν εννοούμε να τα «κλέψετε» από το παιδί, όσο χαριτωμένα κι αν σας φαίνονται, αλλά να τα κρατήσετε μπροστά στα μάτια σας για να επιβεβαιώσετε ότι δεν είναι γρατζουνισμένα, στραβά ή δεν έχουν κάποιο άλλο ελάττωμα που παραμορφώνει την όραση. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν ξέρουν πώς να παραπονεθούν αν τα γυαλιά τους έχουν κάποιο πρόβλημα, οπότε είναι στο χέρι σας να διασφαλίσετε την ποιότητα των γυαλιών τους.
5. Αφήστε το παιδί να διαλέξει. Αφού έχετε ελέγξει όλα τα παραπάνω στα γυαλιά ηλίου του παιδιού σας, καταλήξετε σε κάποια σχέδια κατάλληλα για την ηλικία και τις ανάγκες του και, ανάμεσα σε αυτά, αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτό που προτιμά. Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα χαρεί με την αγορά αυτή -καθώς τα παιδιά συχνά δεν θέλουν να «φορτώνονται» με πολλά αξεσουάρ- και θα αποφύγετε τυχόν γκρίνιες, ότι τα γυαλιά που του πήρατε δεν του αρέσουν.
*Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές τα καταστήματα οπτικών Opti-eXperts.