Το συνειδητοποιείτε: Όταν το μωρό έρθει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Φυσικά και δεν θα είναι τίποτα το ίδιο. Ένα απροστάτευτο, μικροσκοπικό πλάσμα, που θα μυρίζει υπέροχα και θα αδυνατεί να στηρίξει το ίδιο του το κεφάλι, θα βρίσκεται υπό την ευθύνη σας. Από τη στιγμή που θα βγει απ’ την κοιλιά της μαμάς του, εσείς είστε οι δάσκαλοι, οι φίλοι, οι προπονητές, οι φροντιστές, οι γιατροί του. Δείτε ποιες συνήθειες πρέπει να αφήσετε πίσω, στο άτεκνο παρελθόν σας, για χάρη των παιδιών.
Οι συνήθειες που πρέπει να κόψετε (ή που έχετε ήδη κόψει)
Το κάπνισμα: Ο σύγχρονος τρόπος σκέψης έχει λυμένο το ζήτημα. Οι γονείς -και σαφέστατα οι μητέρες- πρέπει να κόβουν το κάπνισμα. Όχι μόνο στους χώρους που μοιράζονται με το παιδί –οριστικά. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα υγείας, πρόκειται και για το εξίσου σημαντικό ζήτημα του προτύπου που περινέται στο παιδί. Πόσοι όμως φανατικοί καπνιστές καταλήγουν πράγματι να απεξαρτηθούν απ’ το τσιγάρο για χάρη των παιδιών τους;
Τους (ομηρικούς) καυγάδες μεταξύ σας: Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία του ζευγαριού που επιδίδεται σε λυσσαλέους καυγάδες -οι οποίοι, ενδεχομένως, ακολουθούνται από εξίσου λυσσαλέο σεξ- για ψύλλου πήδημα. Μετά το παιδί, η σχέση σας οφείλει να είναι ισορροπημένη, τα λόγια σας βελούδινα και ο τόνος της φωνής σας γλυκός, ό,τι κι αν συμβεί. Τα παιδιά χρειάζονται ήρεμο κι ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν σωστά.
Να χάνετε την ψυχραιμία σας με όσα σας εκνευρίζουν: Ένας αχαρακτήριστος τύπος αγνοεί το Stop και πέφτει σχεδόν πάνω σας με το αυτοκίνητό του. Κανονικά, θα κρεμιόσασταν απ’ το παράθυρο, μισοί έξω-μισοί μέσα στο αυτοκίνητο, ουρλιάζοντας τα απαραίτητα «γαλλικά». Με το παιδί στο καρεκλάκι, στο πίσω κάθισμα και το CD απ’ τα «Ζουζούνια» στη διαπασών, το πολύ πολύ να μουρμουρίσετε μισή κατάρα μέσα απ’ τα δόντια σας.
Το όποτε-μας-έρθει-η-όρεξη σεξ: Αγαπητοί μελλοντικοί γονείς, κακά τα ψέματα. Το σεξ μετά το παιδί θα είναι βουβό, βιαστικό, κρυφό, ίσως λίγο βρωμερό και οπωσδήποτε λιγότερο. Σας συμβουλεύουμε να το ρίξετε έξω, όσο είναι ακόμη καιρός.
Να κοιμάστε/τρώτε άτακτα: Τα παιδιά δεν πρέπει να φάνε πολύ νωρίς γιατί μετά θα πεινάσουν, ούτε να κοιμηθούν αργά γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξυπνήσετε την επόμενη μέρα. Δεν χρειάζεται να τηρείται στρατιωτικό πρόγραμμα, αλλά ένας στοιχειώδης προγραμματισμός είναι απαραίτητος.
Να βλέπετε πολύ τηλεόραση/να «κολλάτε» για ώρες στον υπολογιστή: Δεν μπορεί να λέτε «Σταμάτα παιδί μου να βλέπεις τηλεόραση! Θα αποβλακωθείς!» ή «Ξεκολλά επιτέλους απ’ τον υπολογιστή, θα γίνουν τα μάτια σου τετράγωνα!», ενώ οι ίδιοι παίζετε με τις ώρες παιχνίδια και βλέπετε παντός τύπου τηλεοπτικές εκπομπές! Τα παιδιά δεν ακολουθούν συμβουλές, μιμούνται πράξεις.
Να ξοδεύετε όσα βγάζετε: Πριν τα παιδιά, η αποταμίευση μπορεί να είναι έννοια άγνωστη. Όταν όμως τα παιδιά μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων, ο οικονομικός προϋπολογισμός είναι απαραίτητος. Στην προ των παιδιών περίοδο, ο μισθός σας μπορεί να εξυπηρετούσε ανάγκες «πολυτελείας», όπως απογευματινά ποτάκια, ρομαντικά τριήμερα ή χαριτωμένα φουστανάκια που «εντάξει, ήταν λίγο ακριβό, αλλά μου πάει τέλεια!». Τα παιδιά χρειάζονται από πάνες και κούνια, μέχρι δίδακτρα για το μελλοντικό μεταπτυχιακό. Επομένως, ο κουμπαράς μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή των γονιών.
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και όλα θα είναι πιο όμορφα
Eίναι αλήθεια: dolce vita τέλος. Οι ημέρες της ξεγνοιασιάς θα επιστρέψουν καμιά εικοσαριά χρόνια αφού γεννηθούν τα παιδιά. Όμως, δεν υπάρχει γονιός που δεν θα το πει: Κάθε μικρή και μεγάλη θυσία, κάθε άγρυπνη νύχτα, κάθε αγχώδης υπολογισμός των χρημάτων, κάθε χαμένη ευκαιρία για σεξ ή ρομαντικό ταξίδι, εξαργυρώνεται -και με το παραπάνω. Τα παιδιά, αξίζουν όσο χίλιες ροματζάδες, όσο εκατό ξέφρενες έξοδοι με φίλους, αξίζουν κάθε λεπτό του μόχθου και της αγωνίας σας.