«Δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι ανάμεσα σε εσάς και στον άνδρα σας να υπάρχει απόσταση; Δεν ανησυχείτε κι εσείς ότι αυτή η απόσταση μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά όπως παλιά; Ο σύζυγός μου και εγώ περάσαμε πρόσφατα αυτό το στάδιο στον γάμο μας και μας πήρε λίγο χρόνο πριν αποφασίσουμε να συζητήσουμε ανοιχτά για το τι συμβαίνει και για το πώς θα το λύσουμε.
Καταλάβαμε ότι η απόσταση δεν είχε καμία σχέση με το πόσο αγαπιόμαστε. Καταλάβαμε ότι η κυρίως αιτία ήταν ότι δεν περνούσαμε αρκετό χρόνο μαζί. Όταν η απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι μεγαλώνει, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην έλλειψη κοινού χρόνου. Οι γονείς πιέζονται από τη σωρεία καθημερινών υποχρεώσεων και, καμιά φορά, ξεχνούν να κάνουν παρέα ο ένας στον άλλο.
Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να έρθετε και πάλι κοντά με το άλλο σας μισό.
Να είστε πάντα διαθέσιμοι
Όταν βλέπετε τον ή την σύζυγό σας πεσμένο και κακοδιάθετο, μην περιμένετε να σας εξηγήσει το πρόβλημά του ή να σας ζητήσει βοήθεια. Καμιά φορά, η κακή μας διάθεση μας κάνει να μη θέλουμε να μοιραστούμε το πρόβλημά μας. Κι άλλοτε, δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε με ό,τι μας τυραννά τον σύντροφό μας. Ρωτήστε τι πάει στραβά. Πάρτε μια αγκαλιά τον σύζυγό σας και ρωτήστε τον πώς μπορείτε να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα.
Να είστε αυθόρμητοι
Σπάστε το καλούπι της καθημερινής ρουτίνας! Αντί να ακολουθήσετε πιστά το πρόγραμμα της ημέρας, κάντε μια αλλαγή. Για μια μέρα, ξεχάστε τις δουλειές του σπιτιού και τις ευθύνες που μπορούν να αναβληθούν. Κάντε μερικές θυσίες για τον ή την σύντροφό σας. Πηγαίνετε μαζί για φαγητό ή σινεμά και βρείτε ξανά όλα όσα σας ένωσαν –είναι σίγουρα ακόμη εκεί και περιμένουν να τα ανακαλύψετε ξανά.
Να είστε στοργικοί
Οι ρυθμοί ζωής μιας οικογένειας μπορούν να γίνουν εξαντλητικοί. Τρέχοντας να προλάβουμε τα πάντα, ξεχνάμε να δώσουμε ένα αποχαιρετιστήριο φιλί στον καλό μας ή να του πιάσουμε το χέρι όταν περπατάμε πλάι-πλάι. Ίσως ξεχνάτε να πείτε στον σύζυγό σας πόσο όμορφος ή όμορφη είναι ή πόσο χαρούμενοι είστε που μοιράζεστε τη ζωή σας. Ένα απλό άγγιγμα ή μια ζεστή αγκαλιά, καμιά φορά αρκούν…
Να ακούτε ό, τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας
Είναι προαπαιτούμενο για έναν υγιή γάμο οι σύζυγοι να ακούν ο ένας τον άλλο. Για παράδειγμα, ο ένας από τους δύο μπορεί να είναι εγκρατής στην έκφραση των συναισθημάτων του κι αυτό να οφείλεται στην αίσθηση ότι ο άλλος δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται να τον ακούσει –κι αυτό, εν τέλει, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αέναο κύκλο σιωπής και θυμού. Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί. Να ακούτε ό,τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας με ψυχραιμία και, στη συνέχεια, να του δώσετε τη συμβουλή σας. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από σύζυγοι, είστε και οι καλύτεροι φίλοι.
Να εμψυχώνετε ο ένας τον άλλο
Όταν παντρεύεστε, γίνεστε ομάδα με τον σύζυγό σας! Ίσως ο άνδρας ή η γυναίκας σας περιμένει μια προαγωγή ή αποφασίσει να κάνει μια νέα επαγγελματική αρχή ή να ξεκινήσει ένα καινούριο χόμπι ή, ακόμη, ίσως θελήσει να επιστρέψει στο σχολείο για να το τελειώσει. Σιγουρευτείτε ότι ο σύντροφός σας ξέρει ότι είστε δίπλα του κι όχι απέναντί του.
Προσπαθήστε να μην αφήνετε τους έντονους, κουραστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας να μπουν ανάμεσα σε ‘σας και τον σύντροφό σας. Δύο άνθρωποι που αγαπιούνται, αξίζει να απολαύσουν μαζί τους καρπούς αυτής της αγάπης.»
Πηγή: familyshare.com