Η βία είναι καταστροφικό πλαίσιο διαβίωσης για όλους, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Η άσκηση βίας πάνω στην μητέρα είναι ίσως πιο τρομακτική για ένα παιδί από ό,τι εάν ήταν το ίδιο αποδέκτης διότι η μητέρα στα μάτια του είναι παντοδύναμη. Το ίδιο νιώθει ακόμη πιο αβοήθητο όταν βλέπει την μητέρα του να θυματοποιείται και να μην μπορεί να την βοηθήσει. Γεννούνται αισθήματα καταβροχθιστικής αγωνίας και φόβου.
Στα χρόνια εργασίας μου στο ψυχιατρείο διαπιστώθηκε πως πολλοί ασθενείς είχαν ιστορικό κακοποιημένης μητέρας. Αυτό δηλώνει το πόσο οδυνηρή και ψυχικά αποδιοργανωτική είναι για ένα παιδί αυτή η συνθήκη. Προστατέψτε το παιδί σας από αυτό το περιβάλλον.
Χρειάζεται να κινηθείτε νομικά με σκοπό να προστατευτείτε και να υπάρχει το γράμμα του Νόμου -εφόσον ο πατέρας του παιδιού σας νιώθει ότι είναι νόμος ο ίδιος. Ενημερώστε τον δικηγόρο σας και θα σας καθοδηγήσει εκείνος ως προς το τι προβλέπει ο νόμος για την προστασία του παιδιού σας -θα σας εξηγήσει πιθανόν ότι σκόπιμο θα ήταν να συναντά ο πατέρας το παιδί με εποπτεία τρίτου προσώπου.
Παράλληλα, επειδή έχετε κακοποιηθεί η ψυχή σας χρειάζεται φροντίδα θεραπευτική. Γι' αυτό θα πρότεινα να δείτε ψυχολόγο για να επεξεργαστείτε όλο αυτό το βίωμα και να βρείτε την δύναμή σας. Προφανώς για να μην φύγατε αμέσως από τον γάμο όταν ξεκίνησε η βία σημαίνει ότι κάπου στον ψυχισμό σας υπάρχει ένα κενό, το οποίο θα χρειαστεί να το φροντίσετε για να μην βρεθείτε ποτέ ξανά σε παρόμοια κατάσταση, έστω με ψυχική βία.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.