7 προβλήματα θηλασμού βρίσκουν λύση

7 προβλήματα θηλασμού βρίσκουν λύση

Μπορεί ο θηλασμός να αποτελεί πολύτιμο δώρο από τη μαμά προς το νεογέννητο, όποιος υποστηρίζει, όμως, πως είναι μια διαδικασία που σε κάθε γυναίκα έρχεται «εύκολα» και «φυσικά»... μάλλον δεν έχει θηλάσει ποτέ. Ναι, πρόκειται για μία φυσική διαδικασία, αφού το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από τους μαστούς της γυναίκας, όμως μέχρι να καταφέρει η νέα μαμά να θηλάζει με άνεση το μωρό της συνήθως θα αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες. Ποιες είναι αυτές;

Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές

Αν οι θηλές σας δεν εξέχουν αρκετά, το μωρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να τις «πιάσει» και να θηλάσει κανονικά. Ένα κάλυμμα θηλής στήθους, το οποίο θα βρείτε στα καταστήματα βρεφικών ειδών (ή και εδώ), μπορεί να σας βοηθήσει τον πρώτο καιρό, μέχρι το μωρό σας να συνηθίσει να θηλάζει και οι θηλές σας να γίνουν λίγο πιο «μυτερές». Στη συνέχεια είναι πιθανό να μπορείτε να θηλάσετε κανονικά, χωρίς αυτό. Θα χρειαστεί, βέβαια, να το έχετε πάντα σε «ετοιμότητα», καθαρό και αποστειρωμένο.

Μικρή ή μεγάλη παραγωγή γάλακτος

Η μικρή παραγωγή είναι προφανώς σημαντικό πρόβλημα, το οποίο οδηγεί πολλές μαμάδες στο να σταματήσουν τον θηλασμό –και δεν είναι παράλογο. Κάποιες γυναίκες απλά δεν παράγουν αρκετό γάλα, τόσο ώστε να θρέψει επαρκώς το μωρό τους. Υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος, εφόσον το επιθυμείτε, χωρίς όμως να είναι 100% σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε.

Δείτε εδώ πώς να αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Από την άλλη και η υπερβολική παραγωγή γάλακτος μπορεί να είναι πρόβλημα, λόγω της ανισορροπίας του πρωτογάλακτος και του γάλακτος που παράγεται στην συνέχεια, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Πιο συγκεκριμένα, το μωρό λαμβάνει το υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη αλλά χαμηλής σε θερμίδες πρωτόγαλα πρώτα, το οποίο το χορταίνει, και στη συνέχεια μπορεί να χάσει το γάλα που κατεβαίνει εκ των υστέρων και είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά, τα οποία κρατούν το μωρό χορτασμένο για περισσότερη ώρα. Το πρόβλημα αυτό συνήθως λύνεται αν θηλάζετε το μωρό σας σε έναν μαστό κάθε φορά, με σκοπό να του προσφέρετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το γάλα του μαστού σας μέχρι αυτός να αδειάσει εντελώς. Αν αυτή η λύση δεν σας βοηθήσει, ζητήστε συμβουλές από κάποια σύμβουλο θηλασμού. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να «βγάλουν» το πρώτο γάλα με το θήλαστρο και έπειτα να προσφέρουν τον μαστό στο μωρό τους, όμως αυτό δεν είναι ό,τι πιο εύκολο! Πάντως, λέγεται ότι τα μωρά που λαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά το πρωτόγαλα και παίρνουν πολλή λακτόζη, μπορεί να έχουν περισσότερα αέρια και να δυσανασχετούν. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, για να είναι όλοι χαρούμενοι.

Βραχύς χαλινός στη γλώσσα

Συμβαίνει σπάνια, όμως όταν συμβαίνει αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, γιατί μπορεί να κάνει τον θηλασμό ιδιαίτερα επίπονο για τη μαμά. Το πρόβλημα έγκειται στην γλωσσίτσα του μωρού, η οποία μοιάζει σαν δεμένη στο κάτω μέρος του στόματος, με αποτέλεσμα το μωρό να μην μπορεί να την κινήσει. Έτσι, δεν είναι αρκετά ελεύθερη ώστε να συνδεθεί με τα μάγουλα και να «πιάσουν» καλά τον μαστό. Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει ως προς το πώς θα λύσετε αυτό το πρόβλημα –συνήθως γίνεται μία μικροεπεμβασούλα με τοπικό αναισθητικό για να κοπεί λίγο ο χαλινός και ο θηλασμός να διευκολύνεται.

Αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος

Αυτό, από την άλλη, είναι ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι θηλάζουσες μαμάδες, καθώς δεν είναι λίγα τα μωρά που γεννιούνται με το γαστρεντερικό τους σύστημα αδύναμο, για κάμποσο καιρό, να επεξεργαστεί τις πρωτεΐνες που περιέχονται στα γαλακτοκομικά παράγωγα. Ως αποτέλεσμα το μωρό παρουσιάζει συνήθως αίμα στα κακά, καθώς και αέρια, συριγμό, έκζεμα και πολλά ακόμα συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε, για να μην χρειαστεί να σταματήσετε τον θηλασμό; Καταρχάς, είναι πιθανό να βοηθήσει αν αλλάξετε λίγο την διατροφή σας. Η Διευθύντρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων κ. Παναγιώτα Καφρίτσα, ενδεικτικά, συνιστά να αποκλείσετε για ένα διάστημα από την διατροφή σας τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς και να περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να δείτε βελτίωση –το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματα του μωρού σας θα υποχωρήσουν. Αν δεν δείτε βελτίωση, ζητήστε την βοήθεια του παιδιάτρου σας ή κάποιας συμβούλου θηλασμού.

Πληγωμένες θηλές

Οι περισσότερες νέες μαμάδες που θηλάζουν έχουν πληγωμένες θηλές για αρκετές ημέρες μετά τον τοκετό και γι'αυτό συνήθως φταίει η λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, αλλά και η λάθος απομάκρυνση του μωρού από το στήθος. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού, ώστε το στόμα του να «πιάνει» όσο μεγαλύτερο μέρος γίνεται από τη θηλαία άλω. Επίσης, για να απομακρύνετε το μωρό από το στήθος, βάλτε το μικρό σας δαχτυλάκι στο στόμα του, για να περάσει από μέσα αέρας και να χαλαρώσει το πιάσιμο της θηλής.

Για την επούλωση των πληγωμένων θηλών, μην πλένετε το στήθος σας περισσότερες από μία φορά την ημέρα με σαπούνι και νερό, καθώς αυτό προκαλεί ξηρότητα, ερεθίζοντας τη θηλή ακόμα περισσότερο. Επίσης, αφήνετε αρκετή ώρα το στήθος εκτεθειμένο στον αέρα, χωρίς ρούχα ή επιθέματα, για να απομακρύνεται η ανεπιθύμητη υγρασία.
Ακόμα, για την επούλωση μπορεί να σας βοηθήσει το ίδιο το μητρικό γάλα, αν απλώσετε λίγες σταγόνες πάνω στη θηλή και τις αφήσετε να στεγνώσουν, καθώς και οι αλοιφές καθαρής λανολίνης, ειδικά αυτές που δεν θέλουν ξέβγαλμα και δεν βλάπτουν το μωρό αν τις καταπιεί.

Για ακόμα μία φορά, τα καλύμματα των θηλών από σιλικόνη μπορούν να σας βοηθήσουν, προκειμένου να προστατεύσετε κάπως τις θηλές σας, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι ένα μαρτύριο και μπορεί ακόμα και να αρρωστήσει τη μαμά με τα συμπτώματά της, τα οποία περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, πρήξιμο, φλόγωση και κοκκινίλα στον μαστό. Η γυναίκα μπορεί, επίσης, να «ανεβάσει» πυρετό (38,3 και πάνω) ή να έχει κρυάδες, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το αίσθημα εξάντλησης που νιώθει.

Η μαστίτιδα συμβαίνει όταν ο ιστός του μαστού μολύνεται από μικρόβια. Αν υποψιαστείτε ότι έχετε μαστίτιδα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να λάβετε αναλγητικά ή ακόμα και αντιβίωση. Ο ίδιος θα σας συμβουλεύσει και για το αν θα χρειαστεί να διακόψετε ή όχι τον θηλασμό.

Όταν η απελεύθερη γάλακτος αργεί

Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν είναι ότι το γάλα αργεί να «κατέβει» με αποτέλεσμα το μωρό να δυσανασχετεί. Μια πρόχειρη λύση σε αυτό είναι να «ψεκάσετε» στο στήθος σας λίγο αποστειρωμένο νερό, για να απασχοληθεί το μωρό μέχρι να κατέβει το γάλα. Αποφύγετε πάντως, να καταφύγετε στην χρήση μπιμπερό -όσο μπορείτε τουλάχιστον!- γιατί αν το μωρό συνηθίσει την γρήγορη ροή του μπιμπερό δύσκολα θα επιστρέψει στους μαστούς σας μετά. Μία σύμβουλος θηλασμού θα μπορέσει να σας δώσει κι άλλες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο πάντως με τον καιρό, και όσο οι μαστοί συνηθίζουν να θηλάζουν, συνήθως λύνεται.

v