Πώς να πειθαρχήσετε τα παιδιά των άλλων

Πώς να πειθαρχήσετε τα παιδιά των άλλων

Παιδιά φίλων, ανίψια, γειτονάκια, φίλοι των παιδιών απ’ το σχολείο ή παιδιά από προηγούμενο γάμο του/της συντρόφου σας συχνά-πυκνά φιλοξενούνται στο σπίτι σας. Κι όπως όλα τα παιδιά, δεν είναι διαρκώς υπάκουα αγγελούδια. Ο φίλος του γιου σας ενίοτε γίνεται άτακτος ή επιθετικός κι εσείς επιλέγετε να σκύψετε ταπεινά το κεφάλι και να υπομείνετε την κακή συμπεριφορά γιατί, σκέφτεστε: «Δεν είναι δικό μου παιδί. Δεν δικαιούμαι να το μαλώσω».  Αν η κατάσταση ξεφύγει τι πρέπει να κάνει ένας ενήλικας για να πειθαρχήσει τα παιδιά που δεν είναι δικά του;

Επιτρέπεται να πάρετε θέση;

Ναι, επιτρέπεται. Είτε πρόκειται για κάποιο φίλο του παιδιού σας είτε για το παιδί μιας φίλης σας είναι απόλυτα λογικό να θέσετε όρια και να απαιτήσετε να τηρηθούν. Το να βάλετε όρια δεν είναι απλά δικαίωμά σας, είναι υποχρέωσή σας. Φυσικά η θέση ενός γονιού που πρέπει να νουθετήσει ένα παιδάκι κάποιου άλλου είναι εξαιρετικά λεπτή. Στην επόμενη αταξία, βρισιά ή βίαιη συμπεριφορά ενός παιδιού που φιλοξενείτε σπίτι ή βρίσκεται υπ’ ευθύνη σας, πρέπει να αναλάβετε δράση. Όχι να αποφύγετε οπτική επαφή μουρμουρίζοντας «Δεν πειράζει… Παιδάκι είναι».

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Συμβουλή #1

Μην μπερδεύετε το παιδί σας! Αν ένα οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτως της σχέσης που έχει μαζί σας ή με το παιδί σας, παραβεί έναν πολύ σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας κανόνα, πρέπει να αντιδράσετε. Αν η όποιου τύπου «παράβαση» (επιθετική συμπεριφορά/ανάρμοστο λεξιλόγιο κ.ο.κ.) περάσει στην ιστορία χωρίς να πείτε ή να κάνετε κάτι, μπερδεύετε το δικό σας παιδί σε σχέση με το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και ποιες είναι οι συνέπειες αν κάνει κάποιο λάθος.

Σύμβουλη #2

Κρατήστε τους τόνους σε χαμηλά επίπεδα. Μην φωνάξετε, μην πάρετε το αυστηρότερό σας ύφος και μην ξεφύγετε από το περιστατικό που σας έκανε να αντιδράσετε. Πείτε απλά κάτι, όπως: «Έχουμε έναν κανόνα σ’ αυτό σπίτι που πρέπει να τηρούν όλοι: Απαγορεύονται οι βρισιές.»

Συμβουλή #3

Δεν επιτρέπονται νύξεις για τις αρχές, τον τρόπο λειτουργίας και τους κανόνες της οικογένειας του παιδιού. Όσο εκτός εαυτού κι αν είστε, απαγορεύεται να πείτε κάτι προσβλητικό, όπως; «Αυτό σ’ αφήνει να το κάνεις η μαμά σου;».

Συμβουλή #4

Στην περίπτωση που πρόκειται για κάτι σημαντικό οι γονείς του παιδιού είναι οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν. Είναι υποχρέωσή σας να τους μιλήσετε τόσο για το τι συνέβη, όσο και για το πώς το αντιμετωπίσατε, με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Εσείς δεν θα επιθυμούσατε να ενημερωθείτε σε αντίστοιχη περίπτωση; Και το προφανές: μην κάνετε αυτή την κουβέντα μπροστά στα παιδιά.

Συμβουλή #5

Αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό σας δώστε οριστικό τέλος στο… ραντεβού των παιδιών. Εξηγήστε ότι εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν βασικοί κανόνες, «θα πρέπει να βρεθείτε μια άλλη μέρα που θα είστε πιο ήσυχοι». Θυμηθείτε ότι με κενές απειλές χάνετε την αξιοπιστία σας. Επιστρέψτε το άλλο παιδάκι σπίτι του, εξηγήστε στους γονείς του γιατί σφυρίξατε λήξη στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να δηλώσετε τη διάθεσή σας να φιλοξενήσετε και πάλι το παιδί στην πρώτη ευκαιρία, ώστε να μην πληγωθεί κανείς.

v