Το νομοσχέδιο για την αμφιλεγόμενη τεχνική εγκρίθηκε χθες από το Κοινοβούλιο, έπειτα από τρομερές αντιδράσεις της Εκκλησίας αλλά και οργανώσεων πολιτών.
Η επίμαχη γενετική τεχνική, κατά την οποία παραλλάσσεται το ωάριο ή το έμβρυο που θα εμφυτευθεί στη μητέρα, δίνει την δυνατότητα σε ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει μιτοχόνδρια που έχει δωρίσει μια τρίτη γυναίκα, σε περιπτώσεις όπου η φυσική μητέρα έχει στο DNA της κληρονομήσει ανίατες γενετικές (μιτοχονδριακές) νόσους, που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες για το παιδί της.
Έτσι, το μωρό που θα γεννιέται θα έχει τον πυρήνα του DNA του από τους γονείς του, αλλά το μιτοχονδριακό DNA του από την δότρια. Το DNA αυτό αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών γονιδίων του εμβρύου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μιτοχόνδρια είναι τα ενεργειακά «εργοστάσια» του κυττάρου. Οι μιτοχονδριακές νόσοι συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών σφαλμάτων στο DNA των μιτοχονδρίων. Και επειδή μόνο οι μητέρες περνούν τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους, αυτές οι νόσοι κληροδοτούνται μόνο από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα.
Η μέθοδος αυτή, λοιπόν, φαντάζει ιδανική για γυναίκες που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία και σοβαρή μυϊκή αδυναμία, αλλά και νεφρική, καρδιακή και ηπατική ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 12 Αγγλίδες κάθε χρόνο θα ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.
Οι επικριτές της μεθόδου αυτής υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία «προσχεδιασμένων» μωρών, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι γενετικές αλλαγές που θα υποστούν τα μωρά που θα γεννηθούν, θα κληροδοτηθούν και στις επόμενες γενιές με διάφορες πιθανές επιπλοκές.
Από την άλλη μεριά, η μέθοδος εγγυάται την απόκτηση υγιών μωρών, σε γυναίκες που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν χάσει κάθε ελπίδα.