1. Όταν κάποιος προσφέρεται να κρατήσει το μωρό για να κοιμηθείτε λιγάκι, δεχτείτε! Κι αφού δεχτείτε, κοιμηθείτε! Το σίδερο μπορεί να περιμένει.
2. Τα μωρά κλαίνε αρκετά. Δεν πειράζει –ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα ηρεμιστικά. Όλα είναι υπό έλεγχο!
3. Τραβήξτε φωτογραφίες! Και εκτυπώστε τις και κρατήστε τις. Αν δεν το κάνετε, κάποτε θα το μετανιώσετε. Στις φωτογραφίες που θα τραβήξετε, φροντίστε να συμπεριλαμβάνεστε κι εσείς –αργότερα θα ψάχνετε μια φωτογραφία σας με τα παιδιά σας και δεν θα βρίσκετε.
4. Αγοράστε φόρμες. Και κολάν. Πολλές. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα σας χρειαστούν.
5. Μην αγχωθείτε με τα κιλά της εγκυμοσύνης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πάρει λίγο χρόνο στο σώμα σας να επανέλθει. Το ίδιο ισχύει και για το στήθος σας.
6. Σταματήστε να ψάχνετε στο google για κάθε μικρό εξάνθημα που θα εντοπίζετε στο δέρμα του μωρού –θα καταλήξετε να πιστεύετε ότι το μωρό σας πάσχει από μια σπάνια μολυσματική ασθένεια φυλών του Αμαζονίου! Το ίντερνετ μπορεί, πραγματικά, να σας οδηγήσει στην παράνοια.
7. Μην αρχίσετε να καταβροχθίζετε βιβλία ψυχολογίας/εγκυμοσύνης κ.λ.π. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε. Διαβάστε αλλά με μέτρο.
8. Η θηλυκότητα δεν θα είναι το δυνατό σας σημείο για λίγο καιρό. Φόρμες, περιττά κιλά και κουρασμένο δέρμα θα κυριαρχήσουν στην καθημερινότητά σας, αλλά δεν πειράζει. Σύντομα θα επανέλθετε στα προ του τοκετού επίπεδα θηλυκότητας.
9. Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο χρειάζεται να ντρέπεστε. Συζητήστε το και ζητήστε βοήθεια.
10. Είναι απόλυτα λογικό να μην αγαπήσετε από την αρχή κάθε μια πτυχή της μητρότητας. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα σας πάρει καιρό να τα συνηθίσετε. Έτσι συμβαίνει πάντα.
11. Μην αγχώνεστε με τις δουλειές του σπιτιού! Για κάποιο διάστημα το σπίτι σας δεν θα λάμπει από καθαριότητα –δεν πειράζει. Οι προτεραιότητές σας έχουν πια αλλάξει.
12. Δεν χρειάζεται το μωρό να είναι διαρκώς στο οπτικό σας πεδίο, αρκεί να το ακούτε (και φυσικά το σημείο που θα το αφήσετε να είναι ασφαλές). Μπορείτε να το αφήσετε στην κούνια του και να πάρετε λίγα λεπτά για τον εαυτό σας. Θα είναι ασφαλές.
13. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Δεν είναι τόσο ατσούμπαλος όσο φαίνεται. Κι ακόμα κι αν είναι, θα μάθει. Το παιδί είναι και των δύο –μην αναλαμβάνετε μόνη όλες τις υποχρεώσεις που το αφορούν.
14. Οι συμβουλές των μεγαλύτερων είναι χρήσιμες, αλλά κρατήστε γονείς και πεθερούς σε -υγιή- απόσταση. Μεγαλώστε η ίδια τα παιδιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συχνά, οι μεγαλύτεροι γίνονται καταπιεστικοί (αν όχι ενοχλητικοί). Δικαιούστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να βάλετε τα όριά σας.
15. Προσπαθήστε να απολαύσετε αυτή την περίοδο. Έχει ελάχιστο ύπνο, πολλή… βρώμικη δουλειά και καθόλου ελεύθερο χρόνο, αλλά διαρκεί λίγο και, σίγουρα, μια μέρα θα σας λείψει.