Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τον μπαμπά τους ως ήρωα. Θέλουν να μπορούν να νιώσουν ασφάλεια, βασισμένα σε κάποιον «δυνατό» και ικανό να τα προστατέψει -αισθάνονται τους μπαμπάδες τους ως αρμόδιους για την προστασία και την ασφάλειά τους.
Η Ρ. Fitzgerald γράφει για την αξιοσημείωτη διαφορά στον τρόπο που επικοινωνούν οι μπαμπάδες με τα παιδιά, σε σχέση μ’ αυτόν των μαμάδων: «Μου συμβαίνει πολύ συχνά να λέω κάτι στο παιδί μου και να ξέρω ότι μπαίνει απ’ το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο. Ενώ το ίδιο ακριβώς πράγμα, ειπωμένο από τον άνδρα μου, γίνεται αντιληπτό και αφομοιώνεται!»
Οι μπαμπάδες μαθαίνουν στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους αποτελεσματικότερα από τις μαμάδες, λέει η ειδικός. Αλλά γιατί; Ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι είναι απλά μια διαφορετική φωνή –η μαμά τείνει να γίνεται διδακτική (σε κάποιες περιπτώσεις) και άρα δυσάρεστη, γιατί συμβουλεύει διαρκώς. Επίσης, συχνά, οι μπαμπάδες εξετάζουν το ίδιο ζήτημα με διαφορετική οπτική: ενίοτε «έχουν περισσότερο χιούμορ, δείχνουν περισσότερη κατανόηση ή βλέπουν απλώς το θέμα διαφορετικά από τη μαμά» εξηγεί η κοινωνιολόγος.
Ένας καλός μπαμπάς κάνει το παιδί του να νιώθει ασφαλές και προστατευμένο και, ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεται τη σημασία του να το μεγαλώσει έτσι, ώστε να γίνει ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Η P. Fitzgerald παροτρύνει τους μπαμπάδες να δώσουν με τον δικό τους τρόπο –που συνήθως είναι πιο ευχάριστος και «ελαφρύς» απ’ αυτόν της μαμάς- πολύτιμα μαθήματα ασφάλειας στα παιδιά τους, μεταδίδοντας τη σοφία και τις γνώσεις τους.
Σημαντική αποστολή των μπαμπάδων, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους και να τα μάθουν μερικούς πολύτιμους κανόνες ασφάλειας. «Γίνετε ο ήρωας που πιστεύουν ότι είστε», καταλήγει.
Μερικές συμβουλές ασφάλειας που μπορούν να δώσουν οι μπαμπάδες στα παιδιά:
-Είναι δικαίωμά σου να είσαι ασφαλής –είσαι ξεχωριστός και πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου.
-Μάθε απ’ έξω το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο μας.
-Κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει το εσώρουχό σου.
-Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να είσαι ευγενικός/η με όλους. Αν κάποιος σε κάνει να νιώσεις άσχημα ή -άβολα, μπορείς να γίνεις αγενής και να του πεις απότομα «όχι».
-Δεν χρειάζεται να κρατήσεις κανένα μυστικό που σε κάνει να νιώθεις άσχημα.
-Απαγορεύεται να ακολουθήσεις κάποιον άγνωστο, ό, τι και αν σου πει.
-Πριν δεχτείς οποιοδήποτε δώρο ή πας οπουδήποτε πρέπει να ρωτήσεις πρώτα τη μαμά ή εμένα!