Αν πρόκειται να γεννήσετε με καισαρική, λοιπόν -αν και δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα σας συμβούν όλα- προετοιμαστείτε πάντως για τα παρακάτω:
Το τρέμουλο: Όταν σας «πιάσει» καλά η επισκληρίδιος αναισθησία, υπάρχει περίπτωση να αρχίσετε να τρέμετε έντονα. Το τρέμουλο είναι τόσο πολύ που μπορεί να σας είναι δύσκολο ακόμα και τα δόντια σας να συγκρατήσετε, από το να μη χτυπάνε. Και -αν και απολύτως φυσιολογικό- αν δεν το περιμένετε, μπορεί να σας ανησυχήσει. Επιπλέον, κάνει παγωνιά στο χειρουργείο.
Συμβουλή: Μπορείτε, μέχρι να πάτε στο χειρουργείο, να ζητήσετε να σας καλύψουν με μερικές κουβέρτες για να αντέξετε στο κρύο.
Το δέσιμο: Το πιθανότερο είναι ότι θα σας δέσουν στο χειρουργικό τραπέζι. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, λες και είστε τρελή (πράγματι, είστε τρελή για το μωρό σας!). Ο σκοπός του δεσίματος, όμως, είναι να μπορούν οι χειρουργοί να κάνουν την δουλειά τους, ανεπηρέαστοι από την παραμικρή σας κίνηση.
Συμβουλή: Αν το δέσιμο είναι κάτι που σας ενοχλεί υπερβολικά, μπορείτε να ζητήσετε να μην σας δέσουν. Το πολύ-πολύ να σας πουν «όχι».
Η πίεση: Παρόλο που δεν θα χρειαστεί να σφιχτείτε για να γεννήσετε το μωρό σας, όπως στον φυσιολογικό τοκετό, η πίεση που θα νιώθετε από τη στιγμή που θα γίνει η τομή στην κοιλιά σας θα είναι απίστευτη! Θεωρητικά η πίεση προέρχεται από τα κενά αέρος στην κοιλιά. Μην ανησυχείτε, όμως, δεν διαρκεί πολύ.
Συμβουλή: Βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο επαγγελματίες χειρουργούς και μαιευτήρες που συνεργάζονται για να βγάλουν το μωρό σας. Μπορείτε να τους μιλήσετε, να τους ρωτήσετε οτιδήποτε σας ανησυχεί και σίγουρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.
Εμετός: Δεν συμβαίνει συχνά, όμως είναι πιθανό με όλη αυτή την κινητικότητα στην κοιλιά σας, την πίεση που νιώθετε, τη νευρικότητα που έχετε, να νιώσετε την ανάγκη να κάνετε εμετό (ειδικά αν είστε από τις γυναίκες που κάνουν εμετό εύκολα). Αν δεν έχετε ξανακάνει εμετό ξαπλωμένη ανάσκελα... πιστέψτε μας, είναι εμπειρία! Θα σας ζητήσουν να γυρίσετε το κεφάλι στο πλάι και να κάνετε εμετό στο πτυελοδοχείο.
Συμβουλή: Μη σηκώσετε το κεφάλι σας προς τα πάνω, αν θέλετε να βοηθήσετε την κατάσταση. Επίσης, αν συνεχίσετε να έχετε ναυτία, ζητήστε να σας ακουμπήσουν ένα βρεγμένο πανάκι στο κούτελο ή στον αυχένα σας.
Πόνος από αέρια: Ένα ακόμα σπάνιο αλλά πιθανό σύμπτωμα που μπορεί να έχετε, κυρίως για κάποιες μέρες μετά την καισαρική, είναι αέρια... που θα νιώθετε να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Δεν είναι περίεργο: Σας έχουν «ανοίξει» στα δύο, έχει βγει το μωρό, έχει μπει αέρας και ο αέρας αυτός μπορεί να είναι ακόμα και επίπονος, π.χ. μπορεί να πονούν οι ώμοι σας και να φταίει ο αέρας που έχει συσσωρευτεί εκεί.
Συμβουλή: Αν νιώθετε κάποια τέτοια ανεξήγητη ενόχληση, ενώ είστε ακόμα στο μαιευτήριο, ρωτήστε κάποια νοσηλεύτρια. Τα έχουν δει όλα, οπότε δεν θα τους κάνει εντύπωση και θα ξέρουν τι να σας πουν να κάνετε.
Μούδιασμα: Κατά την καισαρική θα σας κόψουν αρκετά νεύρα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να νιώθετε έντονο μούδιασμα γύρω από την περιοχή της τομής. Το μούδιασμα αυτό θα φύγει σχεδόν τελείως έπειτα από αρκετούς μήνες, όμως μπορεί κάποια σημεία της τομής, ακόμα και δύο χρόνια μετά, να μην τα νιώθετε.
Συμβουλή: Μην ξεχνάτε ότι κάνατε μία μεγάλη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Αν ανησυχείτε για οτιδήποτε, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.
Το πρήξιμο: Σας έχουν «τρομπάρει» με τόσα υγρά, το αίμα έχει λιμνάσει σε σημεία και δεν είναι καθόλου απίθανο όλα αυτά να οδηγήσουν σε τρομερό πρήξιμο στους αστραγάλους και στα πόδια, ίσως και στο πρόσωπο.
Συμβουλή: Παρακολουθήστε το πρήξιμο. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να έχετε τα πόδια σας σηκωμένα ψηλά. Κανονικά σε μερικές ημέρες το έντονο πρήξιμο θα πρέπει να φύγει με τον ιδρώτα (και θα ιδρώνετε πολύ!).
Τα κακά: Είναι ό,τι πιο δύσκολο θα χρειαστεί να κάνετε μετά την επέμβαση -και θα το έχετε τόσο πολύ ανάγκη, με τόσα αέρια!
Συμβουλή: Ζητήστε υπόθετα γλυκερίνης όσο είστε στο μαιευτήριο -και πάρτε τα μαζί και στο σπίτι!
Η ανάρρωση: Θα έχετε ακούσει διάφορες ιστορίες τρόμου, σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να αναρρώσετε μετά την καισαρική. Τα πάντα είναι θέμα οργανισμού. Υπάρχουν γυναίκες που σηκώθηκαν και περπάτησαν μόλις λίγες ώρες μετά την επέμβαση και άλλες που πονούσαν για ημέρες. Το σημαντικό είναι να μην αυθυποβληθείτε από τον φόβο του πόνου.
Συμβουλή: Πάρτε τα παυσίπονά σας συστηματικά και προσπαθήστε να σηκωθείτε και να περπατήσετε το συντομότερο.
Οι ενοχές: Πολλές γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική νιώθουν ενοχές επειδή ίσως δεν επέμειναν περισσότερο για φυσιολογικό τοκετό ή δεν επέτρεψαν στο σώμα τους να κάνει αυτό που είναι προγραμματισμένο να κάνει. Δεν θα πρέπει, όμως, ποτέ να σκεφτείτε ότι η καισαρική αποτελεί αποτυχία. Δεν είναι εύκολη επέμβαση και δεν σας κάνει λιγότερο μητέρα από κάποια που γέννησε φυσιολογικά. Το ότι γεννήσατε με καισαρική δεν σημαίνει ότι δεν θα θηλάσετε, ότι δεν θα ξενυχτήσετε αγκαλιά με το μωρό σας, και δεν θα δεθείτε. Σημαίνει, όμως, ότι φέρατε το υγιέστατο μωρό σας στον κόσμο με απόλυτη ασφάλεια -και αυτός είναι πάντα ο στόχος: Υγεία και ασφάλεια! Δεν είστε, λοιπόν, λιγότερο γενναία επειδή κάνατε καισαρική!
Συμβουλή: Μιλήστε με άλλες μανούλες που γέννησαν και εκείνες με καισαρική και μοιραστείτε τις συγκλονιστικές εμπειρίες σας! Θα νιώσετε πολύ καλύτερα!