Τι χρειάζεστε για τη βάπτιση του μωρού
Ημερομηνία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε για να τελεστεί το μυστήριο είναι η ακριβής ημερομηνία. Το συντομότερο δυνατό, λοιπόν, επισκεφθείτε ή καλέστε την ενορία σας και «κλείστε» τη μέρα και ώρα που θέλετε.
Ενορία
Εάν βαφτιστεί το μωρό στην ενορία σας, αρκεί να πάτε εκεί και κλείσετε ημερομηνία. Εάν όχι, πρέπει να ζητήσετε από τον εφημέριο (τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως) να σας μεταβιβάσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην εκκλησία που επιλέξατε.
Πιστοποιητικό γέννησης (δια της βάπτισης)
Είναι ένα από τα πρώτα δικαιολογητικά που σας δίνουν όταν δηλώνετε το παιδί στο Ληξιαρχείο όταν γεννιέται, και χρειάζεται για τη βάπτιση.
Αστυνομικές ταυτότητες γονέων και νονών (ή διαβατήρια)
Απαραίτητα για την συμπλήρωση του εντύπου με το όνομα και τα στοιχεία του παιδιού. Θα χρειαστούν στον ναό αμέσως πριν το μυστήριο ή όταν «κλείσετε» την ημερομηνία.
Δήλωση ονόματος
Πριν την βάπτιση οι γονείς και οι νονοί θα πρέπει να συμπληρώσουν έντυπα με το όνομα του παιδιού και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. το θρήσκευμα του νονού –αλλόθρησκοι γονείς δεν μπορούν να βαπτίσουν στην ορθόδοξη εκκλησία.
Πιστοποιητικό γάμου γονέων
Αυτό είναι προαιρετικό αλλά καλό είναι να το έχετε μαζί σας.
Ακόμα...
Εντός 60 ημερών από την ημέρα της βάπτισης θα πρέπει να καταθέσετε την δήλωση της Βάπτισης στο Ληξιαρχείο της περιοχής σας. Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο της περιοχής που έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού ή στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων με Ληξιαρχική πράξη.
Θα πρέπει και οι δύο γονείς να προσέλθουν στο Ληξιαρχείο με τις αστυνομικές τους ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους. Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων δεν μπορεί να παραβρεθεί, απαιτείται εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση θα έχει το γνήσιο της υπογραφής του γονέα και θα αναγράφεται η ημερομηνία γεννήσεως του παιδιού και το όνομα το οποίο θα δοθεί. Στην περίπτωση που οι γονείς είναι αλλοδαποί το όνομα θα αναγράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες.