Το γεγονός ότι το παιδί σας αρνείται να καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξή του. Η ανάπτυξή του εκτιμάται στον τακτικό παιδιατρικό έλεγχο και εξετάσεις όπως ο έλεγχος ασβεστίου στέλνονται από τον παιδίατρο αν εκείνος το θεωρεί σκόπιμο.
Το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διερευνήσετε αν το παιδί έχει κάποια δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις οι οποίες, συζητώντας με τον παιδίατρό σας που γνωρίζει εξ αρχής το ιστορικό του συγκεκριμένου παιδιού, θα σας οδηγήσουν στην ανάλογη διερεύνηση.
Στην περίπτωση που το παιδί δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα προσπάθειες με την βοήθεια των ακόλουθων οδηγιών:
− Δημιουργήστε ένα milkshake με διάφορα εποχιακά φρούτα.
− Σερβίρετέ το σε άλλη μορφή όπως είναι το ρυζόγαλα ή οι κρέμες.
− Δοκιμάστε χυμούς εμπλουτισμένους σε βιταμίνη D και ασβέστιο.
− Συμπληρώστε τη διατροφή του και με άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι το σουσάμι, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι λαχανίδες.
Μην ξεχνάτε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το παιδί, να καταναλώνει από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, γιατί όλες οι κατηγορίες τροφών αποτελούν πολύτιμες πηγές για την ανάπτυξη του παιδιού σας.
Η Ευρυδίκη Φίτσιου είναι Επιστημονικός Συνεργάτης Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.