Τι να φορέσετε στις γιορτές: Συμβουλές για κομψές εμφανίσεις

Τι να φορέσετε στις γιορτές: Συμβουλές για κομψές εμφανίσεις

Οι γιορτές θα είναι σε λίγες ημέρες κοντά μας και τα καλέσματα, οι εκδηλώσεις, οι κοινωνικές επαφές γενικά, πληθαίνουν. Πώς πρέπει να ντύνεται κανείς ανάλογα με την κάθε περίσταση; Ας δούμε παρακάτω μερικές απλές συμβουλές που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε chic οπουδήποτε παρευρεθούμε και ταυτόχρονα, να μην ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς.

Είναι πολύ εύκολο να το συνηθίσουμε και να γνωρίζουμε τι πρέπει να φορέσουμε και πού και αυτό, είναι θέμα επανάληψης. Ο ενδυματολογικός κώδικας ή αλλιώς dress code, σημαίνει ότι ντύνομαι σωστά, ανάλογα με τον χώρο που βρίσκομαι. Κι αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι δεν πρέπει να δείχνουμε "υπερβολικά" ντυμένοι, αλλά ούτε και "κατώτεροι" της περίστασης. Ανάμεσα στα δύο φυσικά, η υπερβολή είναι πάντα το χειρότερο.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι γυναίκες συνήθιζαν να είναι πιο περιποιημένες και καλοντυμένες, ακόμα και σε απλές εξόδους, όπως ένα εστιατόριο, σινεμά, θέατρο. Πρόσεχαν τη λεπτομέρεια, τα αξεσουάρ, τα παπούτσια, τους συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας στις προσκλήσεις συνήθως δεν αναφέρεται το dress code, κάτι που συμβαίνει και στις πιο απλές προσκλήσεις σε άλλες χώρες, και εξαιτίας αυτού δεν γνωρίζει πάντα κανείς τι πρέπει να φορέσει σε μια εκδήλωση, κάνοντας μόνο απλές υποθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνίδες έχουν στραφεί στο σπορ και casual στυλ τα τελευταία χρόνια και δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ντύσιμο, ανεξαρτήτως χώρου και εκδήλωσης, ακόμα και από τους άντρες. Παλιότερα, οι Έλληνες φορούσαν σχεδόν πάντα κουστούμι και γραβάτα σε κάποια έξοδό τους, ακόμα και στην επαρχία, ενώ σήμερα συχνότερα ντύνονται έτσι στο γραφείο, παρά σε κάποια έξοδο ή εκδήλωση. Φαίνεται σαν να μην απασχολεί πλέον τους Έλληνες το τί θα φορέσουν και πώς θα δείχνουν κι αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι σε έναν γάμο ντυνόμαστε καλά, στο γραφείο με κοστούμι, ταγέρ και απλά φορέματα, ενώ τα παιδιά με απλά ρούχα στο σχολείο και σύμφωνα πάντα με τους κανόνες ευπρέπειας. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι γονείς εκπαιδεύουν από μικρή ηλικία τα παιδιά τους για τον τρόπο που πρέπει να ντυθούν σε κάθε περίσταση, εξηγώντας ότι όλο αυτό έχει εκτός από ατομική και κοινωνική σημασία.

Μπορεί επίσης, αν και τα καταφέρνουμε να ντυνόμαστε σωστά στη δουλειά, λόγω περιορισμένου χρόνου να είμαστε αναγκασμένοι να παρευρεθούμε σε μια βραδινή έξοδο αμέσως μετά και η δυσκολία να συνδυαστούν και τα δύο να είναι μεγαλύτερη. Εδώ οι ειδικοί μόδας συμβουλεύουν, ότι αντί να μεταφέρουμε έξτρα τσάντες μαζί μας και να αλλάζουμε ρούχα, η καλύτερη λύση είναι απλοί συνδυασμοί το πρωί, που με την προσθήκη αξεσουάρ ή κοσμημάτων και αλλαγή παπουτσιών, να μπορούμε να σταθούμε και σε μια εκδήλωση, παράσταση, συναυλία κλπ. μετά τη δουλειά μας.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να μη σας απασχολεί να εντυπωσιάσετε, αλλά να είστε απλά κομψή και να μη φαίνεστε φορτωμένη. Σκεφτείτε τα λόγια της Κοκό Σανέλ που έλεγε, ότι μια γυναίκα όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο, πρέπει πρώτα να κοιτούν αυτήν και μετά το φόρεμά της.

Οι γενικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για το dress code, είναι οι εξής:

- Σε πρεμιέρες, χορούς, έναν πολυτελή γάμο, πολύ επίσημα γεγονότα, καλό είναι να φοράμε μακρύ φόρεμα ή τουλάχιστον κάτω από το γόνατο, γόβες με τακούνι, κοσμήματα, βραδινή τσάντα.

-Σε νυχτερινή επίσημη διασκέδαση όπως πάρτι, δεξίωση γάμου, πολυτελές κλαμπ, μπορούμε να συνδυάσουμε βραδινή φούστα με μπλούζα, μακρύ βραδινό μοντέρνο φόρεμα ή κοντό, αλλά όχι μίνι. Τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα ισχύουν όπως και στις πολύ επίσημες εκδηλώσεις που αναφέραμε παραπάνω.

-Σε απλά πάρτι σε φίλους ή καλλιτεχνικά event, κοκτέιλ, δείπνα κλπ. το σωστό ντύσιμο είναι απλό φόρεμα με μήκος ακριβώς πάνω ή στο γόνατο ή και στη μέση της γάμπας, αλλά και πάλι όχι υπερβολικά μίνι. Μπορείτε να φορέσετε και παντελόνι βραδινό ή πολύ καλής ποιότητας, συνδυασμένο με μια μπλούζα από επίσης καλό ύφασμα (π.χ. μετάξι, βελούδο, κεντημένη κλπ.)

-Στη βόλτα μετά τη δουλειά για ένα ποτό, στο σινεμά, στο ρεστοράν, σε φιλικό δείπνο σε σπίτι, προτιμήστε ένα απλό φόρεμα ή παντελόνι ή φούστα (ακόμα και πρωινά, κάποια από αυτά μπορεί να είναι κατάλληλα). Τα αξεσουάρ σας πρέπει να είναι επιλεγμένα και διακριτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται τα χρώματα ή τα εξαντρίκ σχέδια.

-Αν παρόλα αυτά δεν γνωρίζετε πώς ακριβώς πρέπει να ντυθείτε σε ένα κάλεσμα, γιατί δεν διευκρινίζεται απόλυτα ο χώρος ή το επίσημο της εκδήλωσης, μπορείτε να ρωτήσετε και αν αυτό δεν γίνεται, προτιμήστε το πιο λιτό, από το πιο φορτωμένο, ώστε σε κάθε περίπτωση, να μην αισθανθείτε άσχημα.

-Αν είστε τιμώμενο πρόσωπο σε κάποια εκδήλωση ή δείπνο, φροντίστε ιδιαίτερα τον εαυτό σας και το ντύσιμό σας, τιμώντας κι εσείς με τον τρόπο αυτόν εκείνους που σας προσκάλεσαν και διοργάνωσαν την εκδήλωση.

-Τέλος, θυμηθείτε ότι ποτέ δεν πρέπει να επισκιάζετε με το ντύσιμό σας τους καλεσμένους σας εάν είστε η οικοδέσποινα και να μη ξεχνάτε ότι σε ένα γάμο η νύφη πρέπει να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες γυναίκες και να είναι μόνο αυτή που θα φοράει τα λευκά.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v