Υλικά:
Για τα κεκάκια: | Για το γλάσο: | Για τη διακόσμηση: |
150 γρ. μαλακό βούτυρο 150 γρ. κρυσταλλική άχνη 3 αυγά (χτυπημένα) 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο) 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη 1 κουτ. σούπας γάλα | 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 250 γρ. ζάχαρη άχνη 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη 1 κουτ. σούπας γάλα Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής |
Χρωματιστή τρούφα
|
Ανακατέψτε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη (για τα κεκάκια) μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και ομοιόμορφο σαν αφρός.
Ρίξτε αργά τα χτυπημένα αυγά και το αλεύρι εναλλάξ στο μείγμα. Τέλος, προσθέστε τη βανίλια και το γάλα και συνεχίστε να ανακατεύετε.
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, γεμίστε 12 θήκες για κεκάκια.
Ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια. Βγάλτε τα κεκάκια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Για την επικάλυψη ανακατέψτε σε ένα μπολ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη. Πρόσθεσε τη βανίλια, το γάλα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μείγμα ελαφρύ και κρεμώδες. Τέλος, πρόσθεσε το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Μόλις κρυώσουν τα κεκάκια, βάλτε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και τοποθέτησέ το στην επιφάνειά τους, σχηματίζοντας χριστουγεννιάτικα δεντράκια, αστεράκια ή ό,τι άλλο θέλετε.
Διακοσμήστε κατά βούληση με καραμελίτσες, ζαχαρωτά και τρούφα!
Πηγή: joytv.gr
Στρούντελ μήλου
Δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από τη μηλόπιτα, αλλά Χριστούγεννα γαρ, γιατί να μην πρωτοτυπήσετε;
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο)
4-5 μήλα (2 κόκκινα και 3 ξινόμηλα) κομμένα σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες ξανθές
1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
κανέλα
ελάχιστο γαρύφαλλο
1 σφηνάκι κονιάκ
Εκτέλεση:
Ξεπαγώστε τη σφολιάτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίξτε τα μήλα και ανακατέψτε ελαφρά να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Αφήστε στην άκρη να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώστε τη σφολιάτα. Βάλτε στη μέση (κατά μήκος της σφολιάτας) τη γέμιση, κόψτε τη γύρω-γύρω σφολιάτα σε λωρίδες, διπλώστε τις δύο άκρες και αρχίστε να πλέκετε τις λωρίδες.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, με αέρα, περίπου για 15-20 λεπτά.
Όταν βγει από το φούρνο, πασπαλίστε το γλυκό με άχνη και κανέλα. Συνδυάζεται πολύ ωραία και με παγωτό.
Πηγή: greekcook.gr
Τρουφάκια
Τα τρουφάκια είναι μια εξαιρετικά νόστιμη και εύκολη λύση. Χρειάζονται λίγα υλικά, ακόμα λιγότερο κόπο, και αρέσουν σε όλους!
Υλικά:
1/2 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
λίγα καρύδια ή αμύγδαλα
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
1 1/2 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας λικέρ ή κονιάκ
Τρούφα σοκολάτας ή πολύχρωμη για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Θρυμματίστε τα μπισκότα και τα καρύδια στο multi. Αν προτιμήσετε αμύγδαλα, καβουρδίστε τα με 1 κουταλιά του γλυκού μαργαρίνη στο τηγάνι για λίγο και μετά ψιλοκόψτε τα.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Προσθέστε σιγά-σιγά το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας συνεχόμενα για δέκα λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο, για δέκα περίπου λεπτά, και όταν σταθεροποιηθεί, προσθέστε τα μπισκότα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα
Πλάστε μπαλάκια και περάστε τα από την τρούφα.
Πηγή: mytaste.gr
Στόλεν
Το Στόλεν είναι παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι ένα είδος υπέρ – αφράτου κέικ, πιο απαιτητικού, αλλά και πιο γευστικού από τα συνηθισμένα. Το περίεργο μ’ αυτό το γλυκό, είναι ότι ενδείκνυται να καταναλωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την παρασκευή του!
Υλικά:
260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνετε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάστε με καθαρή νωπή πετσέτα και αφήστε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.
Στο μίξερ βάλτε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει. Ζυμώστε στο μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Προσθέστε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε απαλά.
Σκεπάστε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και αφήστε το σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Ζυμώστε ελαφρά ξανά και πιέστε τη ζύμη, ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους δύο εκατοστών. Διπλώστε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά ένα εκατοστό.
Ψήστε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι, ανακατέψτε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλετε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, αλείψτε το με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με το μείγμα άχνης-μπαχαρικών.
Προαιρετικά: Όταν κρυώσei τυλίξτε τo σφιχτά με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να καθίσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες - όσο περισσότερο τα αφήσετε, τόσο το καλύτερο!
Πηγή: iefimerida.gr
Κατάδες Σάμου
Αν θέλετε να φέρετε την παράδοση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μπορείτε να φτιάξετε αυτό το σαμιώτικο γλυκό, που μοιάζει με γεμιστούς κουραμπιέδες. Είναι απίστευτο, κι όμως η συνταγή περιλαμβάνει στάχτη!
Υλικά:
1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και παίρνετε το καθαρό νερό.
1 βανίλια
1 κ.γλ. σόδα
1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
2 κούπες αλεσμένα καρύδια
1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση
Εκτέλεση:
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέστε λίγο από το αλεύρι.
Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύστε τη σόδα και προσθέστε την στο μείγμα, όπως και την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια.
Αφήστε τα να ανακατευτούν καλά και προσθέστε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχετε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ανοίξτε φύλλο από τη ζύμη, πάχους μισού εκατοστού και κόψτε το σε κύκλους. Σε κάθε κύκλο, βάλτε ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και κλείστε τον σε μισοφέγγαρο.
Βάλτε τους κατάδες σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 30-35 λεπτά.
Όταν βγουν απ’ το φούρνο, ραντίστε με μπόλικο ανθόνερο και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Πηγή: sintagespareas.gr